11 трав. 2013 р.

Трішки екстравагантності до великоднього столу


    Великдень - величне християнське свято на честь Воскресіння Господнього.  Кожного року протягом довгих століть  всі християни відзначають його із щирою радістю  та належною підготовкою. Цілий тиждень, що передує великому дійству, переповнений різними ритуалами,а кожен день має своє величне значення. Незмінними великодніми  символами завжди були розмальовані крашанки та паска. Вони несуть в собі давні традиції і ,якщо вірити народним переказам, чудодійні властивості. Наприклад , свячена крашанка,яка пробула в церкві під час нічної служби напередодні великого свята, стає могутнім магічним оберегом і ласим шматочком для відьом. Великодня пасочка теж має магічні і навіть цілющі властивості. За давніми традиціями  паски випікали у чистий четвер,кожна господиня мала свій особистий рецепт,який тримався у таємниці. Мабуть саме цьому звичаю ми завдячуємо такому різноманіттю та багатством вибору. З часом додались нові інгредієнти ,змінився дизайн пасок. Але не зважаючи на це ,вони залишились старовинним символом великодньої святості.  Пропоную вашій увазі декілька рецептів.

Паска з сухофруктами
Для приготування знадобиться:     
- 1 кг борошна вищого гатунку
- 1 ½ склянки теплого молока (35 º С)
- 6 яєць
- 1 1/3 склянки розтопленого вершкового масла (масло потрібно топити на повільному вогні, не допускаючи надмірного перегрівання)
- 1 ½ склянки цукру (можна заздалегідь додати в цукор стручок і зерна ванілі)
- 50 г свіжих дріжджів
- ¾ чайної ложки солі
- 2/3 склянки сухофруктів (автор пропонує обмежитися родзинками)
додатково:
- суміш прянощів дрібного помелу (кардамон, мускатний горіх, кориця)
- апельсинова або лимонна цедра
- 30 мл коньяку або рому
Час приготування: чотири години
Кількість порцій: 10
Як готувати:
1. Розчиніть розкришені дріжджі в теплому молоці, додайте половину борошна і замісіть рідку опару. Закрийте ємність плівкою і поставте в тепле місце на годину, щоб тісто добре піднялося.
2. Розітріть жовтки з цукром до його розчинення, збийте білки до піни.
3. Додайте в опару жовтки, сіль і добре розмішайте. Додайте розтоплене масло, білки, борошно, що залишилося, прянощі і добре вимісіть тісто - вам знадобиться 15-20 хвилин. Перекладіть тісто в контейнер, закрийте і поставте на 2 - 2,5 години в тепле місце.
Із зазначених інгредієнтів у вас вийде кількість пасок, які можна спекти за один раз. Не залишайте тісто на потім, воно може перебродити і зіпсуватися. Якщо хочете випекти ще одну партію, замісіть заново.
4. Вмішайте у паску добре віджаті від рідини сухофрукти, алкоголь. Заповніть форми на третину і знову переставте їх у тепле місце на 20-25 хвилин, поки форми не заповняться на дві третини.
5. Випікайте в розігрітій до 170 º С духовці 40-60 хвилин. Готовність перевіряйте зубочисткою - вона повинна бути сухою. Готові остиглі паски вийміть з форм і посипте цукровою пудрою, або полийте глазур'ю (збийте яєчний білок з цукровою пудрою: на 1 білок - 1 склянка пудри), або розтопленим шоколадом. За бажанням, паски можна додатково посипати цукатами, горіхами або сухофруктами. Їдять паску на другий день після випічки.



Сирна паска
Традиційно ця страва випікалася у формі трапеції і прикрашалася літерами ХВ, оскільки символізувала Гроб Господній і воскресіння Ісуса.
Для приготування знадобиться:   
- 3 яєчних жовтки
- 1 склянка цукру
- 300 мл вершків, підігрітих
- 1 чайна ложка ванільного екстракту
- 750 г свіжого сиру (не дуже вологого)
- 250 г вершкового сиру
- 1 склянка суміші сухофруктів: родзинки, вишня, журавлина, цукати
- 2/3 склянки мигдалю, очищеного від шкірки і дрібно нарізаного
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 10
Як готувати:
1. У дні 12 пластикових стаканчиків проробити дренажні отвори. Застелити кожен вологою марлею (взяти два шари, намочити і добре віджати).
2. У мисці збити жовтки з цукром. Поступово влити вершки, не припиняючи збивати. Вилити в каструлю і готувати 5-7 хвилин на маленькому вогні, постійно збиваючи. Не доводити до кипіння. Зняти каструлю з вогню і помістити в миску з крижаною водою. Продовжувати збивати крем, поки він не охолоне до кімнатної температури. Додати ваніль.
Перевірте готовність крему: занурте в нього і вийміть ложку. Суміш не стікає з опуклого боку ложки, а залишається на ній тонким шаром - отже, готово, знімайте з вогню. Щоб аромат і смак сирної паски був по-справжньому святковим, обов'язково додайте в неї ваніль.
3. У великій мисці змішати сир і вершковий сир. Якщо знадобиться - задіяти занурювальний блендер, щоб домогтися однорідності. Влити в суміш крем та додати сухофрукти і мигдаль. Перемішати.
4. Наповнити кожен стаканчик підготовленою сумішшю до половини. Добре утрамбувати ложкою і загорнути краї марлі. Поставити стаканчики на блюдо і залишити на ніч у холодильнику.
5. Перед подачею вийняти паски зі стаканчиків, зняти марлю і акуратно викласти на блюдо. За бажанням, можна прикрасити паски шматочками сушеної вишні і цукатів



Мосюженко Анна

Немає коментарів:

Дописати коментар