11 трав. 2013 р.

Чому фарбують яйця на Паску?


В період святкування Паски ми звикли фарбувати яйця та пригощати своїх друзів, родичів. Фарбування яєць бере свої початки ще з часів зародження християнства. «Абзац» поцікавився, чому саме яйця розфарбовують на свято Воскресіння Сина Божого.



Одна із гіпотез пов'язана з Марією Магдалиною. Після воскресіння Ісуса Христа, Марія вирішила повідомити про це Імператору Тиберію. До імператора не можна було ходити без подарунків, тому вона взяла з собою куряче яйце, що символізувало зародження нового життя. Імператор,  не повіривши словам Марії, сказав: «Це неможливо, як  і твоєму білому яйцю перетворитися на червоне». Відразу ж після його слів куряче яйце принесене Марією стало червоним. Червоний колір – символізує кров, пролиту на хресті Ісусом.
Ще одна історія пов’язана із воскресінням Христа. У святу неділю від гробу Ісуса, йшла жінка з кошиком, в якому лежали яйця. Жінка всім говорила про чудо, що "Ісус Христос воскрес". Один чоловік не повірив їй, промовивши: "Якщо ж він воістину воскрес, то нехай ці яйця в твоїй корзинці забарвляться в різні кольори". Яйця в ту ж хвилину стали червоними.
Більш практичне пояснення цієї традиції пов’язане з Великим постом. Протягом майже двох місяців  згідно з правилами грецьких православних Церков не можна вживати в їжу продукти тваринного походження. Народ, бажаючи зберегти яйця, варив їх, а щоб не плутати з не звареними – фарбував їх, переважно використовуючи натуральні барвники. Незабаром потреба перетворилася на традицію, що супроводжує пасхальне свято. 
         Цікавою версією є звичай пов'язаний із дохристиянським святкуванням весни. Ще в дохристиянські часи, яйце у багатьох народів було уособленням сили природи. Весь всесвіт за уявленнями утворився з яйця . У слов'янських народів яйце асоціювалося з родючістю землі та весняним відродженням природи. Дослідники писанок відзначають, що на яйцях відображені архаїчні уявлення слов'ян про всесвіт.
У будь-якому випадку свято Пасхи символізує нове життя, звільнення від старого, тому від усього серця «Абзац» бажає Вам нових звершень і великої радості.


Коломисюк Інна




Немає коментарів:

Дописати коментар