3 квіт. 2013 р.

Масляна в «Мистецькому Арсеналі»


    З 14 по 17 березня у «Мистецькому Арсеналі» проводилось цікаве тематичне свято на честь Масляної. Шанувальники фольклору мали змогу повеселитись на  вечорницях, навчитись ліпити вареники, побувати на майстер-класі з різних видів народної творчості, також відвідати декілька оригінальних виставок. Неординарні митці з усієї України презентували свої роботи у сфері народної творчості. Їх підтримували відомі всім нам активні поціновувачі давніх традицій Антон Мухарський, Анжеліка Рудницька. 
      Цікавинкою святкування Масляної став ярмарок рукотворів найкращих українських хенд-мейкерів. На ньому були представлені різноманітні сувеніри, солодощі,оригінальна випічка, авторська та народна іграшка.                                 Яскравим експонатом стала оригінальна Яворівська іграшка, зроблена львівськими митцями. Автор виставки Семен Тлустий зазначив, що: « Своїм змістом, формою, пропорціями, кольором, фактурою, властивим рухом та звуковим ефектом народна іграшка з дерева відповідає духовним запитам дитини, активно впливає на її почуття та уяву, розвиває психологічно, фізично, інтелектуально, спонукає до праці, збуджує творчу фантазію, вчить розуміти красу світу.» Чоловік настільки переконаний у користі своїх іграшок, що навіть привчає до виробництва  своїх дітей. Він, разом із Лідією та Тарасом, щоразу вигадують нові іграшки, не забуваючи при цьому і про локальний характер експонатів та їх давнє походження. У кожній іграшці присутні архаїчні мотиви, наприклад: рослинний розпис  «вербівка» (гнучка гілка з листочками верби, розділена на два симетричні ряди – червоний( ягоди) і темно-зелений ( листя, трава); «розетка» ( квіточка-сонечко,кружальця з листочками всередині). 
    Автор виставки наголошує  також на особливій екологічності іграшки, адже вона створена виключно з деревини (осики, липи), а розпис здійснюється лише безпечними аніліновими фарбами. Погодьтесь,сьогодні далеко не кожна іграшка може  похизуватись  такою екологічною чистотою. Всі творіння іграшкових майстрів несуть у собі оригінальний творчий задум, старовинну техніку розпису та незбагненний запас позитиву, який випромінює кожна «лапавка», «курочка»,  та «свисток».


     Не дозволяла нудьгувати ні дорослим, ні дітям лабораторія навіжених учених. Кожен бажаючий міг долучитись до демонстрації фізичних та хімічних експериментів, а ще до створення картин за допомогою спеціальних механізмів в улюбленій техніці Демієна Герста  spin painting.
   Вразив публіку своєю оригінальністю  Іван Семесюк, представивши  вишивки із гротескними, наївними і навіть «дитячими» анімалістичним  мотивами. Відомий своїми радикальними соціальними роботами та участю у проекті «Жлоб-арт» молодий художник продемонстрував себе в інших жанрах мистецтва і не відзначився типовістю.
    Головним розважальним моментом програми були, звісно, вечорниці з Анжелікою Рудницькою. З організацією дійства їй допомогли колеги із кафедри фольклористики КНУ. ім. Т. Шевченка . Запальні автентичні танці не давали глядачам ні на хвилину присісти. Кожен присутній міг освоїти техніку народного танцю і стати учасником святкування. Відтанцювавши «печенеє  порося»  та « картоплю», гості брали участь у численних  народних забавках, які виконувались впродовж століть нашими предками саме в період  Масляної. Підбадьорював та додавав темпу своїм неперевершеним співом хор « Роксоланія». Професійне народне виконання  якого створювало потрібну  атмосферу українського архаїчного святкування впродовж  всього вечора.


    Також всі присутні мали змогу отримати майстер-клас із приготування вареників від працівників кафедри фольклористики. Ну і, безперечно,  скуштувати їх.  
  Родзинку в організацію свята вніс  Антон Мухарський. Його  колекцію сільського кітчевого живопису 20 ст. та колекцію одягу у стилі сільського гламуру могли оцінити всі присутні. Цікаві ідей митця, втілені на полотні та на тканині, не могли залишитись непоміченими. Цілком можливо, що неординарне бачення  давнього українського одягу Антоном Мухарським могло б спровокувати цікаві модні тенденції. Тож будемо чекати нових «криків» від моди із орієнтацією на архаїчне українське вбрання.


Анна Мосюженко



Немає коментарів:

Дописати коментар