3 квіт. 2013 р.

Шевченківські барви


Мистецтво працездатності

Нещодавно у стінах Інституту філології пройшла наукова Шевченківська конференція, де обговорювалося питання кольору у поезіях Кобзаря. Шляхом суцільної вибірки з восьми творів, ми отримала 109 барволексем. Найбільш уживаною виявилася лексема чорний, потім білий.



Дослідження кольору цікаве не лише з наукової точки зору. Відомо, що він може бути використаний в медицині, рекламі та для з’ясування психологічних характеристик особистості. Щоб визначити саме вашу вдачу, пропонуємо пройти тест Люшера (http://propos.ru/lusher/start.php?idissl=none).
Барви впливають на працездатність людини (може, саме тому у Тараса Григоровича такий потужний творчий спадок). Якщо ви завжди щось не встигаєте, а ця риса притаманна майже всім студентам, часто забуваєте важливі речі чи просто чекаєте останнього моменту для виконання нагальної справи, то подивіться навколо. Можливо, те середовище, у якому ви живете, зовсім не сприяє роботі із-за колірного оформлення інтер'єру, що суттєво впливає на підсвідомість. Так, блакитний колір сприяє кращому засвоєнню інформації та встановленню дружніх стосунків, тому його рекомендується використовувати в приміщеннях для переговорів. А близький до нього синій, навпаки, розсіює увагу і знижує працездатність.
Зелений колір заспокійливо діє на нервову систему, знімає головний біль, втому, дратівливість. Червоний збільшує вміст адреналіну в крові, підвищує працездатність, тому особливо рекомендується для повільних людей, але водночас він підвищує агресивність. Фіолетовий колір підвищує витривалість організму, що потрібно, коли до пізньої ночі сидиш з маркером, виділяючи найголовніше до модулю чи семінару. І тим не менше ним не варто зловживати: цей колір є каталізатором втоми, тож якщо вам захотілося купити фіолетову річ, значить, час для відпочинку =)
Перехід в приміщенні від жовтого кольору до синього заспокоює. По рожевій підлозі ходять з острахом, по коричневій - впевнено. Білий колір дратівливо діє на нервову систему, а жовто-помаранчеве світло ламп сприяє творчому мисленню (мабуть, саме тому в жовтому корпусі народжується мистецтво та креативність).
Звісно, не лише від барв залежить ваша працездатність. Зміна шпалер чи побутових речей не гарантує вам успіху, але додає додаткові бали в його досягненні (а хто, як не студент найкраще розуміється на балах =). Тому будьте активними, будьте мобільними та додайте більше барв у студентське життя!

                                                           Полич Єлизавета


Немає коментарів:

Дописати коментар