3 квіт. 2013 р.

МАСЛЯНА ДЛЯ ЧАЙНИКІВ


МОЯ ПЕРША МАСЛЯНА  

 АБО
 МАСЛЯНА ДЛЯ ЧАЙНИКІВ

Приїхавши до столиці, я точно вирішила спробувати все, що раніше було поза межами мого бачення, розуміння, або й доступу. Зростаючи на Західній Україні, ти навряд брав участь в такому масовому етнічному колоритному дійстві, як Масляна.

В моїй уяві, я малювала собі величезні сонцебокі млинці виблискуючі солодко на здорових підносах, весну, яка наближається і, вже десь зовсім-зовсім близько визирає з-за рогу, тарелі, в яких гірками парують вареники з сиром. Вироком читалось : «Матеріал з Вікіпедії».
                               
І раптом, на свій власний подив, я побачила все-таки, що не всі слов’янські традиції посивіли і дихають старовиною з сторінок підручників з фольклору й пожовтілих томиків пісень, що десь глибоко в серці нашого народу горять язички полум’я дохристиянських культур. Й на тиждень мене пройняло непохитною вірою язичників в природу, поселився десь в грудях малий, зовсім негрізний Перунець і, сплівшись з героями Приймаченко в танку, вибивав мою кардіограму 11-17 березня.

Хоча в це свято проводів зими, столиця й не радувала весняним теплом, та київські люди, студенти й навіть охочі з інших міст набивали вщент всі місця гулянь. Гучно розрекламована «Масляна з СТБ» на Виствковому, «Мистецька Масляна»  в «Арсеналі» й інші гуляння в парках й численні вистаки – все доказувало, що люди, як і тисяча років тому чекають єднання, співу й веселощів, радості й тепла.

Наш народ завжди у свій язичницький вінок, вплітав міцно християнські традиції. І розцвітало щось просто неймовірне, світле й запаморочливе. Ось деякі з наших звичаїв або просто цікаві факти:

-Колодій, Масниця, Запусти, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято, Загальниця, Ніжкові заговини – все це інші нази Останнього тижня перед Великим постом. Сирним, або м'ясопусним називається через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду. На цьому тижні немає посту в середу й п'ятницю, кожен день можна вживати молоко, яйця і рибу, але м'яса вже не їдять. А Бабським, бо протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і чоловіки. Але вони мусили за це відборговувати грішми чи горілкою.

-Масляна поділяється на три частини: зустрічний "переломний" понеділок, "широкий" четвер та "прощальна", чи "шуткова", неділя.

-В деяких місцевостях Масляну зображувала заміжня жінка, яку під жарти возили на санчатах односельчани.

- Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля.

- Заміжні жінки зранку в понеділок ідуть до корчми, кладуть на стіл палицю — колодку. Потім усі почергово обмотують цю палицю полотном, сповиваючи її. Це дійство має назву «справляння колодки». Жінки п'ють, вітаючи одна одну з народженням колодки. Так вони збираються аж до суботи. По-перше, вже нікого не дивує, чому Бабський тиждень, по-друге, в руської  жінки сила, мабуть, була богатирська, щоб зранку 6 днів підряд святкувати. Отже, Масляна легко могла б стати веселим продовженням 8-го березня.

- У перший день Масляної традиційно готували холодець зі свинячих ніжок. Це так звані «ніжкові заговіни». Слов’янська молодь дуже любила поворожити, то чобітком покидатись, то кісточками. Після вечері збираються кістки й кидають їх у ворота. Якщо кістка долітала до воріт, то дівчина буде здоровою протягом року, а коли перелітала через ворота – неодмінно вийде заміж.

- Важливою частиною свята були катання на конях. Хлопці, які збиралися одружитися, спеціально до цього катання купували сани. Тепер  дівчата полюбляють інші, більш комфортні, засоби пересування, але на цьогорічному катанні, і дорослі, і малі – всі хотіли проїхатись гордо колом.

Ось так. Масляна – це щось більше, ніж просто смачнющі рум’яні млинці. З медом, сметаною, полуницями, шоколадом, сиром…Политі, перекладені, присипані пудрою й облиті карамеллю. Хух…Смачних вам свят;)


Іваночко Ксенія

Немає коментарів:

Дописати коментар