МОЯ ПЕРША МАСЛЯНА
АБО
МАСЛЯНА ДЛЯ ЧАЙНИКІВ
Приїхавши до
столиці, я точно вирішила спробувати все, що раніше було поза межами мого
бачення, розуміння, або й доступу. Зростаючи на Західній Україні, ти навряд
брав участь в такому масовому етнічному колоритному дійстві, як Масляна.
В моїй уяві,
я малювала собі величезні сонцебокі млинці виблискуючі солодко на здорових
підносах, весну, яка наближається і, вже десь зовсім-зовсім близько визирає
з-за рогу, тарелі, в яких гірками парують вареники з сиром. Вироком читалось :
«Матеріал з Вікіпедії».
І раптом, на
свій власний подив, я побачила все-таки, що не всі слов’янські традиції
посивіли і дихають старовиною з сторінок підручників з фольклору й пожовтілих
томиків пісень, що десь глибоко в серці нашого народу горять язички полум’я
дохристиянських культур. Й на тиждень мене пройняло непохитною вірою язичників
в природу, поселився десь в грудях малий, зовсім негрізний Перунець і,
сплівшись з героями Приймаченко в танку, вибивав мою кардіограму 11-17 березня.
Хоча в це
свято проводів зими, столиця й не радувала весняним теплом, та київські люди,
студенти й навіть охочі з інших міст набивали вщент всі місця гулянь. Гучно
розрекламована «Масляна з СТБ» на Виствковому, «Мистецька Масляна» в «Арсеналі» й інші гуляння в парках й численні
вистаки – все доказувало, що люди, як і тисяча років тому чекають єднання,
співу й веселощів, радості й тепла.
Наш народ
завжди у свій язичницький вінок, вплітав міцно християнські традиції. І
розцвітало щось просто неймовірне, світле й запаморочливе. Ось деякі з наших
звичаїв або просто цікаві факти:
-Колодій,
Масниця, Запусти, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське
свято, Загальниця, Ніжкові заговини – все це інші нази Останнього тижня перед
Великим постом. Сирним,
або м'ясопусним називається через набір страв, які прийнято готувати протягом
цього періоду. На цьому тижні немає посту в середу й п'ятницю, кожен день можна
вживати молоко, яйця і рибу, але м'яса вже не їдять. А Бабським, бо протягом
цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.
Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і
чоловіки. Але вони мусили за це відборговувати грішми чи горілкою.
-Масляна поділяється на три частини: зустрічний
"переломний" понеділок, "широкий" четвер та
"прощальна", чи "шуткова", неділя.
-В деяких
місцевостях Масляну зображувала заміжня жінка, яку під жарти возили на санчатах
односельчани.
- Це
останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля.
- Заміжні
жінки зранку в понеділок ідуть до корчми, кладуть на стіл палицю — колодку.
Потім усі почергово обмотують цю палицю полотном, сповиваючи її. Це дійство має
назву «справляння колодки». Жінки п'ють, вітаючи одна одну з народженням
колодки. Так вони збираються аж до суботи. По-перше, вже нікого не дивує, чому
Бабський тиждень, по-друге, в руської
жінки сила, мабуть, була богатирська, щоб зранку 6 днів підряд
святкувати. Отже, Масляна легко могла б стати веселим продовженням 8-го
березня.
- У перший
день Масляної традиційно готували холодець зі свинячих ніжок. Це так звані
«ніжкові заговіни». Слов’янська молодь дуже любила поворожити, то чобітком
покидатись, то кісточками. Після вечері збираються кістки й кидають їх у
ворота. Якщо кістка долітала до воріт, то дівчина буде здоровою протягом року,
а коли перелітала через ворота – неодмінно вийде заміж.
- Важливою
частиною свята були катання на конях. Хлопці, які збиралися одружитися,
спеціально до цього катання купували сани. Тепер дівчата полюбляють інші, більш комфортні,
засоби пересування, але на цьогорічному катанні, і дорослі, і малі – всі хотіли
проїхатись гордо колом.
Ось так.
Масляна – це щось більше, ніж просто смачнющі рум’яні млинці. З медом,
сметаною, полуницями, шоколадом, сиром…Политі, перекладені, присипані пудрою й
облиті карамеллю. Хух…Смачних вам свят;)
Іваночко Ксенія
Немає коментарів:
Дописати коментар