29 лист. 2012 р.


Режисер Підсвідомість

Сон відкриває перед нами нові картини, сценарії і сюжети, які вигадує наша підсвідомість. Образи на своїх місцях, спогади чекають на свій вихід за кулісами, першу дію розпочато. А ми, уявивши себе критиками, спробуємо її розтлумачити. І так розпочнемо….

Сон здавна наділяли особливими властивостями, магічними функціями і майже завжди безрезультатно намагались розтлумачити. Така картина була у всі часи і на сьогоднішній день, як показує дійсність, нічого не змінилось. То що ж таке сон? Маленька смерть, момент заглиблення у власну свідомість чи подорож у паралельні світи? Не берусь розтлумачувати це складне питання і створювати нові гіпотези. Обмежусь лиш дослідженням уже існуючих та свіжими феноменами з перших уст.


Сучасні дослідники, так звані «снознавці ХХІ століття», розділились на декілька таборів.  Деякі стверджують, що сни – це відголоски минулого, і те,що ми бачимо у сні, уже колись з нами відбувалось. Приміром, одній моїй знайомій часто сниться, що її, маленьку дівчинку, збиває  автомобіль. Жінка не бачить себе уві сні, але розуміє, що це вона. Ймовірно в минулому житті   Тетяна переживала щось подібне. А мозок просто доносить інформацію про це у формі сну. Але як це можливо? Адже, навіть якщо вірити в реінкарнацію, то переселяється лише душа, а сіра речовина, а разом з ним і пам'ять, помирає з тілом.  Абсурд, чи не так? Що ж, дозволю собі трішки авторства у цій складній версії. Скоріше всього,  мозок може зв’язуватись з «вищими інстанціями» незалежно від волі людини. Він постає у якості своєрідної автономії й оті 95 невикористаних людиною відсотків витрачає на власний розсуд.

Наступна версія: сон – це розмова людини з тілом. Не менш цікава, чи не так? От дослідники вирішили, та що там вирішили, навіть класифікували, який сон про яку хворобу попереджає. Приміром, одній дівчині снилось,що вона їсть рибу не першої свіжості і через декілька місяців у неї виявили гастрит. Але той же самий сон про рибу може символізувати для жінки також і вагітність. Тобто, за іншою версією, вона мала народити хвору дитину. Ну така собі «омонімія сновидінь» виходить . Щось мало світла вона проливає на наше питання. Тож треба ще досліджувати і досліджувати.

Незвідане явище сну наперебій намагаються розтлумачити астрологи, тлумачі снів, медіуми і навіть лікарі. Звісно, вони ще не дійшли до «спільного знаменника», і підозрюю, що зроблять це не скоро. А що вже говорити про віщі сни? Їх то пояснити куди складніше. Одна справа, коли сниться все та ж риба і може символізувати недостачу кальцію в організмі людини,а зовсім інше, коли сняться події, що відбудуться у найближчому майбутньому. На підставі цього може сформуватись відчуття повтореності ситуації,назване красивим французьким словом «дежавю». І, як показують дослідження, 97 % здорових людей планети відчували його на собі. Зазвичай особа не може пояснити звідки це враження повторення ситуації. Але є і винятки. Наведу живий приклад. Моя знайома професійно займається танцями. Черговий раз, вирушивши на фестиваль,вона зрозуміла ,що вже переживала ці події уві сні. Та ж місцевість, аналогічна ситуація, лише люди були дещо інші. Але яким же було здивування Юлі, коли вона дізналася, що друзі, які супроводжували її у сні, їдуть на той самий фестиваль, тільки іншим автобусом. Ну як тут не повірити у віщі сновидіння? І до минулого не припишеш, і до, скажімо, застуди чи алергії теж. Ось ще одна біла пляма у дослідженнях . Це вже підґрунтя для іншої, третьої, версії тлумачення снів. Ну, а поки теоретики дискутують, нам залишається лиш визнати феномен віщих снів та повірити в надзвичайні властивості людського мозку.

Дуже часто феноменально віщі сни були співавторами великих відкриттів чи то попереджали про глобальні проблема не просто однієї людини,а людства загалом. Що це, віщування медіума ,послання предків чи знову ж таки зв’язок мозку кожної людини з якимись,не побоюсь цього слова, «надзвичайними силами»? Ви не знайдете відповіді на це питання ні у вікіпедії, ні в бібліотеці Ватикану. Воно дає кожному привід до роздумів і до саморефлексій. Я лиш пропоную вашій увазі топ 3 найвідоміших віщих снів. Вони справді вражають своєю феноменальністю.

Сон Дмитра Івановича Мєндєлєєва
Великий хімік Д.І.Мєнделєєв довгий час не міг закінчити періодичну таблицю елементів. Він ніяк не міг упорядкувати хімічні елементи, поки одного разу уві сні він не побачив чітко закінчену систему.

Сон Михайла Юрійовича Лермонтова
Як відомо, поет захоплювався математикою і одного разу дуже довго не міг вирішити важке завдання. Уві сні деякий незнайомець підказав йому рішення. Приголомшений поет вирішив намалювати портрет таємничого незнайомця. І яке ж було здивування фахівців, коли після багатьох років вони побачили в цьому портреті творця логарифмів Джона Непера. Хоча поет жив у XIX столітті, а математик в XVII ст. Сучасники М.Ю.Лермонтова стверджували, що поет не підозрював про праці Непера, а вже тим більше не бачив його обличчя.

Сон Джулії Сімсон
Джулія Сімсон не могла дочекатися приїзду улюбленої доньки з Європи. І ось одного разу їй наснився сон, в якому величезний корабель втрапляє в аварію, і її донька тоне в морській безодні. А вже наступного дня 15 квітня 1912 року по всьому світу прокотилася звістка про трагічну загибель Титаніка. Дочка Джулії пливла саме на цьому кораблі і, як інші 1512 пасажирів, знайшла свій останній притулок на дні Атлантики.

На цій ліричній та містичній ноті я мала б уже завершувати свою оповідь,якби не раптовий дзвінок моєї подруги. Я раптом згадала про сон, який вона мені нещодавно розповіла. Словом, дівчинка уві сні вийняла мозок і поклала на стіл біля ліжка. Не знаю,що воно може символізувати, але мушу визнати,що це сновидіння найнезрозуміліше з усіх, про які мені доводилося чути.

Ну і на останок, аби не лишати вас у повній розгубленості та жахітті, декілька ванільних ноток. Сон – одне із найтаємничіших та найнезвіданіших явищ у світі. Він має самобутній характер, значення і вплив. Сон, як мистецтво, може бути драматичним, комічним, чітким і розмитим, сюжетним і просто потоком свідомості. Його не можна недооцінювати і важко розтлумачити. У цьому його таємничість і своєрідна «харизма». Не ігноруйте сни, якими б абсурдними вони не здавались,адже в них обов’язково знайдеться щось пророче.

Аня Мосюженко

 Ілюстрації: Альона Хайло, Відана Білоус

Примітка: головний редактор не несе жодної відповідальності за мовні недоліки автора статті!


Немає коментарів:

Дописати коментар