29 лист. 2012 р.


Альбер Камю: "Голландія - це сон"


«Абзац» відкриває нову рубрику – «Подорожі». Відтепер щономера ми будемо знайомити вас з новою країною. Тож, якщо ваша душа прагне подорожей, а на думку не спадає куди саме відправитися – «Абзац» допоможе обрати ту країну, яка вам до душі! 
Зараз ми з вами відправляємось до королівства тюльпанів і вітряних млинів – Нідерландів. Часто цю країну ще називають Голландією, що офіційно неправильно. Південна і Північна Голландія — це лише дві із 12 провінцій Нідерландів. Історично ці області були найрозвиненішими й найвідомішими за межами країни, тож на багатьох мовах її й називали Голландією. Це мальовнича й досить древня місцевість, яку від водної стихії обороняють тисячі кілометрів дамб.

"Голландія - це сон", - писав Альбер Камю. Нереальність тутешнього життя вельми допомагає (перевірено багатьма) заспокоїтися, «прийти до тями». Зацікавило? Тоді з радістю знайомимо вас ближче з культурою цієї дивовижної країни!
 Голландці відрізняються чесністю, щирістю, а також поміркованістю. Багатство ніколи не виставляється на показ. Якщо голландець заходить в приміщення, то він вітається з усіма присутніми, причому це стосується не тільки ділових офісів, але і магазинів, кімнат очікування, купе залізничних вагонів. Практично всі голландці добре розмовляють англійською, деякі труднощі можуть виникнути тільки у сільських районах. Багато жителів Нідерландів володіють також німецькою та французькою мовами.
Більшість туристів воліють здійснювати тури до Голландії автобусом або поїздом (це трішки дорожче). З'єднання шосе з найближчими дорогами Європи відбувається по всій довжині кордону. У Голландії тільки один головний міжнародний аеропорт - Schiphol, який знаходиться в 10 км на північний захід від Амстердама.
Основною валютою в країні є Євро (EURO). Обміняти валюту можна в будь-якому банку або поштовому відділенні. Також, саме в Амстердамі, цим займається організація  "GWK", більшість пунктів обміну якої можна знайти біля залізничних станцій.
Клімат в Нідерландах помірно - морський, це приємне літо і м'яка зима. Іноді зима може обдарувати вас сухим холодом і сонцем, але така погода завжди чергуються з дощовими і туманними періодами. Влітку сонячна погода не гарантована, але може й припекти.
Що стосується кухні, то у Нідерландах повсякденними стравами вважаються свіжі рибопродукти - оселедець, морський вугор, кабала, палтус, устриці. У рік на кожного жителя цієї країни припадає в середньому майже 10 кг м'яса мідій. Його варять, солять, переробляють на консерви. Риба подається головним чином в тушкованому вигляді, полита розтопленим вершковим маслом, і з вареною картоплею. Крім цього, Голландія славиться високоякісними сирами, їх асортимент не дуже великий, але справжні цінителі безпомилково визначають сир, приготовлений за всіма правилами рецептури.
Нідерланди - єдина країна світу, де офіційно дозволено вживання «легких» наркотиків, які продаються всім повнолітнім тільки в спеціальних закладах - кофешопах. Ризик появи там «важких» наркотиків дорівнює нулю, адже ці заклади регулярно перевіряються поліцією. Сильнодіючі досягнення сучасної хімії переслідуються в Голландії так само, як і в будь-якій іншій країні цивілізованого світу. Така політика Нідерландів здається як мінімум безглуздою, але, як показує статистика, злочини на грунті наркоманії і смертність від неправильного вживання наркотиків в Голландії в рази менша, ніж в інших країнах Європи.
Тож, поїздка в Нідерланди, як правило, приємна і насичена враженнями. Загалом, відтягнутися можна на будь-який смак: любителі продуктів переробки конопель солодко заблукають в сумнівних кварталах Амстердама, шанувальники ж Рембрандта - ахнуть перед "Нічним дозором" в Державному музеї.
Голландія примітна тим, що майже в кожному населеному пункті знайдеться своя родзинка - від  напівбожевільного «Музею прасок" (м. Ноордбрук) до " найменшого ресторану в світі "(" Кіліаен "в м. Хасселт) - зі столиком на дві персони, засунутим в колишню сторожку на мосту. Зараз же ми зупинимося в Амстердамі, столиці Нідерландів, де нещодавно побував студент-першокурсник Інституту Філології, Микита Ходзинський. Він і розповів нам про особливості цього міста та поділився враженнями від поїздки.
«Перше почуття, яке відчув, приїхавши у Нідерланди - умиротворення. Будинки під коричневою і червоною черепицею, акуратні поля, канали, вітряні млини  - все це породжує відчуття вірно складеного пазла. В Амстердамі ж цікаво прогулятися на кораблику каналами міста - дуже вражає. Крім музею Ван Гога добре зайти в Державний музей (Ріксмузеум), просто погуляти вулицями міста, помилуватися його архітектурою, оцінити специфіку амстердамських двориків, зайти в церкву, наприклад, в Ньїве Керк і в Ауде Керк (Нова і Стара церква), розглянути міську скульптуру, яка є вельми оригінальною. Квартал "Червоних ліхтарів" - пам'ятка на любителя, але без відвідин цього місця навряд чи можна вважати знайомство з Амстердамом повним. Крім цього, в місті просто безліч велосипедистів, які носяться, як очманілі. Тому уважно дивіться по сторонах і не позіхайте. Краще не перебувати на спеціальних велосипедних доріжках».
Ще, з розповідей Микити, можемо збагнути, що телефонні розмови з готелю є дорожчими, ніж з міських телефонів-автоматів. Дзвінок з останнього здійснюється за допомогою спеціальних магнітних карток номіналом EUR 5, 10, 20, які можна придбати в будь-якому газетному кіоску чи залізничній станції. 
Ні для кого не секрет, що Амстердам має славу одного з найбільш тусовочних міст Європи, але давно минули ті часи, коли галасливі вечірки проходили 7 днів на тиждень. З тих пір, як в 2002 році ввели Євро-валюту,  клаббінг частіше, ніж раз на тиждень став недоступним для простих смертних.
Якщо ви плануєте подорожувати весною, то обов’язково додайте до списку місць, які варто відвідати, парк Койкенхоф, найпривабливіший квітковий парк Голландії. На 32 гектарах землі протягом 8 тижнів цвітуть квіти всіх кольорів веселки. 30 садівників вирощують їх з вересня до перших морозів.
Коли відпочинок підходить до кінця, саме час подумати про покупку сувенірів. Привезіть додому те, що буде нагадувати вам про чудово проведений відпочинок в Нідерландах. В цій країні особливо популярними є шикарні алмази,  смачні сири, ювелірні прикраси авангардного дизайну та дерев'яні черевики. Ви можете провести багато годин, вибираючи собі на подарунок щось з Дельфтської порцеляни. (Справжній Дельфтський глиняний посуд можна розпізнати за маленькою ознакою - це намальоване маленьке горнятко, яке перетинає літера "J", а в слові " Delft " літера " D " написана як зворотний" C ".) В аеропорту Schiphol знаходиться один з найбільших у світі безмитних торгових центрів - там ви зможете купити сир і цибулини тюльпана (Якщо не зробили цього ще раніше), і шоколад (якщо ви вже з'їли той, який планували відвезти додому). При покупці цибулин квітів не забудьте поцікавитися у продавця, чи зможете ви без проблем вивезти ці цибулини з країни. Постарайтеся дістатися до аеропорту заздалегідь, якщо ще хочете походити  магазинами, оскільки процедури перевірки та посадки пасажирів займають досить багато часу. Цікаві і магазини, що спеціалізуються на якомусь одному виді товарів. Наприклад, винний магазин з 70 сортами віскі та пива, магазин ліжок, гудзиків, "шоколадний" магазин, магазин шовку і навіть зубних щіток.
І наостанок кілька порад для того, щоб попередити проблеми, які можуть затьмарити ваш яскравий відпочинок в Нідерландах:
1. Відпочиваючи в Голландії, навіть не думайте про те, щоб відправити на батьківщину поштою будь-які незаконні речовини. В такому разі вміст вашої поштової посилки або листа буде конфісковано, а адресат може переслідуватися законом.
2. Не беріть з собою відеокамеру, коли збираєтеся зробити тур по кварталу Червоних ліхтарів в Амстердамі - як правило, місцеві жінки розбивають відеоапаратуру і навіть зіштовхують фотографів в канали.
3. Не купуйте цибулин тюльпана, якщо у вашій формі митної декларації не прописаний відповідний пункт, що дозволяє імпортувати цю рослину до вашої країни.
4. Запам'ятайте адресу вашого готелю - це допоможе кур'єрам доставити куплений вами товар, а таксистам - швидше привезти вас до готелю.
5. Якщо ви вирішили орендувати велосипед, то уважно слідкуйте за спеціальними дорожніми знаками для велосипедистів.

Відпочинок в Нідерландах подарує вам безліч незабутніх спогадів. Не пропустіть свій шанс познайомитися з цією дивовижною країною!


Світлана Попова


Примітка: головний редактор не несе жодної відповідальності за мовні недоліки автора статті!


Немає коментарів:

Дописати коментар