29 лист. 2012 р.


Зміна традицій сучасністю



         Коли на календарі припадає 17 листопада, то всі студенти знають, що це особливий день для кожного з них. Адже цього дня у світі відзначають Міжнародний день студентської активності.

         Історична довідка
Традиція святкування цього дня розпочалася ще від 40-х років ХХ століття, коли 17 листопада 1939 року нацисти здійснили штурм Університету Праги після масової студентської демонстрації проти вбивства Яна Оплетала (який був студентом та учасником протесту проти жорстокого тиску нацистів) та вторгнення до Чехословаччини, а також арешту дев'яти студентських лідерів, відправлення 1200 студентів у концтабори, і закриттю всіх Чеських університетів та колегій. Уперше День студентської активності було відзначено 1941 року в Лондоні Міжнародною Радою Студентів, членами якої була переважна більшість біженці. Відтоді 17 листопада проголошено Міжнародним днем студентів на рівні ООН. В Україні офіційне визнання цього свята відбулося лише у 1999 році.

Сучасність
Сьогодні про трагізм 17 листопада 1939 року вже забули. Молодь ХХІ століття відзначає Міжнародний день студентів без вшанування пам’яті своїх ровесників, які віддали життя за ідеї свободи та справедливості. А хіба це дивує? Звісно ж ні. Адже ХХІ століття, як та м’ясорубка, перекручує старі традиції на свій лад. Ми незчулися, як відбулася переоцінка цього свята, тому годі й дивуватися, що нинішній студент сприймає 17 листопада як урочистість. Для нього це можливість повеселитися, відволіктися від навчального процесу перед сесією. Хто винен? – запитаєте ви. Відповідь одна: сучасність, яка знищує все у себе на шляху, і ми, люди, які їй у цьому допомагаємо.


Борейчук Олександра

Фото: Аліна Матюшенко


Примітка: головний редактор не несе жодної відповідальності за мовні недоліки автора статті!


Немає коментарів:

Дописати коментар