1 трав. 2011 р.

Тут навчалися чи не усі президенти США

Онлайн-газета Інституту філології "Абзац" розпочинає масштабний проект "Університетами світу", в якому ви не лише матимете змогу познайомитися з історією тих ВНЗ, які рік за роком займають найвищі сходинки рейтингів, а й дізнатись, чи можливо українським студентам вступити до них та що для цього необхідно. 

Сьогодні мова піде про Єльський університет - один з кращих світових вищих навчальних закладів у галузі гуманітарних наук і мистецтва. Згідно з Академічним рейтингом університетів світу цей навчальний заклад станом на 2010 рік посідає 11 місце, а у міжнародному рейтингу університетів QS – 2. Тут навчалося багато відомих та талановитих людей, так, серед студентів Єлю чи не усі президенти США.

 Єльський університет (Yale University) - один з найпрестижніших університетів США, який входить до Ліги плюща, асоціації восьми найстаріших американських університетів. Університет складається з дванадцяти підрозділів: коледж, чотирирічна освіта в якому завершується отриманням ступеню бакалавра; магістратура з різних спеціальностей, які мають точні, природні і гуманітарні науки, а також 10 фахових факультетів. Єльський університет розташований у Нью-Гейвені, що у штаті Коннектикут. Днем народження міста вважається 25 квітня 1638 року. Цього дня велика група емігрантів, що пливла кораблем з Лондона в Бостон, обравши неправильний курс, висадилася в бухті поміж сучасним Бостоном та Нью-Йорком.  

У 1701 році у Нью-Гейвені була створена школа Науки та Мистецтва. А в 1718 році місцевий купець та філантроп Еліу Єль зробив надзвичайно велику, як на той час, інвестицію – подарував школі 417 книг та портрет короля Георга. Саме від імені цього мецената і походить назва університету. Деякий час навчальний заклад мав статус коледжа, а в 1886 році здобув звання університету. Спочатку у коледжі налічувалося близько 100 студентів і навчатися могли лише чоловіки. Тільки з 1869 року в аспірантурі університету почали навчатися жінки. А у 1969 році навчальний заклад почав приймати студенток на чотирирічну програму для отримання ступеня бакалавра.

Латина тут була не лише мовою навчання, а й спілкування. Розмовляти між собою англійською було заборонена за статутом. Такої традиції дотримувалися аж до 1931 року. Не можна не згадати про відому бібліотеку Єльського університету, яка є третьою по величині у США та другою у світі серед університетських бібліотек. В її фондах зберігається 11 мільйонів книг. Бібліотека має унікальні колекції, архіви, музичні записи, карти та інші рідкісні матеріали. Студентське життя в університеті дуже насичене: тут налічується більше 200 студентських клубів, товариств та організацій. В університеті створені усі умови для творчого розвитку особистості. 

Студентам гарантується надання права проживання в одній з 12 студентських резиденцій. Сучасний кампус розташований у центрі міста з усією необхідною інфраструктурою. Єль був одним з перших університетів, в якому навчалися іноземні студенти. Щороку кількість іноземних студентів зростає. До прикладу, на деяких факультетах навчається більше 30 % аспірантів-іноземців. Тому, якщо маєш намір вступити до цього університету, то можна спробувати. Для вступників до аспірантури чи магістратури за напрямками «Гуманітарні та природничі науки» необхідно подати результати тестів GRE, TOEFL(або IELTS). Результати тесту TOEFL мають бути вищими від 250 балів. Деякі факультети та програми вимагають проходження тестів з фахових дисциплін. 

Для вступників на бакалаврські програми необхідно подати атестат зрілості (з оцінками), табель за останній рік навчання з балами по семестрах, два рекомендаційні листи від викладачів двох різних предметів та заявку зразка Common Application (її можна заповнити на сайті https: / /app.commonapp.org). Також слід надати результати SAT та трьох тестів SAT II, або ж тесту ACT. Вступник має заповнити додаток International Student Supplement. Вступникам до однієї з професійних шкіл (магістерські та докторські програми) потрібно мати ступінь бакалавра у відповідній сфері. Необхідно подати результати тестів GRE, або GMAT, або LSAT, а також тесту TOEFL. Рекомендаційні листи не обов'язкові, але бажані. І знову ж таки окремі факультети можуть вимагати проходження тестів у відповідній сфері. 

Сьогодні в університеті викладається близько 50 іноземних мов і більше 600 курсів. Тому вибір за тобою. Єдиною і чи не найбільшою перешкодою може стати матеріальний аспект, адже за рік навчання в Єлі слід заплатити як мінімум 30,000 $. Проте близько 90% студентів бакалаврату та магістратури отримують фінансову допомогу, яка покриває значну частину вартості навчання. Також є й безкоштовні програми.

Нова стипендіальна програма «Лідери світу» залучає до навчання в університеті майбутніх видатних діячів зі всього світу. Щороку обирається 18 стипендіатів з різних країн та галузей діяльності. 4 місяці вони навчаються за спеціально-розробленою програмою Єльського університету. Стипендіати можуть обирати будь-який з навчальних курсів відповідно до профілю своєї діяльності. У 2006 році першим українцем-стипендіатом Єлю став Ігор Шевченко. 

Можливо, ти – наступний?

 Рубрику веде Вікторія Савчук

1 коментар:

  1. Дуже цікава стаття!)
    Я знаю одну компанію в Києві, що займається саме підготовкою до MBA - http://www.mbastrategy.ua/. Може, піти туди, а потім поїхати в США на навчання)

    ВідповістиВидалити