31 трав. 2011 р.

"Вона прийшла непрохано й неждано..."

Сесія… Як багато емоцій, спогадів і відчуттів викликає це слово у кожного студента. Хтось починає нервуватися і згадувати, як заробив вісім «задовільно» за останні дві сесії, інший впадає у відчай і кусає лікті, бо йому поставили "автомат" і не дали висловитися на іспиті, а для декого дні іспитів – це час справжнього тріумфу! Ми вирішили поспілкуватися зі студентами нашого Інституту, щоб з’ясувати, чим є сесія для них. Але спочатку розглянемо головні помилки, які, на жаль, допускаємо мало не кожного семестру.
  Помилка №1 — марнування часу

Кожен третій із нас під час сесії стикається із двома негативними чинниками: ледарством і неякісною підготовкою до іспитів. Зрозуміло, що друге найчастіше випливає із першого. Прийнято вважати, що ледарство – це коли нічого не хочеться робити, але це трохи не так, ледарство – це стан, під час якого людина займається всім, чим тільки можна, лише не робить потрібного. Студент готує собі безперестану каву, блукає віртуальними тенетами, телефонує друзям, робить масаж псу Кузі, шукає півдня мавпочку під ліжком, яку загубив ще в дитсадку, риється у копиці сіна з надією знайти голку тощо. А коли до іспиту лишається 1 день, наш брат починає вчитися так, що аж дим із вух валить. Потім скиглить, проклинає іспити на чому світ стоїть. І ось уже лишається 2 години до іспиту, а ще не пройдено 10-15 питань. І тоді іспит перетворюється на лотерею! Нічого не нагадує така ситуація? Правильно, краще промовчати, все зрозуміло і без слів.


Щоб уникнути такого марнування часу та налаштуватися на роботу, спробуй впродовж 7-10 хвилин нічого не робити. Відсунь від себе ноутбук, вимкни телефон і просто стій серед кімнати (ні, очі заплющувати не треба, можеш заснути і впасти). Повір, більше 15 хвилин такої бездіяльності ти не витримаєш. Людина втомлюється, коли нічого не робить. Після такого "зосередження" варто сісти за підготовку до іспитів. При цьому бажано взагалі не звертати уваги на інші предмети: перед тобою лише стіл і матеріали. 


Помилка №2 — несистемність


Після нелюдських зусиль, які ти доклав (-ла, якщо ти дівчина) для того, аби примусити себе сісти за підготовку до іспиту, виникають інші труднощі: де знайти відповіді на питання, як їх правильно вивчити ? Раджу всі питання у списку погрупувати, потім знайти точки перетину між цими групами, у групах об’єднати подібні питання. Таким чином ти зможеш зменшити число запитань та уникнеш витрат часу на проходження схожих тем. Відповіді краще шукати не в Інтернеті на сумнівних сайтах, а у розумних одногрупників, що вчаться на "відмінно". Вони для підготовки зазвичай використовують свої мегасуперсумлінні конспекти, надиктовані викладачами, що прийматимуть іспит. Тому тобі із відмінниками по дорозі, принаймні перед іспитами.


Якщо готуєшся до літератури, то вибери й проаналізуй 2-3 твори, які тобі найбільше сподобалися. Це буде твоїм козирем. Навіть якщо попадеться інший твір, ти просто порівняєш його із улюбленим, виграєш час. Можливо, навіть викладач, побачивши у тобі глибокого літературознавця, не захоче тебе завантажувати останнім питанням.


У випадку зі складенням іспитів із мови також можуть бути улюблені конструкції, які можна використовувати для порівняння.



Альона Гречаник, 4 курс, англійський переклад

"Сесія — це безсонні ночі..."

"Коли я була ще зовсім "зеленою", навчалася на курсі другому, то бувало, що під час сесії не спала по 2 доби поспіль. Зараз я вже спокійніше ставлюся до цього нелегкого явища у студентському житті. Перед іспитами не рву на собі волосся, не ламаю нігті, а просто йду на екзамен, як на чергову пару, тільки підсумкову.

Першокурсникам хочу побажати наснаги та високих оцінок. Однак піднімаючись вгору, не забувайте дивитися униз... Намагаючись заробити високі бали, на забувайте про одногрупників, поважайте їх і проводьте більше часу разом."


Богдан Деркач, 4 курс, відділення фольклористики

"Сесія — це абзац!.."

"Нажаль, із введенням Болонської системи суттєво нічого не змінилося. На екзамени потрібно готувати багато матеріалу, а часу, як завжди, дається мало. Сесія збиває звичний ритм життя та псує нерви.

Коли навчався на другому курсі, то готувався до іспиту із зарубіжної літератури цілий тиждень поспіль, не встиг навіть сходити на День народження друга. Потім з ним через це зіпсував стосунки. А коли прийшов на іспит, отримав "відмінно" автоматом.

Кінець кожної сесії відзначаю із гітарою в руках і друзями поруч.

Першокурсники, не бійтесь сесії, це всього лиш перевірка ваших знань. Раджу заводити при підготовці до іспиту зошит. Туди записувати відповіді на питання. Це дозволить систематизувати усі відповіді й у крайньому випадку непомітно скористатися зошитом на іспиті".


Владислав Шестерняк, 5 курс, іспанський переклад

"Сесія — це коли за пару днів проходиш програму семестру"


"Під час сесії, коли цілими днями сидиш за підручниками, завжди виникає бажання утнути щось незвичайне, щось таке, чого раніше ніколи не робив: то помилуватися зоряним небом із подругою, то прогулятися Києвом о 4 годині ранку. Як правило, подібні бажання виникають несподівано, а це тягне за собою нові пригоди. У кінці кожної сесії я у мене завжди чудовий настрій, бо маю не лише хороші оцінки в заліковці, а й неймовірно приємні спогади.

Раджу студентам сумлінно вчитися, особливо протягом перших двох курсів. Однак зациклюватися на навчанні не потрібно, не забувайте, що ви молода людина, а молодість буває тільки раз..".


Анна Ращенко, 2 курс магістратури, відділення української мови, літератури та іноземної мови

"Сесія — це безглузде випробовування та псування нервів для відмінників і останній шанс для тих, хто не надто сумлінно навчався"

"На сесії багато залежить від його величності Випадку. Коли була на першому курсі, отримала із давньої літератури "добре". А потім через два дні прийшла випадково в інститут, де зустріла викладачку, яка приймала в мене іспит. Я привіталася, а вона мені: "Ви Ращенко? У вас оцінка у відомості не стоїть, ідіть складайте." Я без підготовки пішла склала іспит на "відмінно".

Першокурсникам раджу готуватися до кожного семінару, систематизувати всі матеріали. Повірте, коли прийде сесія, півсправи уже буде зроблено.

Володимир Мукан

Фото: Володимир Мукан

Немає коментарів:

Дописати коментар