31 трав. 2011 р.

Mater Studiorum



 «Mater Studiorum», - саме так називали Болонський університет, матір наук. Справді, цей найдавніший в Європі вищий навчальний заклад став «матір'ю» європейської вищої освіти. Університет, що був створений в 11 ст. як юридичний навчальний заклад, вважається першим у світі.

У 12-15 століттях Болонський університет був центром інтелектуального життя Європи. Болонья мала великий вплив не лише на Італію. Завдяки репутації свого викладацького складу навчальний заклад вважався осередком римського права, а більшість університетів Західної Європи було створено за його зразком.

Університет був дуже популярним, адже у 13 ст. в ньому налічували 10 тисяч студентів. Він став першим у світі міжнародним навчальним закладом. Правда, італійці та іноземці навчалися на різних відділеннях. При цьому слід сказати, що в університеті право навчатися мали не лише чоловіки, а й жінки. І прекрасна частина людства могла не лише отримувати освіту в Болоньї, а й викладати. Дивина, як на той час, чи не так?
 
Спочатку створений як юридичний університет навчальний заклад за основні мав такі предмети, як церковне та громадянське право. Через три століття після створення тут були відкриті факультети медицини, філософії та теології.

Вже з перших днів свого існування університет мав дві особливості. По-перше, тут існувала асоціація професорів, владі яких повинні були підкорятися учні, які відвідують їхні лекції, а також об'єднання студентів, котрі самостійно обирають керівників, яким підпорядковувалися професори. Професорів  студенти призначали на певний час. Перші отримували від учнів гонорар і зобов'язувалися ніде, крім Болоньї, не викладати.

Друга особливість Болонського університету полягала в тому, що він був юридичним. Вивчення римського і канонічного права залишилося пріоритетним. Медицину і вільні мистецтва теж викладали, причому одні з найзнаменитіших  професорів, але слухачами все-таки були майбутні юристи.

Торквато Тассо, Данте, Карло Гольдоні, Парацельс, Еразм Роттердамський, Петрарка, Ульріх фон Гуттен, Альбрехт Дюрер - цей далеко не повний список пов'язаних з університетом геніальних умів дозволяє оцінити внесок, який університет зробив у розвиток європейської цивілізації. Саме під час навчання в Болоньї Миколі Копернику потрапила до голови «єретична ідея» про те, що Земля обертається навколо Сонця. Також слід не забувати, що ректором Болонського університету був наш земляк  - Юрій Дрогобич.
 
Сьогодні в Болонському університеті є 23 факультети, 68 відділень та 93 бібліотеки. Найпопулярніші напрями тут – медицина, юриспруденція, архітектура і математика. Усі факультети та відділення розташовані у Болоньї та містах, що знаходяться неподалік. Якщо в 13 ст. кількість студентів сягала 10 тисяч, то сьогодні це число в 10 разів більше. Бібліотека у Болоньї велетенська – тут налічується 750 тисяч томів.

Стати студентом Болонського університету може той, хто здобув вищу освіту в Україні. Абітурієнту потрібно скласти іспити на знання італійської та історії Італії, потім пройти співбесіду. Навчатися тут хочуть студенти з усієї Європи, тому конкурс високий. Вступити сюди важко, але можливо.

Вікторія Савчук

Немає коментарів:

Дописати коментар