31 трав. 2011 р.

День матері



"Мама, ты вязала мне варежки.
Вязала без устали долгими холодными вечерами.
Прилетит ко мне весточка из родных краев,
А в ней - запах домашнего очага..."


Ненька, Мама,Mutter, Mother , Anne , Ana , 媽媽, mummy, μάμμα, maman, mámа...
 
Хто як не ми, філологи, знаємо справжню цінність, справжнє багатство кожного вимовленого навіть пошепки слова; хто як не ми, знаємо, як це - натхненно вимовляти його на кількох мовах, пробуючи на смак нові інтонації та звуки. Але є у світі одне слово, котре на всіх мовах звучить однаково... ніжно, тендітно, пелюстково настільки, що торкнутись його боязко, ану ж розтане. Спочатку було слово, скажете Ви і не помилитесь, але вдумайтесь, яке було для кожного те слово, і неодмінно знайдете одну стежку життя з початком відліку біля порогу з написом «мама». Стільки мов, стільки й  мам, скажете Ви, але душею і  серцем завжди будете з тією єдиною, що була для вас найпершим другом, і найпершим  щастям, як і кожен з Вас у її житті. Непомітно промайнув травень, і ось на порозі літо, на порозі нові звершення, інші «ми». 

Травневі свята пролетіли, мов швидкокрилий птах, здіймаючи залишки попелу спогадів із дахівок, та чи всі ви за метушнею згадали за ту, що чекає на ваш телефонний дзвінок будь-коли і буде-де. Чи згадали Ви, про «День Матері»?.Як не дивно, за даними опитування, приблизно 40% знають про це свято в теорії, не підозрюючи про точну дату, 20%  знайшли час, знають із чим пов’язане це свято і не втратили можливість привітати своїх найрідніший і найближчих у світі. Але що ж решта?Не знали чи просто не хотіли знати? Не в моїй компетенції робити комусь зауваження,тому вітаю Вас у короткому і цікавому світі передісторії свята) Сподіваюсь, після прочитання воно стане для вас не менш масштабним ніж міжнародний день жінок, адже воно того варте!

Ще в Давній Греції усвідомили важливість подібного свята, і на весняні вітання богині Геї, вся країна влаштовувала пишну процесію на честь прекрасної половини людства, прикрашали будинки квітами, повітря було наповнене ароматами весни та радістю.

У пізніші часи подібнуу традицію започаткували англійці. Ще на межі 17 століття вони влаштовували справжні казкові паради на честь вагітних жінок та молодих мам. Але не все було так просто. Одна справа - створити свято, а інша -поширити його у світі. Проте, доля знає, коли не варто ставити крапки у історіях-тоді вона втручається всією міццю, і вже на початку 20 століття уряд США розглядав положення про подібне свято завдяки листу Анни Джарвіс, котра довела словами і діями необхідність світлого дня. Вона була не перша у таких починаннях,  адже ще у 1872 році відома пацифістка Джулія Ворд Хоув запропонувала обрати день єднання матерів у боротьбі за мир у всьому світі, та її плани розтанули у ранковому тумані. Але Анна не здалась. Вона знала, що її мета - благородна і продовжувала виборювати право свята - «бути».

Але чому ж так багато плутанини з числами, - запитали б ви. Все доволі просто - подібне свято насправді є у кожній країні світу, і це ні для кого не в новину. Просто у нас про це , чомусь, мовчали. Переконана, кожен бачив у місті кольорові білборди, присвячені цьому святу… невже і ви думаєте, що ТАК треба шанувати маму? Шануйте її не тому, що так кажуть, не лише через дивні плакати чи листівки. Ми живемо завдяки тому теплому слову «мама».

Отже,якщо поряд з вами зараз є кулькова ручка, улюблений записник, або ви просто майстер «копі-пасту», зробіть собі пам’ятку на кожну другу неділю травня і не забудьте привітати свою маму наступного разу хоча б теплими словами. Їм,світлим небесним янголам, іноді так не вистачає саме Вас поряд. Кожна мама варта такої  безмежної любові, тож любіть настільки, настільки у вашому подиху життя.

Вікторія Решітько

Немає коментарів:

Дописати коментар