22 груд. 2012 р.


Міняю ніч перед іспитом на дві ночі опісля 

Коли за вікном так казково… Коли повсюди вулиці прикрашені святковими ялинками та різнобарвними вогниками…. Коли звідусіль лунають привітання з Новим роком та Різдвом, студенти в той час очікують сесію. А не так давно здавалася, що до зими ще так далеко, що сесія прийде не скоро, і  можна буде  розслабитися та розважитися, але сьогодні вже кожен із нас думає, як успішніше та вдаліше справитися із цим  випробовуванням. 

Як відомо, усі поважаючі себе студенти готуються до здачі іспиту в останню ніч, перед цим провівши півтори години біля відкритої кватирки, несамовито зазиваючи «халяву». Нічний «мозковий штурм» кожен організовує по-своєму. Хтось старанно пише шпори, вважаючи, що попутно в голові залишиться весь матеріал курсу (таких студентів небагато - метод не відповідає реаліям часу, коли шпори продають на кожному розі). Хтось шукає друга, який завтра зранку погодиться посидіти «на телефоні» і допомогти скласти іспит завдяки сучасним засобам зв'язку. Ну а хтось, проклинаючи себе, що не схаменувся раніше, старанно зубрить. Поспівчувати треба усім, адже доля студента така важка... Проте третині можна і допомогти. Є кілька простих правил, які суттєво полегшать процес запам'ятовування.


Правило 1. Дайте собі правильну установку.
 Ми всі знаємо, як ми здаємо іспити. Вивчив – здав – забув. І це  через те, що ми з самого початку не хочемо читати всі ці численні книги та конспекти, переконуючи себе тим, що воно нам і не згодиться в житті. Перш за все, ти повинен зрозуміти і налаштувати себе на те, що предмет тобі потрібний і ці знання стануть корисними у майбутньому.
Привило 2. Не намагайтеся осягнути неосяжне.
От скільки часу тобі лектор читав цей курс?! Половину року?! Погодься, що ночі в нас не такі довгі і при всьому бажанні ти не зможеш не те, щоб вивчити, а й прочитати навряд встигнеш. Тому не намагайтеся вдумуватися в кожне слово, що читаєш. Переглянь весь матеріал поверхово, хоча б для того, щоб у тебе склалася цілісна картина про пройдений курс. І ще одне – ніколи не пропускайте прикладів, що подаються до того чи іншого поняття, терміну чи явища, адже це дозволить тобі краще запам’ятати матеріал і потім все розповісти своїми словами.
Правило 3. Опрацюйте базу, вивчіть  правила та терміни.
У кожному курсі є те, що ми називаємо «базою». Це головні поняття, терміни, якими ми оперуємо, говорячи про даний предмет. Якщо перед тобою близько 100 питань, то з них тобі по-справжньому ґрунтовно необхідно опрацювати близько четвертої частини, адже є багато таких запитань, які містять у собі відповіді на 5 інших.
І також терміни. По-перше,  їх не так багато, як здається. Головних визначень в курсі близько 30, що не так численно. По-друге, знаючи визначення ти даси бодай якусь відповідь на будь-яке запитання. Правило 4. Думайте логічно.
Не потрібно все вчити напам’ять, зубрити і мучитися над тим, що ти не можеш запам’ятати якесь слово.  Уявляй те, що читаєш, малюй картинки, кресли схеми, попроси друга, щоб розказав тобі все своїми словами. Це допоможе тобі скласти певну картинку того,  що ти вчиш.
Правило 5. Не перенапружуйте себе та добре харчуйтеся.
Роби перерви під час навчання. Безперестанне читання та зубріння не означає, що ти запам’ятаєш хоча б щось. Кожну годину-дві виходь на вулицю, послухай музику, подивись фільм,просто відпочинь. Якщо відчуваєш, що засинаєш, то краще поспи хвилин з 30, це дасть тобі сили хоч трішки сконцентруватися на тому, що  читаєш.  Ну і не забувай про харчування. Тобі потрібні сили для того, щоб вчити, тому їж фрукти та овочі, горіхи та шоколад, які гарно впливають на роботу мозку.
Правило 6. Розраховуйте свій час.
Якщо вже так склалося, що у тебе залишився всього один день до іспиту, а в тебе нічого не готово і не пройдено жодного запитання, то упорядкуй свій день. Розділи приблизно кількість часу, що в тебе залишився на ту кількість білетів, які ти все ж вирішив опрацювати і виділяй на кожне питання відведений час. Це тобі допоможе бодай трохи ознайомитися з більшістю питань та організувати себе.
Правило 7. Не потрібно бути останнім героєм.
Ніч перед екзаменом – свята. Вона далеко не для того, щоб провести її за книгами. Перед іспитом необхідно виспатися, тому що сонний, злий на весь світ студент, навіть якщо він непогано знає предмет, у екзаменатора викличе менше позитивних емоцій, ніж той, що хоча й знатиме менше, але виглядатиме «свіжим» та задоволеним життям.

P. S. Легких вам сесій та гарних канікул!)
Христина Шевчик
Ілюстрація: Відана Білоус
                                                                                                     
                                                                                                   
Примітка: головний редактор не несе жодної відповідальності за мовні недоліки автора статті!


Немає коментарів:

Дописати коментар