24 лют. 2013 р.

День Святого Валентина в традиціях країн світу


14 лютого - День всіх закоханих і, як показує статистика, день підвищення продуктивності праці поштових працівників й надприбутків торговців квітами та сувенірами.

Історично "винуватцем" свята є християнський священик Валентин, який жив ще в ІІІ ст. У той час імператором Клавдієм ІІ було видано наказ, який забороняв солдатам одружуватися, адже, на його думку, сім'я відволікала воїнів від їх прямого обов'язку - захисту імперії. Але менше закохуватись від цього військові, звісно, не стали. Тож, Валентин, незважаючи на наказ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. Дізнавшись про таку "злочинну діяльність", Клавдій ІІ наказав відтяти йому голову, що і сталося 14 лютого. Пізніше священика канонізували і стали називати покровителем всіх закоханих.


Зараз це свято відзначає практично кожен, хто кохає і є коханим, або й ті, хто просто бажають щось відсвяткувати. Всі народи мають свої особливості та звичаї, пов'язані з ним. Наприклад, в романтичній Франції в цей день прийнято дарувати своїй половинці коштовності. Тут особливістю є те, що це свято не тільки двох закоханих сердець, а й усіх, кого люблять: матусь, друзів, дідусів й навіть домашніх улюбленців. До речі, саме французи є "відкривачами" так званих "валентинок", які в первинному вигляді являли собою любовні послання з віршами.

Американці традиційно дарують коханим цукерки в вигляді сердечок (адже саме в серці зароджується любов) та червоні троянди (цей колір уособлює пристрасть та почуття). За статистикою, 14 лютого на континенті за хвилину продають близько 20 тисяч цих квітів!
+В Італії цей день називають "солодким", адже закохані вважають обов'язком на День Святого Валентина подарувати своїй половинці солодкий презент. 

В Данії один одному відправляють засушені квіти білого кольору й "валентинки" без підпису. За звичаєм, отримувач (зазвичай це дівчина) має вгадати від кого послання й на Пасху відправити у відповідь шоколадне яйце.

Найоригінальнішими в плані святкування Дня закоханих можна сміливо назвати японців. "Родзинкою" свята тут є конкурс на найгучніше освідчення в коханні. А відбувається це так: на площах містечок встановлюють щось на зразок трибун, на які по черзі виходять бажаючі оголосити всім про свої почуття й вигукують слова-освідчення. Найгучнішим вручають подарунки. Іншою особливістю "японського" святкування є те, що в цей день дарунки отримують в основному чоловіки (дівчина має подарувати всім знайомим хлопцям по шоколадці). Та представники сильної статі не залишаються в боргу й "віддаровують" панночкам шоколад (обов'язково білий) рівно через місяць - 14 березня, тому цю дату японці й іменують "Білим днем".

А от, наприклад, німці не дуже вписуються в міжнародне святкування, так як вважають Валентина покровителем душевнохворих, а не закоханих. В цей день традиційним є прикрашання червоними стрічками всіх психіатричних лікарень та проведеня спеціальних Богослужінь в каплицях.

Також відрізняється від інших країн і Саудівська Аравія, де це свято взагалі заборонено законом, причому під страхом великих штрафів. От так от.

Стосовно відзначання Дня Святого Валентина українцями, можна сказати, що значних відмінностей від країн Заходу в плані святкування в нас не виявляється. Що й не дивно ,адже свято це прийшло до нас звідти вже з певними традиціями: все ті ж цукерки, "валентинки", троянди. І взагалі, як показало опитування, з 20 людей (18-26 років) лише 9 вважають цей день святом, яке варто відзначати. Що цікаво, всі, хто дав позитивну відповідь, мають другу половинку. Можливо, це й є початок своєрідної традиції, в основі якої лежить бачення цього дня суто як свята двох сердець, які б'ються в унісон?

Світлана Попова

Примітка: головний редактор не несе жодної відповідальності за мовні недоліки автора статті!

Немає коментарів:

Дописати коментар