29 вер. 2012 р.


 Мистецька осінь

І знову осінь… Запахло прохолодою та дощами. Жовтіє листя на деревах, школярі поспішають до школи, студенти досипають у метро. Здається, нічого нового й немає. Та все ж… Ця осінь не дасть нам нудьгувати. Вона приготувала чимало цікавого. На вулицях, у вагонах метро, в Інтернеті – буквально на кожному кроці важко не помітити  афіші про проведення в столиці різноманітних заходів, концертів, виставок. Не варто сидіти вдома осінніми днями. Відвідайте у вільний день хоча б один з київських музеїв, які підготували цього сезону по-справжньому унікальні експозиції. Аби швидше зорієнтуватись, ми вирішили познайомити Вас з найцікавішим, найоригінальнішим та найнеочікуванішим.

Виставка «Таємниці тіла»
Адреса: НСК «Олімпійський».
Термін проведення: 7 вересня – 23 грудня.
Час роботи: 10:00 – 19:00 щоденно.
Ціна за вхід для студентів: 110 грн.
«Є одна річ, яка об’єднує людей в усьому світі, незважаючи на всі відмінності та особливості, – людське тіло». Експозицію, що має таке багатообіцяюче гасло, за 17 років уже побачили більше 20 мільйонів людей у всьому світі. Цієї осені сенсаційна виставка, яка, до речі, заборонена в деяких країнах, завітала до Києва.
Усього представлено135 експонатів. Це тіла та внутрішні органи людей, які добровільно заповідали себе після смерті науці. Так, до речі, зробив і творець виставки Гюнтер фон Хагенс. Трупи  пройшли інноваційну обробку рідким силіконом, завдяки чому вони можуть зберігатися чи не вічно, не змінюючи свій вигляд.
Організатори відкрито пропагують здоровий спосіб життя, тому серед експонатів можна побачити, наприклад, легені хронічного курця та легені здорової людини. Видовище вражає надзвичайно. Можливо, саме тому поруч стоїть прозора скляна скринька із закликом кинути палити просто зараз, назавжди. Усередині її уже лежать залишені найрішучішими відвідувачами пачки цигарок.
Серед усіх залів виставки є той, що не рекомендується для перегляду людям зі слабкими нервами. Там представлені ембріони на різних стадіях розвитку: від 2 тижнів і майже до останніх днів перед народженням. Для їх обробки було використано спеціальну речовину, що зафарбовує тільки кісну тканину, тож можна простежити розвиток кісної системи людини.
Під час огляду експонатів можна звернутись із питаннями, які у вас виникають, до присутніх у залах представників медицини й отримати вичерпні та цікаві відповіді.
Кожен з 9 залів експозиції – це, по суті, 1 розділ підручника з анатомії. Проте ця виставка, безперечно, буде цікава людям абсолютно всіх вікових категорій та інтересів.
Щоправда, за вартість вхідного білета середньостатистичний студент може прожити кілька днів. Але ж хто сказав, що ситна вечеря замінить духовну їжу та саморозвиток?

«Нормандія у живописі»
Адреса: Національний художній музей України.
Термін проведення: 2 вересня – 28 жовтня.
Час роботи: середа, четвер, неділя 10:00-17:00;
                        п’ятниця 12:00-19:00;
                        субота 11:00-18:00
Ціна за вхід для студентів: 20 грн.
Поціновувачам живопису цієї осені рекомендуємо відвідати виставку картин французьких художників ХІХ-ХХ століть. Кияни та гості міста мають можливість на власні очі побачити колекцію полотен, яку цього літа вже переглянули більше 30 тисяч львів’ян. У столиці кількість відвідувачів обіцяє бути не меншою.
Для того, щоб потрапити на виставку в суботу, нам довелося провести в черзі понад годину. Підходили й підходили нові відвідувачі, для яких, здається, не існує перешкод на шляху до високого мистецтва, принаймні у вигляді величезної живої черги. Такий інтерес до виставки «Нормандія у живописі» пояснюють її унікальністю. Адже це, як заявляють афіші, імпресіонізм, романтизм і реалізм в одному проекті. Колекція нараховує 120 полотен, а в Києві можна побачити 57 з них.
. Серед картин, представлених у трьох великих залах,  роботи Моне та Ренуара.  Решта шедеврів належить іншим  французьким художникам. Здебільшого, на полотнах зображені морські пейзажі, узбережжя, сцени буденного життя рибалок і селян. Тож, якщо ви не збирались іти на цю виставку виключно заради робіт Клода Моне, то розчарованими точно не залишитесь.

Великий Скульптурний Салон 2012
Адреса: Мистецький Арсенал, вул.Лаврська, 12
Термін проведення: 13-29 вересня.
Час роботи: 11:00 – 20:00 щоденно.
Ціна за вхід для студентів: 20 грн.
Великий скульптурний салон проводиться у Києві вже шостий рік поспіль і є по-справжньому визначною подією у культурному житті столиці. На цю подію з нетерпінням чекали тисячі киян та 60 українських сучасних скульпторів, адже цей форум є по суті безпрецедентним. Щороку відвідувачі Салону знайомляться з найкращими зразками вітчизняної скульптурної пластики, більшість з яких здатні по-справжньому перехопити подих.
Окрім українських митців, на Салон завжди запрошується скульптор зі світовим ім’ям. На цей раз гостем став британець Цадок Бен-Девід, виставка якого зібрала кілька років тому близько 150 тисяч відвідувачів. До уваги українських глядачів представлені відомі світовій публіці його роботи «Еволюція і Теорія» та «Чорне Поле». Інсталяція дійсно приголомшує. 17 тисяч мініатюрних, зроблених вручну з найтоншого алюмінію рослин становлять собою величезне чорне поле. Кожна з пласких металевих деталей має два вигляди: з одного боку вони чорні, з іншого – кольорові. Це, свого роду, символ невіддільності життя й смерті.
Роботи українських митців представлені більше ніж у 10 величезних залах. А після перегляду можна  відпочити у кав’ярні  музею.

Музей історії Києва
Адреса: вул. Б.Хмельницкого, 7.
Час роботи: щоденно 10:00-19:00.
Ціна за вхід для студентів: 15 грн.
8 років музей історії Києва не мав власного приміщення, але у травні цього року нарешті відбулося урочисте відкриття його в будинку №7 по вулиці Богдана Хмельницького. Надсучасна будівля в центрі міста зовсім не нагадує краєзнавчий музей, у звичайному розумінні цього слова.
Близько 600 експонатів, розташованих на трьох поверхах, знайомлять відвідувачів з побутом та життям киян у різні епохи – від найдавніших часів до сучасності.
При вході разом з квитком на відвідування музею варто придбати дозвіл на фотозйомку, який у вас будуть вимагати продемонструвати на кожному поверсі наглядачі залів, причому із виглядом стовідсоткової впевненості, що ви цього дозволу не маєте.
Усю експозицію можна обійти доволі швидко, адже більша частина колекції експонатів  ще не перевезена в нове приміщення. Але якщо ви студент-історик, особливо першокурсник, або ж просто бажаєте здобути нові знання про Київ – то побувати в цьому музеї вам просто необхідно.
 Не зволікайте. Час швидко йде. Обирайте найцікавіше. Не шкодуйте ні грошей, ні часу. Ерудованість, освіченість та інтелектуальність не можна купити, а от набути – легко.

Марина Головньова

Немає коментарів:

Дописати коментар