29 вер. 2012 р.


Що читає сучасна молодь?

 «Отакої! Ти, мабуть, багато читаєш!» - саме так реагують люди, коли чують, що ти майбутній філолог. До того ж, просять процитувати їм «Катерину» Тараса Шевченка. Ти стоїш, витріщивши очі, і не знаєш, з чого почати, адже насправді, незважаючи на глибоку повагу до Кобзаря,  віддаєш перевагу зовсім іншим творам.

То ж яка література до вподоби сучасній молоді? І чи любить вона читати?

Виявляється, що не так і багато охочих до читання книг. Дехто обмежився фразою: «Я читаю лише модні журнали». Мовляв, читати зараз не модно, та й навіщо, коли багато літературних творів, навіть класичних, екранізовано. Тому замість того, щоб вмоститися в  зручному кріслі з чашкою чаю і гортати сторінки улюбленої книги кілька вечорів поспіль, більшість обирає банальний двогодинний перегляд стрічки.
Є й такі, що беруть до рук книгу лише тоді, коли потрібно підготуватися до семінару. На жаль, студенти та школярі часто-густо вчаться не заради знань, а заради кількох зайвих балів у класному журналі. Якщо читати книги лише в такий спосіб, то не дивно, що дуже швидко вони забуваються й ніяк не впливають на формування світогляду. Це сумно, адже книги надихають, змінюють погляди й змушують шукати прекрасне у житті. Годі говорити елементарно про розвиток лексичної бази людини.
Незважаючи на песимістичний бік цієї проблеми, існує якась частина української молоді, котра все-таки любить читати.
«Я люблю читати фентезі, в стилі «Ерагону», «Володаря перснів» і т.п. Тобто книги з неймовірними створіннями і пригодами! – поділилася з нами Аліна, студентка 3-го курсу. – Зараз життя досить буденне. Щодня одне й те ж:  університет –  гуртожиток… і так по колу. А читаючи такі книги, я відволікаюся від цієї сірості. І хтозна, можливо, десь дійсно є цей дивовижний світ з драконами та ельфами».
Дійсно, фентезі – захоплюючий жанр літератури, особливо для молоді, яка ще не є частиною дорослого буденного життя й трохи вірить у дива. Хтось може сказати, що фентезі призначене лише для дітей. Можливо , так, але чомусь ми впевнені, що серед наших «дорослих» знайомих є фанати того ж Гаррі Поттера.
«Не знаю, я зазвичай читаю щось класичне з російської чи англійської літератури. Не довіряю сучасним романам. Вони здаються дешевими, та й домінують там лише еротичні сюжети. Невже на цьому світ зійшовся клином? Раніше писали глибше й серйозніше», - зауважила Юлія, студентка 2-го курсу. Автор у чомусь згоден з такою позицією. Дійсно, складається враження, ніби якість сучасної літератури вимірюється лише кількістю еротичних сцен у романі, до того ж, чим їх більше, тим кращий твір.
«Я люблю українську літературу, але від сучасної, чесно кажучи, не в захваті. Зараз немає цензури.  Можливо, це потрібно, аби привернути увагу молоді? Але порядні дівчата на таке не купуються!» - Олена, 2-й курс.
Проте сучасна література у будь-якому разі не могла обійти боком молодь, тому серед неї багато прихильників того ж Федеріко Бегбедера чи українських Іздрика та Ірени Карпи. Студенти читають і намагаються знайти у цих творах вищу істину буття.
Дехто зауважив, що поза університетською програмою віддає перевагу легкій літературі, над якою сильно не заморочуються. Тут не треба роздумувати над психологічним світом персонажів, шукати сутність твору. Якщо хочете почитати щось легке, то візьміть, наприклад, Ніколаса Спаркса.
Цікаво: у якому вигляді сучасній молодій людині зручніше читати твори?
«Тут справа не лише в зручності, але й в економії грошей. Зараз книжки дорогі, а е-book можна придбати за 1000 гривень. На ці гроші змогла б купити  лише книг 15.  А  на e-book  можу скинути  їх хоч сотню», - поділилася досвідом Аліна.
Дійсно, електронна книга – вигідна річ. У 300 грамах поміститься величезна бібліотека, хоча…  Ніякий електронний девайс не замінить справжню книгу з її запахом та відчуттям шершавості сторінок у руках.
Як кажуть у народі, на смак і колір фломастери різні. Сучасна молодь різниться у своїх літературних смаках: хтось читає фентезі, хтось класику, а чиєсь коло обмежується лише глянцевими журналами.


Василиса Затурець
Фото: Марина Головньова

Немає коментарів:

Дописати коментар