1 груд. 2011 р.

Мрія, яка стала реальністю

Сьогодні багато студентів та абітурієнтів мріє про освіту за кордоном. Але при цьому одразу виникають десятки запитань - від найглобальніших (яку країну та який ВНЗ краще обрати, які мовні навички необхідні, як проходить процес навчання тощо), до буденних,але не менш важливих: де жити, чим харчуватися, чи можливий підробіток під час навчання, і, власне, на яку грошову суму слід розраховувати. Тож яке воно, студентське життя у іншій країні? Відповісти на усі питання в одній статті, на жаль, неможливо, проте ми спробуємо розглянути  найсуттєвіші з них.
Обираючи країну, ми керувалися  перспективністю серед інших міжнародних освітніх програм, доступністю цін, включаючи можливе навчання на контрактній основі та високим рівнем можливостей для студентів ВНЗ. Отже, сьогодні поговоримо про Чехію, а саме- порівняємо навчання у приватному та державному ВНЗ.  За зразок нами було обрано Метропольний університет, один з найкращих приватних університетів Чехії (Metropolitni univerzita, функціонує з 2001 р.) та Карлів університет (Univerzita Karlova, заснований 1348р.), один з найстаріших університетів Європи та світу. Обидва університети знаходяться у Празі.
Передусім хочемо зазначити,що якість навчання та викладання в обох ВНЗ на досить високому рівні, приваблює  й широкий вибір спеціальностей.

Карлів університет,у якому наразі вчиться близько 47 тисяч студентів з усього світу, пропонує такі факультети :
 -фізико-математичний
-юридичний
-філософський
-педагогічний
-природничий
-фізичної культури і спорту
-гуманітарних  наук
Окремо хочемо зазначити факультет соціальних наук та його інститути:
-Інститут політології та міжнародних відносин (міжнародні відносини, політологія)
-Інститут міжнародного краєзнавства (міжнародне краєзнавство)
-Інститут економічних наук (економічна теорія, економіка)
-Інститут соціології (соціологія і соціальна політика)
-Інститут комунікацій і журналістики (ЗМІ та комунікація, журналістика)
Крім того, існують три теологічних факультети (католицький, евангелістський та гуситський) та шість медичних (з них 3 в Празі, по одному в Плзені і Градці-Краловому і фармацевтичний факультет, також у Градці-Краловому).
Бажаючим приєднатися до 5,5 тисяч студентів Метропольного університету пропонуються:
-міжнародна торгівля
-міжнародні економічні відносини
-міжнародні територіальні відносини
-гуманітарні науки (в т. ч. можливість вивчати мови Далекого Сходу)
-спеціалізація в юриспруденції:
-промислова власність
-суспільне управління
-політологія
Як бачимо, вибір дійсно великий і задовольнить будь-який смак. Нагадаємо, що обирати університет та спеціальність слід не пізніше ніж за рік, оскільки обидва університети вимагають від абітурієнтів знання чеської мови на рівні не нижчому за B1, та витримати усний та письмовий екзамени, до яких зокрема входить і написання есе. Виняток становлять деякі спеціальності, які пропонують для бажаючих альтернативний варіант навчання англійською мовою, але лише на контрактній основі (2800 євро /семестр) і за дуже обмеженою кількістю місць. Чеську можна вивчати в Україні на мовних курсах або ж безпосередньо в Чехії на курсах при університеті (щоденно, протягом 8 місяців),знов-таки за бажанням абітурієнта. Іноземцям надаються платні гуртожитки (бл. 2000 грн/ місяць). Також доведеться попітніти, збираючи різноманітні папери для виїзду. Бажаючим зекономити час рекомендуємо звернутися до організацій, що займаються підготовкою та поданням документів до чеських ВНЗ. Зазначимо також, що, хоча екзамени відбуваються у червні-липні, прийом документів проводиться до лютого-початку березня. Навчальний рік починається у кінці вересня -на початку жовтня залежно від спеціальності.
На наш погляд, найбільш суттєвою різницею між університетами є лише вартість витрат на навчання - так, Карлів університет проводить навчання лише на бюджетній основі та на рівній конкурсній основі для чехів та іноземців, Метропольний університет- навпаки, проводить навчання лише на контрактній основі, виняток становлять люди з обмеженою дієздатністю за наявності відповідних довідок. Вартість навчання - від 1000-1200 євро/семестр.
Розмір мінімальної стипендії має скоріше заохочувальний характер - 100 євро кожні три місяці, щоправда, пропонується ряд надбавок для іногородніх, малозабезпечених, багатодітних студентів, а також підвищена стипендія для відмінників.
Навчання на бакалавраті триває 3-4 р., магістратура- від 1,5- 2 р. залежно від спеціальності. Крім того, магістрам за попередньою домовленістю можна офіційно перевестися до іншого європейського/американського університету, щоправда, без виплати стипендії. А також ми дізналися, що студенти КНУ ім. Т.Г. Шевченка, які наразі навчаються на бакалавраті, також мають шанс вступити до обох ВНЗ на магістратуру, оскільки диплом цього університету офіційно котується.
Нам вдалося поспілкуватися з українськими студентами-представниками обох університетів, що навчаються на старших курсах обох університетів та дізнатися їх особисті враження:
Ксенія, 21р. , Метропольний університет,спеціальність «Міжнародні відносини англомовних країн», м.Київ: дуже люблю свій університет! Подобається,що і викладачі,і студенти серйозно ставляться до навчання. Кожну оцінку треба дійсно заслугувати-вивчити і здати як слід. Легких екзаменів не буває, тож лінуватися ніколи. Викладачі у нас здебільшого з Карлового університету, але є й іноземці- спеціалісти з Англії, Ірландії, США. Під час викладання активно використовуються презентації, ми дивимося фільми, обговорюємо побачене, ведемо дискусії. Зв'язок з викладачами- через електронну пошту або за попереднім записом на зустріч,що відбувається раз на тиждень.
Влада, 22р., Карлів університет, факультет гуманітарних наук, м. Севастопіль: вступити до університету було важко,але воно того варте. Вчитися дуже цікаво, у зв’язку зі спеціальністю викладання регулярно проводяться у мистецьких музеях та галереях. Часто організовуються подорожі за кордон, причому більшість витрат бере на себе університет. Вже довелося побувати  у Німеччині, Франції, Швейцарії…
Ярослав, 20 р, Метропольний університет, спеціальність «Міжнародна торгівля», м. Хмельницький:  Університет всіляко заохочує, навіть інколи наполягає на стажуванні за кордоном, хоча б протягом 1 семестру. Програма ERASMUS включає обмін студентами університетів у всьому світі. Щоб прийняти участь у програмі,необхідно здати екзамен з англійської, написати мотивуючий лист,заповнити купу анкет… Але результат виправдовує зусилля. Якщо у тебе достатньо знань і непереборне бажання-все вийде! На початковому етапі це видається досить проблематичним- дистанційно треба домовитись з майбутнім університетом, обрати бажані предмети та узгодити їх зі своїм університетом, щоб не «випадати» з програми…За програмою обміну навіть стипендія виплачується, щоправда, її на все не вистачає і потрібно брати з собою додаткові гроші, але ж зате скільки вражень! Наразі мої друзі стажуються у Ірландії, Швеції та Польші. Минулого року я проходив стажування у Іспанії, це - незабутній досвід на все життя.У вільний від навчання час влаштовувалися екскурсії, туристичні походи, вечірки для обміну культурами. Хочу ще=)
Від нас: Карлів університет теж пропонує програму обміну,але за дуже обмеженою кількістю місць. Можливо,тому, що поїздки за кордон можливі без відриву від навчального процесу. У будь-якому разу, обидва університети надають багато можливостей побачити світ.
Наостанок пропонуємо вашій увазі невелике інтерв’ю зі студенткою Метропольного університету киянкою Дарією, яка вчиться і мешкає у Празі близько 5 років. Приділивши достатньо уваги процесу навчання, ми спеціально загострили увагу на питаннях стосовно повсякденного життя, аби відобразити реальну картину, з якою доводиться зіткнутися пересічному студенту:
- Розкажи,чи є якісь побажання щодо покращення умов життя та навчання?
- Щодо навчання суттєвих нарікань немає. Єдиним,але вагомим мінусом вважаю те,що під час навчання іноземцям підробляти майже нереально, у той час як майже усі чехи працюють. Взагалі у них(чехів) графік відвідування дещо інший, ходити на пари ніхто не примушує- вони самі оцінюють свої можливості та бажання. А нам, іноземним студентам, поневолі доводиться повністю залежати від батьків- у фінансовому плані.
- Ти живеш у гуртожитку або знімаєш квартиру?
- Знімаємо квартиру разом з подругою. У гривнях гуртожиток коштує близько 2 000 грн., а двокімнатна квартира обходиться у 5000-6000 на двох. Ненабагато дорожче і значно комфортніше.
- Скільки грошей витрачаєш на місяць?
- Грошей багато не буває =) Але впринципі до всього можна пристосуватися, я, наприклад, можу прожити і на 1 тис грн. Найважливіше для європейського студента- мати карту ISIC, вона дуже допомагає економити, у якій б країні ти не був. Великі знижки у магазинах, на різноманітні послуги, салони. Особливо стають у нагоді знижки на білети- до 50%. Додому їжджу на зимові та літні канікули, витрачаю 800 грн в одну сторону, якщо їду автобусом. Подорож літаком обійдеться у 1500-1800 грн.
Харчуватися теж дешевше виходить. До речі, їжа тут смачна, навіть у їдальнях можна поїсти як страви традиційної кухні, так і щось більш «інтернаціональне». Ціни демократичні, навіть за 15 грн можна скуштувати смачну страву, і зауважте- з немаленькою порцією.
На жаль, те ж саме не можу сказати про їжу з супермаркетів- загалом в Україні дорожче, але, як на мій погляд, смачніше. Дорожче, ніж у нас, лише ціна на хліб…а от всілякі солодощі набагато дешевше. Важко втриматися=)
- А як щодо проведення вільного часу? Кав`ярні, кінотеатри…
- Дуже люблю посидіти ввечері з друзями за філіжанкою кави. Звичайно, залежить від замовлення,але мені зазвичай обходиться 80 грн. Клуби дорожчі, загалом тамтешні ціни не надто відрізняються від київських.
Похід у кінотеатр для студентів на всі сеанси у будь-який час- 50 грн. Музеїв та галерей багато, ціна залежить суто від виставки. Є й безкоштовні.
Взагалі задоволення отримуєш від самої лише прогулянки містом.  Маленькі затишні вулички, казкові будинки, парки, де можна годувати лебедів…Прага дійсно зачаровує.
- Чи виправдало навчання за кордоном твої очікування?
- Так, це чудова річ. Звичайно, неймовірно сумуєш за батьками та друзями, яких маєш змогу бачити лише на канікулах, але ти стаєш повністю самостійним, дорослішим. У всіх цих повсякденних дрібницях, ти набираєшся досвіду і маєш змогу виховати себе як незалежну людину.
Від автора: студентські роки-це той час, коли перед тобою відкрито цілий світ, потрібно лише обрати шлях. Сьогодні ми розглянули лише один з сотень можливих, той, який веде до загадкової, казкової Чехії. Нас чекає багато країн і ще більше можливостей. Вибір-лише за нами.
Віртуально побувала у Празі Ася Воронкова.

1 коментар:

  1. Навчалася в ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Зараз працюю. Мої колеги закінчували інші вузи, але я не відчуваю різниці в знаннях. Я йшла навчатися, читала додаткову літературу, задоволена навчальним процесом. У мене була дуже класна група. І я ще жодного разу не пошкодувала, що навчалася саме тут .

    ВідповістиВидалити