30 груд. 2011 р.

Філологи вирушили у подорож різдвяною Європою



22 грудня 2011 року, напередодні Різдва, в Інституті філології відбулася мандрівка країнами Європи. Це свято проводиться не вперше в стінах Жовтого корпусу. Постійним ініціатором дійства є Тетяна Доній, яка згуртовує студентів, сприяє їхнім ідеям. Цьогоріч студенти та викладачі представляли традиції святкування різдвяних свят у Німеччині, Великій Британії, Франції, Італії, Болгарії, Хорватії, Білорусії, Польщі та Сербії.
 

Святкування розпочалося з Англії. Різдво – це найпопулярніше свято Британії, яке не обходиться без індички, пудингу, куті та пирога. Стримані англійці були презентовані сценкою про те, як Санта Клаус приходить у домівку, кладе подарунки у різдвяні шкарпетки і куштує печиво з молоком. Гості свята відчули британський дух за допомогою дзвіночків оленів, які супроводжують Санту. На завершення студенти заспівали популярну у всьому світі пісню "Jingle bells".

Мандруючи далі Європою, присутні потрапили до Франції. Витончені «французи» розпочали свій виступ з розповіді про вертеп, традицію випікання торта у формі поліна та про дарування кольорових шкарпеток на Різдво (дивна, але надзвичайно кумедна традиція). На останок тендітні дівчата в ролі француженок заспівали різдвяну пісню.

«Універсальних» німців, які увібрали традиції усієї європейської родини, було представлено піснею «Тиха ніч». Студенти заспівали її німецькою та українською мовами. 

Італія. Відома всім ляльковим театром в Неаполі та висловом: «Геть усе старе». Італійці – народ забобонний, тому під Новий рік викидають з балконів старі меблі та речі. Ну навіщо у Новий рік входити зі старим непотребом? Студенти застерігали усіх, хто буде в Італії на різдвяні свята дивитися пильно вгору, адже, не приведи Господи, на голову може звалитися стара шафа, відро чи якась інша річ.

Першими слов’ян презентували серби та болгари. Студенти розповіли про «баніцу» та «ібініцу», які є традиційними різдвяними стравами країн. Серби вразили своєю оригінальністю, приготувавши гарбуз в карамельному соусі. Усі присутні могли покуштувати цю дивну і водночас вишукану страву Сербії.

Хорватський простір презентовано розповіддю про схожі традиції з українцями та пригощанням гостей національною смакотою.

Польща. Студенти, які вивчають мову цієї країни, своєю презентацією підкорили всіх! Вони розіграли різдвяну виставу про короля та чорта. Спів «поляків» та звичай «переламування обкладинки» запам’ятався гостям свята надовго, бо їхня щирість та гостинність не залишила нікого байдужим.

Завершилася подорож країнами Європи ознайомленням з білоруськими традиціями. «Білоруси» заспівали пісню про народження Христа.

Частуванням гостей традиційними стравами представлених країн стало кінцем свята. Усі присутні спробували англійський пудинг, французький торт, пиріг від італійців, гарбуз у спеціальному соусі від сербів та болгарів, кутю та драники від білорусів. Було дуже смачно :) Єдине, що засмутило душу кожного – відсутність представлення України. Сподіваємося, що наступного року українці гідно презентують свої автентичні традиції!

 Борейчук Олександра

Немає коментарів:

Дописати коментар