31 жовт. 2011 р.

Хочеш працювати? Тоді слухай!

13 жовтня у стінах Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка відбувся ярмарок вакансій для студентів та випускників. Організатором заходу стала команда центру працевлаштування студентів «Імпульс», яка поставила собі за мету стати відправною точкою у процесі розвитку кар’єри кожного, хто матиме на це бажання.

Студенти-філологи та гості ярмарку мали змогу отримати консультації щодо працевлаштування. Роботодавці розповідали про те, як проходити співбесіди, складати резюме та підбирати вакансії відповідно до своїх здібностей.Філологи поцікавилися у компаній-роботодавців, якими є обов’язкові умови працевлаштування. Позиції представників компаній щодо цього питання зачепили вічну проблему самореалізації майбутніх випускників.
Де потрібен сьогодні філолог? На ринку праці нам пропонують такі вакансії: перекладач, копірайтер, контент-редактор, коректор, піар-менеджер. Проте жоден із роботодавців не заперечив можливості розвитку студентів гуманітарного профілю в іншому напрямі, оскільки базове знання філолога є ґрунтовною основою для опанування багатьох інших професій.

Отже, філолог – це універсальна людина, яка може зреалізуватися у найрізноманітніших галузях, але якою ціною? Більшість роботодавців бажають мати у своєму штабі універсальних працівників, які зможуть виконувати не лише вузькоспеціалізовані завдання, а й орієнтуватися у сфері економіки, менеджменту, юриспруденції, адмініструванні, перекладанні etс. Постає питання: як бути філологові? Чи потрібно йому розширювати свої можливості, аби знайти місце у сучасному світі? Відповідь одна: потрібно, адже кожна людина має завжди прагнути до саморозвитку, до розширення свого кругозору. Якщо поглянути на цю проблему з іншого боку, то побачимо, що філолог стане гарним робітником, коли змінить свою кваліфікацію на іншу, залишивши при собі лише філологічні задатки. Але це вже ж не справжній філолог? Як бути з цим?

Поради студентам-філологам щодо працевлаштування

1. Обрання сфери та напрямку кар’єрного росту

Філолог в першу чергу має чітко для себе зрозуміти, де він хотів би самоствердитися. Після цього можна вже розгортати свою кампанію щодо отримання престижної роботи. Потрібно враховувати те, що ваша кваліфікація відповідно до обраної сфери може перетворитися на фікцію. Постає питання: чи хотіли б ви взагалі відійти від того, чому навчались кілька років? У якій мірі – повністю чи частково? Але при цьому треба зважити, що філолог "у чистому вигляді" має менше шансів збудувати кар’єру.

2. Освіта

Головним критерієм працевлаштування є освіта. Тобто ваш диплом, але не наповненість його, а престижність закладу. Студентам Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка дуже пощастило, бо наш ВНЗ вважається одним із кращих в Україні, до того ж, сам ІФ знаходиться на перших позиціях філологічної сфери. Як відомо, між оцінкою і знаннями є величезна різниця. Оцінка може бути поганою через непорозуміння з викладачем чи вашу пасивність. А знання не залежать від оцінки.

Головним є те, що ви можете зробити. Пам’ятайте, що знання та навички є основними, бо ніхто вас не візьме працювати, якщо ви не вмітимете елементарного – грамотно писати.

3. Людські якості

Якщо ви енергійна, цілеспрямована, комунікативна, харизматична, ініціативна людина, то вам забезпечене місце на хорошій роботі. Багато роботодавців звертають увагу на вашу активність, яка є запорукою прогресу людського єства. Філологи, займайтеся студентським самоврядуванням! Студпарламент, профспілка, КВК, творчі літстудії та драмгурток нададуть вам певного досвіду у спілкуванні, організуванні, плануванні etс.

4. Резюме

Складати резюме потрібно грамотно. Воно повино бути лаконічним, але змістовним. Не варто соромитись, пишіть про все, на що ви здатні. Обов’язково прикріпіть фото, оскільки в більшості компаній резюме без нього навіть не розглядатимуть. Якщо ви відправляєте резюме на електронну адресу, то напишіть супровідний лист, де вкажіть причину обрання цієї вакансії і чому саме ви маєте посісти її.

5. Співбесіда

Зовнішній вигляд має бути стриманим та охайним. Саме від нього іноді залежить настрій бесіди. Відповіді на запитання повинні бути логічними та грамотними. Кожне слово повинно звучати чітко, впевнено, аби роботодавець зрозумів, чого від вас чекати. Забудьте про «ниття», «мямляння» та «сюсюкання». Від вас має віяти впевненістю, цілеспрямованістю та бажанням працювати. Адже світ лише питає: а ти можеш? Якщо так, то доведи!

6. Моральна налаштованість

Пам’ятайте, все що потрібне – легке, все що не потрібне – тяжке. Це я кажу до того, щоб кожен не силував себе до справи, яка не до душі. Шукайте те місце, де вам буде комфортно і приємно. Коли робите те, що до душі, світ дає вам підказки. Не сумнівайтеся в собі. Не бійтеся інакшості. Не бійтеся довіряти собі. Не відкладайте на завтра, не лінуйтеся, адже найкращі можливості приходять невчасно.

Бажаю всім знайти себе!

Олександра Борейчук

Немає коментарів:

Дописати коментар