1 жовт. 2011 р.

Stay Hungry. Stay Foolish

     В Інституті філології студентське самоврядування схоже на якусь рослину навесні, котра оживає після зимової сплячки. Але на відміну від природи, у Студпарламенту Інституту філології цикл в кілька разів довший: довгі кілька років у ньому тривала зимова сплячка без видимої для всіх студентів роботи і лише два роки тому настало весняне пробудження. 

     Весна для СПІФу почалася, як на мене, тоді, коли його очолила Крістіна Морозова з її молодою командою ще у 2009 році. Рік їхньої діяльності не був революцією на рівні Інституту філології, зате став революцією всередині самої структури Студпарламенту: було залучено кілька десятків активістів з молодших курсів (особливо з першого!), більшість із яких і досі залишаються в команді Студпарламенту або діють в інших структурах на рівні інституту.

      Коли минулого року Крістіні настав час складати повноваження, я вирішив балотуватися на посаду голови СПІФ з ідеєю, котра тоді все більше розбурювалася в моїй голові: зробити революцію в студентському самоврядуванні на всеінститутському рівні! «Діяльність Студпарламенту має відчувати на собі кожен студент Інституту філології! Ми повинні бути кращими серед усіх факультетів Університету!» – ось та планка, яку я поставив собі, коли йшов на вибори, із якою здобув перемогу і яку поставив перед своєю новою командою. І тепер я розумію, що хоч і не відразу, але цю планку ми здобуваємо. І новий поштовх до цього дав останній проект мого СПІФу – «Куратори першокурсників». 

     Я неймовірно радію, що ми знайшли і відібрали кураторів майже для всіх груп першокурсників, що всі наші куратори справді замотивовані, активні та відповідальні, а першокурсники з їхньою допомогою легко адаптувалися до студентського життя і вже активно долучаються до студентського самоврядування. Тепер залишається розвиватися і йти лише вперед! Як на мене, ціль «СПІФ для кожного студента» має тепер стати для нового Студпарламенту необхідним принципом роботи, але новий голова мусить собі поставити якусь іще вищу планку – наприклад, «Налагоджена системна робота СПІФ» або «5 нових всеінститутських проектів».

     Оглядаючись на свою діяльність як голови СПІФ тривалістю всього в півроку, я сам дивуюся, як ми з командою встигли стільки всього реалізувати! Не посоромлюсь назвати все, адже кожен захід був для нас спільним досягненням і в кожному ми, організатори, залишили частинки себе: концерт до Дня закоханих, благодійний концерт гурту «Дівчина Джона» (зібрали більше 5000 грн для лікування нашого студента Ярослава Петрика), Ярмарок молодіжних організацій (Інститут філології чи не вперше відвідали з презентаціями AIESEC, Європейський молодіжний парламент, «Наука при каві» та 5 інших організацій), цикл публічних лекцій, тренінги з працевлаштування, грандіозний концерт до Дня філолога, Куратори першокурсників і звичайно ж – газета «Абзац», із якої ви й читаєте ці рядки))) Все це справді досягнення, хоч і хотілося реалізувати ще багато інших проектів. 

     На плечі новообраного голови СПІФ тепер лягає велика відповідальність. Найперше – тримати марку, адже цього вимагає стиль і рух в роботі, заданий теперішньою командою СПІФ. Наступним завданням є новаторська діяльність нового голови (пробачте за тавтологію): обов’язково мають бути реалізовані нові проекти, які є корисними та необхідними для студентів Інституту філології. Тут, до речі, важливою стратегією буде закріплення статусу Студпарламенту в очах адміністрації. Вірний шлях для цього – захист прав студентів, подання скарг на все, що нас не влаштовує в Інституті філології, – на неякісне обслуговування, непотрібні предмети, некваліфікованих викладачів… Справді, на третій рік активної діяльності СПІФ повинен укріпити свій статус як осередку активних, розумних і небайдужих студентів, котрі є джерелом якісних змін у студентському навчанні та житті! 

      Наостанок новій команді СПІФ (у якій, я сподіваюся, залишиться багато з наших «старих») хочу побажати віри і впевненості у своїх діях, розуміння важливості командної роботи (лише разом ми сила: або виграємо всі разом, або програємо поодинці) і великого-великого ентузіазму, який, повірте, окупиться і повернеться до вас сторицею (ви ще й самі не можете уявити ЯК))). А ще бажаю зрозуміти і прийняти в своє життя настанову Стіва Джобса: «Stay Hungry. Stay Foolish» – лиш тоді досягнете висот!

Богдан Деркач,
Голова СПІФ 2010-2011

Немає коментарів:

Дописати коментар