8 бер. 2013 р.

ІСТОРІЯ 8-ГО БЕРЕЗНЯ


8 березня: з історії свята

      8 березня - дата, коли чи не вся планета святкує Міжнародний жіночий день. Але мало хто знає, з чого почалась ця традиція й чому саме це число стало червоним в календарі. Тож, друзі, пропоную трішки зануритись в історію!
Виявляється, це свято мало свої аналоги й в більш давні часи! Наприклад, слов’яни дуже поважали жінок і щонайменше два дні щотижня (а не раз на рік!) були “жіночими”. Наші предки в літні місяці святкували своєрідний “жіночий” тиждень, який завершувався святом “брикси” – у цей день жінкам було можна “брикатися”, тобто висувати найнеймовірніші забаганки, які їхні лада мали виконувати. Проводилися ігри, в часі яких чоловік мав носити жінку на спині чи карку, і яка пара найдовше витримає, то визнавалася найкращою в громаді.
      Пізніше у слов’ян вкоренилась інша традиція - святкувати День матері (який, до речі, нині активно пропонують нам як альтернативу свята 8 березня). У ті далекі часи жінки навіть подумати не могли, що обмежуються їхні права. А права слабкої половини людства тоді, як відомо, зводилися виключно до обов’язків материнства та збереження домашнього вогнища.
      Згодом і ці традиції відійшли у минуле. 8 березня 1857 року кілька сотень робітниць текстильних та взуттєвих фабрик Нью-Йорку провели страйк і демонстрацію - вони вимагали 10-годинного робочого дня, поліпшення умов праці й однакової з чоловіками заробітної платні. Як і передбачалося, поліція розігнала демонстранток. Що в цьому дивного?! Однак страйкарі й не думали здаватись - об’єдналися в профспілку. І вже через півстоліття, на честь цих подій на ІІ Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені 1910 року виступила Клара Цеткін (діячка німецького та міжнародного робітничого руху). На її пропозицію, учасниці конференції вирішили щороку у березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права, тобто - своєрідний символ боротьби за права жінок.
       Вперше "Міжнародний Жіночий День" був проведений 19 березня 1911 року в Німеччині, Австрії, Данії і деяких інших європейських країнах. Ця дата була вибрана жінками Німеччини, тому що цього дня в 1848 році король Пруссії перед загрозою озброєного повстання дав обіцянку провести реформи, зокрема введення виборчого права для жінок.
       В 1912 році цей день жінки відзначили уже 12 травня.
       І лише з 1914 року цей день стихійно стали відзначати чомусь 8 березня(можливо, через початок Першої світової війни, яка відсунула вбік щорічно визначення дати Міжнародного жіночого дня).
       А з 1966 року цей день офіційно проголосили вихідним, тобто, вже по-справжньому святковим днем.
       Незважаючи на витки історії, Міжнародний жіночий день – перш за все, свято, що викликає найкращі почуття в людей. Тож в цей день зовсім не буде зайвим привітати представниць прекрасної половини людства, приділити їм більше уваги, не скупитися на ніжність. Щоб наші українські жінки були не тільки найкрасивішими, а й найщасливішими у світі!


Світлана Попова

Немає коментарів:

Дописати коментар