1 лист. 2011 р.

Квінтесенція випадковост чи холодний розрахунок?

Чоловікові завжди було невтямки, що носить жінка у нетрях своєї сумки. Логічно, що він дивувався, коли помічав, як жінка напружено копирсається у глибині свого аксесуара, марно намагаючись дістати якусь важливу річ , коли на побаченні з невеликої, на перший погляд, торбинки витягує на столик у кав’ярні (на університетську парту під час великої перерви, на диван, коли чепуриться перед виходом у люди) цілу гору всіляких речей, поєднаних радше волею випадку, ніж здоровим глуздом, і які будуть, на думку чоловіка, більш придатними для виготовлення зброї масового знищення, ніж для повсякденного користування.

Втім, це лише упередження, яке дуже часто не відповідає дійсності (хоча все ж має у собі зернятко істини). Більшість жінок носять у сумках винятково необхідний мінімум речей, а хтось узагалі їх ігнорує, віддаючи перевагу рюкзакам, клатчам або ж власним кишеням. Однак , про останніх мова наразі не йтиме.
Натомість хотілося б звернути увагу на тих жінок (чи дівчат), які користуються вже згаданим винаходом поступу людської цивілізації – сумкою - і які навчаються у стінах нашого Інституту філології, кольору полуденного сонця.

In medias res, або Докопатися до найпотаємнішого

Насправді причини, через які дівчина тримає ті чи інші речі у своїй сумці, є цілком очевидним й неприхованими. Зокрема, косметичка (з усім набором необхідних засобів догляду: від пилочки чи манікюрних ножиць до губної помади, лаку чи тіней) необхідна для того, щоб у будь-який момент і в будь-якому місці надати своїй зовнішності довершеності. Чи, скажімо, сухі серветки, які можна використати для того, щоб розпалити багаття і зігріти себе та свого недолугого хлопця, який, крім мобільного, гаманця і ключів, нічого з собою не носить. Тут же в неї знайдеться й запальничка, хоча вона не курить (власне, як ще інакше можна розпалити багаття?). Ну звісно, і товстесенький журнальчик про модні новинки, адже завжди треба йти в ногу з часом і знати, що коїться у світі багатих та знаменитих (а ще ним зручно відбиватися від надокучливих прихильників!).

Та чи правдивим є сказане вище стосовно філологинь? Ще й як! Перше, що кидається у вічі , так це величезна кількість книг, які затишно розташувалися у м’яких відсіках торбинок дівчат. І це не обов’язково підручники, які необхідні для лекцій чи семінарів, це ще й художня література, до того ж, найрізноманітнішого штибу. Поруч із «класичними», себто друкованими книгами, комфортно примостилися й їхні новітні аналоги – електронні книги та плеєри, на яких, будьте певні, є чимало аудіокнижок. Тож стережися, надокучливий прихильнику, бо удар книгою (бодай навіть електронною) є набагато болючішим, ніж удар гламурним глянцевим виданням, навіть найтовстішим. Хоча і з цього правила є й винятки, бо ніщо жіноче філологині не чуже, а від постійного читання романів чи статей голова йде обертом.

Справджується і так званий «феномен чорної діри», завдяки якому в сумочках із легкістю вміщується нереальна кількість предметів, які перевищують її довжину, ширину і висоту, залишаючи ще простір для того, щоб покласти туди парасольку на випадок дощу. Кожна сумочка є водночас і каталогом (як бачимо, не лише останніх новинок haute couture, а й бібліотечним), й аптечкою, і салоном краси. Тут ще за сумісництвом розташована й державна канцелярія, де надійно зберігаються різноманітні офіційні документи, починаючи від студентських квитків і залікових книжок, закінчуючи паспортами й різноманітними перепустками. Про активне «позакласне» життя дівчат-філологів свідчать і численні запрошення на культурні події, які відбуваються в місті.

Проте, перефразовуючи відоме радянське гасло, можемо з гордістю сказати: «не дозвіллям єдиним!». Наші дівчата не лише вміють гарно відпочивати, а й старанно вчитися. Про це свідчать їхні сумки, де опріч мобільних телефонів, книжок і лейкопластирів, гордовито лежать пухкенькі конспекти й пенали з ручками, а підручники є не просто зайвим баластом, а настільними книгами, з яких де-не-де стирчать кінчики закладок, і які, повірте мені, рясніють постійними підкресленнями чи зауваженнями стосовно тих або інших аспектів.

Але є й момент неочікуваного, тому що філологія - це наука творча, а філологині – її безпосередні носії. До таких «неочікуваностей» я б відніс такі речі з їхніх сумок, які викликають в інших цілком логічне запитання «Навіщо?». Зокрема, розмовляючи з однією моєю колегою про вміст її торбинки, я побачив, як із глибин вона дістала два кругленьких каштанчики. На моє «цілком логічне й майже приречене» питання відповіла, що каштани, які впали на землю й самі прикотилися до твоїх ніг, несуть позитивну енергію. Її каштани вналежать саме до таких, тому вони й опинилися там.

Окрім подібного, у сумках філологинь можна знайти багато інших цікавих і дивовижних речей, як-от маленькі плюшеві іграшки, ковпачки для ручок (хоча єдина ручка, яка є в сумці, автоматична і ковпачка не потребує) чи пенал, на якому причеплені значки з надписами німецькою мовою «Wurst» і «Prost», що перекладаються українською, як «ковбаса» і «Будьмо!».

 Жінка-філолог – не філолог, чоловік-філолог – не чоловік

Оскільки я вважаю себе чоловіком і з гордістю несу наш філологічний стяг, то погодитися з наведеним вище твердженням аж ніяк не можу. Проте надмірне перебування в оточенні найкращих представниць слабкої статі, та ще й у такій кількості, безумовно, накладають свій відбиток на вміст наших портфелів. Втім, це помітно лише в деяких незначних деталях, які, тим не менш, є необхідними для визначення професії їхніх власників. Це хоча б сонцезахисні окуляри, які невідомо з якої причини опинилися восени в портфелі хлопця-філолога (все ж таки, стиль – це головне). Певну гармонію в цей натюрморт вносить дбайливо загорнута в серветочку канапка, бо подібних речей у дівчат помічено не було. На сам кінець хотів би додати, що в сумці кожної філологині є свій неповторний внутрішній світ, передати який кількома словами просто нереально. Тому лише побажаю, щоб під тиском важелезних фоліантів, які мирно сплять у просторах філологічних торбинок, не гнулися тендітні дівочі плечі, а завжди поруч був той, хто б ці торбинки замість вас ніс!
Олексій Шендрик
Фото: Марина Головньова

2 коментарі: