1 лист. 2011 р.

Обережно! Вони поміж нас!

О, який прекрасний Київ! Так багато людей! Все витріщаєшся і мрієш, як завоюєш столицю. І в такі миті не зоглядишся як тебе вже й обчистили по повній програмі. Так, це - крадії, невсипущі, швидкі. Вони переслідують всіх, і нема спокою від них ні студентам, ні пенсіонерам, нікому!

Ця проблема зараз дуже актуальна, адже багато наївних, зачарованих перспективами, першокурсників в черговий раз приїхало у Київ. Вони не підозрюють, що вже зачислені в ранг потенційних жертв. Але не тільки іншогородні першачки страждають. Навіть кияни також не в змозі захистити себе.

Варто знати декілька елементарних правил, що допоможуть зберегти гроші, документи, а найголовніше - нерви.

Битва І
«Ніщо так не зближує людей як громадський транспорт»

Метро, тролейбус, автобус, маршрутки, трамваї –  покликані допомагати суспільству вчасно і комфортно добиратися до навчальних закладів, робити. На жаль, в часи пік громадський транспорт ставить людей у такі умови, після яких культурна людина мусила б одружитися. Жарти жартами, але вже не тоді коли тебе обікрали, ще й під боки добряче наштовхали. Перш за все, коли ви на зупинці, то ні в якому разі не діставайте гаманець, чи мобільний телефон, але якщо вже дістали, то тримайте в руках, адже ви не знаєте хто з незнайомців може вами зацікавитись. Також не варто класти цінні речі в кишені, навіть якщо вони на застібці, наголошую, навіть якщо ця кишеня всередині куртки, тому що тут спрацьовує метод «спритність рук і ніякого шахрайства».

Одним чарівним поштовхом в ногу, кишеньковий злодій відволіче вашу увагу і щось тай вкраде. В час пік завжди тиснява, і якщо вже бачите, що прийдеться прямо таки протискуватися всередину, або принаймні повиснути десь там на східцях, то скоріш беріть свою сумку перед собою і затискайте з усіх боків. Не звертайте увагу, якщо люди будуть дивуватися такій поведінці, бо коли дійде до нездійсненної місії під назвою «залізти в маршрутку» вони ще й не такі викрутаси будуть витворяти.

Чесно признаюсь, раніше я думала, якщо буду слухати музику, то завжди встигну зловити на гарячому крадія. Як же я помилялася! Нещодавно стала свідком (ще й сама ледь жертвою не стала), як вкрали у дівчини мобільний телефон. Вона також слухала музику, і коли заходила в тролейбус, крадій був вже там. Різко потягнувши за наушники, вирвав мобільний з кишені, вискочив, а двері закрилися. Лише тоді зрозуміла бідолашна, що її не просто штовхнули, у неї вкрали мобільний.

Остерігайтеся ромів (циганів)! Це люди, що добре розуміються на поведінці, вони з легкістю можуть вас ввести в оману. Головне - триматися від них якнайдалі, не звертати увагу на їх зауваження, насмішки і продовжувати нести сумку перед собою. Найкраща порада - не кладіть в гаманець всі свої заощадження, студентські квитки. Беріть найнеобхідніше, а якщо вже і змушені везти з собою велику суму, то кладіть її у конспекти, а конспекти у книги, або гаманець весь час тримайте у руках.

Битва ІІ
«Alma mater вже не захистить»

Якщо ж після громадського транспорту ваші речі лишилися з вами, то не розслабляйтесь, бо на вас чекають нові випробування. В нашому інституті дуже часто трапляються крадіжки, особливо в коридорах і читалці, а ще в нашій з вами рідній бібліотеці ім. М. Максимовича. Не залишайте свої речі ні на хвилину, траплялося таке, що крали навіть верхній одяг.

В читалці будьте обачними – не спіть! (Я знаю, є така спокуса там покуняти, чи то може там така атмосфера; або спіть, але біля надійної людина, яка буде наглядати за вашими речами). Злодій завжди знайде спосіб відкрити сумку, залізти в кишені куртки і тому подібне.

Пам’ятайте, що вам ніхто не поверне вкрадені речі. Будьте уважними і вмійте захищатися від зовнішніх небезпек.

Коломисюк Інна

Немає коментарів:

Дописати коментар