30 лист. 2011 р.

Свято всіх студентів: трохи історії

Студентам хочеться свята! Набридли вже  університетські будні із безкінечними лекціями, семінарами, заліками та іспитами. Це й зрозуміло, адже студент (принаймні за визначенням) розумово багато працює, щодня виснажується і потребує релаксу. Тому без відпочинку та свят ну ніяк не обійтися. Та просто святкувати може будь-хто, а от студенти, які за останні вісім сторіч сформувалися як окрема досить вагома верства суспільства, хочуть святкувати по-особливому! Гучно, весело та неповторно!

Ще від ХІІ сторіччя, коли у Європі зароджувалася університетська освіта, у кожному університеті формувалися свої традиції проведення студентських свят – від карнавальних містерій-маскарадів до веселих змагань. Ці давні традиції збереглися й донині, але лише ХХ сторіччя визначило свято для всіх студентів світу – Міжнародний день студента 17 листопада. Однак перед тим, як зачепити історію, звернімося до передісторії.
День студента як свято існував і раніше. Так, у православній Болгарії святом студентів вважали 8 грудня – день пам’яті святого Климента Охридського, учня Кирила і Мефодія, який заснував у кінці ІХ сторіччя Охридську книжну школу. У не менш православній Росії Днем студента усталився Тетянин день – 25 січня. Власне, великомучениця Тетяна до студентів жодного стосунку не мала, але саме в цей день імператриця Катерина ІІ підписала указ про відкриття Московського університету. Певно, імперська політика Росії притаманна була й студентським колам, адже, як відомо, традиція святкування Дня студента 25 січня побутувала до революції і в Київському університеті святого Володимира.

І от прийшло бурхливе ХХ сторіччя: революції, повстання, війни… Отут вже студенти змогли на повну виявити свій активний юнацький порив  до свободи, оновлення, кращого майбутнього, за що й жорстоко поплатилися. Так, саме студенти стали одними з перших жертв гітлерівської агресії. 1939 року чеські студенти Празького університету першими організували масову демонстрацію проти вторгнення нацистських військ до їхньої країни, через що були покарані: дев’ять студентських лідерів було арештовано, 1200 студентів заслано до концтаборів, всі чеські університети й колегії  закрили. Сталося це 17 листопада. Рівно два роки по тому, 17 листопада 1941 року в Лондоні, де вже  створили Міжнародну раду студентів, навколо якої об’єдналося чимало біженців (у тому числі й із Чехословаччини), вперше відзначили 17 листопада як день пам’яті чеських студентів-активістів.

Відтоді ідею цього свята як Міжнародного дня студента – щорічного міжнародного свята студентської активності – просунули на рівні ООН. З того часу воно поширилося в усі країни світу. Виняток – СРСР. Запитайте у своїх батьків, чи святкували вони 17 листопада День студента. «Ні», – скажуть усі колишні радянські студенти. Це «буржуазне» свято навіть до волелюбного студентства в республіці рад не дійшло. Що ж до нашої країни, то лише в 1999 році указом Президента України «Про день студента» для святкування цього дня була встановлена дата – 17 листопада, що й долучило українське студентство до міжнародної студентської спільноти.

Втім, це не заважає українським студентам відзначати своє «професійне свято» аж двічі на рік.

Як святкувати – вибір за вами. От тільки хотілося б, щоб за безжурними гуляннями поміж тостів та приколів ми бодай раз згадали «винуватців» свята, його засновників – чеських студентів, які за свою (і нашу з вами!) свободу і солідарність понад сім десятків років тому поплатилися життям. Хотілося б, щоб і українські студенти рівнялися на них і в часи, коли треба буде відстояти наші студентські інтереси, змогли проявити активність і солідарність.

Тож усіх зі святом! Здоров’я, усмішок, енергії та оптимізму! З ДНЕМ СТУДЕНТА!!!

Богдан Деркач

Немає коментарів:

Дописати коментар