5 бер. 2014 р.

В ІФ розпочалися урочистості до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

         Сьогодні, 5 березня, в Інституті філології розпочалися урочистості, присвячені вшануванню пам’яті Тараса Шевченка. У Мистецькому салоні  Київського університету відбувся святковий концерт з нагоди 200-річчя від Дня народження Кобзаря, організований викладачами та аспірантами кафедри шевченкознавства Інституту філології.
Захід розпочався з виступу ансамблю аутентичної музики «Божичі», особливістю якого є те, що всі композиції були зібрані виконавцями самостійно по різних куточках України. «Божичі» заспівали пісні «Зоре моя вечірняя», «Щось чорніє над водою»,  «Нащо мені біле личко», і саме варіації у текстах пісень свідчать про те, що вірші Шевченка і дотепер іноді вважаюся текстами народних пісень.
Вечір продовжила студентка 2 курсу магістратури Ярослава Бригадир, яка неодмінно запамятається слухачам своїм чарівним голосом та майстерним виконанням пісні «Зоре моя вечірняя» у супроводі бандури. Особисто мені таке виконання нагадало ті далекі часи, коли при шляхах сліпі бандуристи співали народних пісень та пісень на слова Шевченка.
За Ярославою свою майстерність володіння художнім словом показала Трепетьон Альона, що продекламувала «Думку» («Вітре буйний, вітре буйний!...») Кобзаря польською мовою під супровід фортепіаної композиції у виконанні Юлії Метельської. Такі номери ніби нагадують нам, що поезії Шевченка перекладені більш як сотнею мов по всіх континентах.
А вечір продовжувався піснею у акапельному виконанні Филь Катерини та Васильченко Влади, а також виступом народного ансамблю української музики «Роксоланія». Вони подарували присутнім такі композиції як «Стоїть явір над водою», «Нащо мені чорні брови», «За байраком, байрак» та інші. Але найбільше присутніх вразив «Заповіт», що був присвяченій пам’яті Небесної сотні Майдану. Це був дуже хвилюючий, сильний та щирий момент урочистої програми, адже колективу підспівували чимало людей із аудиторії.
Вечір продовжив ансамбль «Хорея козацька», солістом якого є відомий український бард, сучасний кобзар Тарас Компаніченко. Цей гурт по праву вважається одним із провідних фолкових колективів нашої держави, тож його виступ став кульмінацією вечора, що завершився виконанням пісні «Реве та стогне Дніпр широкий», до якого долучилася і аудиторія.
  
Текст – Шевчик Христина.
          Фото – Савчук Вікторія.

Немає коментарів:

Дописати коментар