30 вер. 2011 р.

Найстаріша вища школа Польщі

     Ягелонський університет (Uniwersytet Jagielloński) – найстаріша вища школа Польщі і один із найдавніших університетів світу. Сьогодні цей навчальний заклад вважається найкращим у Польщі. Університет був створений у 1364 році Казимиром ІІІ, а в 1400 році реорганізований Владиславом ІІ Ягайлом, тому й названий університет на його честь.  
    Ягелонський університет надає три освітні ступені : Бакалавр, Магістр, і Доктор. Має більше ста спеціальностей, що викладаються польською мовою, та більше десятка - англійською мовою. Все частіше лекції читаються іноземними мовами. Лекції вчених з інших країн включені до навчальних програм на усіх факультетах та спеціальностях. Студенти Ягелонського університету завершують навчання зі знанням не менше двох іноземних мов на високому рівні.
    Університет має успіхи в галузі гуманітарних та суспільних наук. Науково-дослідна археологічна експедиція, сформована із працівників Ягелонського університету у Гватемалі, закінчилася грандіозним успіхом. У 2006 році на території Nakum, культурного центру майя, вони виявили, могильник, котрий не був розграбований, з великою кількістю предметів, що представляють наукову та культурну цінність. Це був перший повністю незалежний польський археологічний проект, що здійснювався на землі майя.
     В університеті є 111 спеціальностей, 15 факультетів, серед яких і філологічний (Wzdyiał Filologiczny), де вивчають англійську, німецьку, іспанську, класичні мови, східні: арабську, японську, турецьку, також вивчають тут португальську, російську, болгарську, хорватську, чеську, сербську, словацьку, угорську, італійську і українську.
    Філологічний факультет появився в структурі у 1951 році після поділу існуючого Гуманітарного факультету. Проте в нинішньому вигляді факультет філології постав після відокремлення Інституту полоністики у 2005 році. Факультет складається з 10 підрозділів: Інститут філології англійської, німецької філологічного інституту, Інституту класичної філології Інституту сходознавства, Інституту романської філології, Школа слов'янських мов, Інститут з вивчення Сходу, кафедра угорської філології, кафедри мовознавства загального і індоєвропейського.
Кафедра української філології була створена 1926 року. А ще у 1920 році тут була заснована Українська Студентська громада, у якій станом на 1930 рік налічувалося 400 студентів. Серед відомих українських випускників Василь Стефаник, Катря Гриневич, Роман Ясевич, Володимир Старольський, Мартин Русин, Юрій Котермарк. Також в університеті є Факультет полоністики, де є такі спеціальності, як польська філологія, культурознавство і театрознавство.
    З 1962 року Ягелонський університет почав свою співпрацю з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка.
    Ще у травні 2004 року Польща стала членом Європейського Союзу, тому диплом Ягелонського університету визнається всіма країнами Європи. Для вступу необхідно як мінімум мати атестат про закінчену середню освіту та високий рівень володіння англійською.
    Ягелонський університет – це унікальне та одночасне поєднання стародавньої, багатої історії та сучасних інноваційних процесів і розробок. Він є найстарішою науковою установою Польщі, його існування було безперервним, незважаючи на різні історичні події та негаразди, яких зазнавала Польща.
     
     Віка Савчук

Немає коментарів:

Дописати коментар