31 бер. 2012 р.

Робоча лихоманка


Той не студент, хто висипається постійно. Той не студент, хто харчується вчасно здоровою їжею. Той не студент, хто жодного разу не писав конспекти в останню ніч перед здачею. Той не студент, хто не прогулює фізкультуру. Той не студент, нарешті, хто не шукає якогось заробітку. Звісно, загальне правило має виключення, але надто незначні.

Зараз же хочу поговорити про ту частину, яка стосується роботи. Я намагалася зібрати цінну інформацію з вуст роботодавців і працівників, що повинна стати у нагоді студентам-філологам під час пошуку і, власне, влаштування на роботу. Мова піде, перш за все, не про «роботу вашої мрії»(як любить казати одна моя подруга), а про роботу «коли потрібні гроші»(користуючись її ж термінологією). Хоча, звісно, не забуваймо про те, що колись це тимчасове захоплення може перерости і у серйозне почуття. =)


«A – an apple, B – a bird…»

Працювати на курсах іноземних мов для студента-філолога завжди вважалося правильним. До того ж, більшість таких установ має бюро перекладів, де на нас теж охоче чекають. Такий досвід не соромно і в резюме вписати, і руку набити можна на перекладах, а також знайти клієнтську базу для того, щоб почати заробляти індивідуальними заняттями. Звучить, як казка, а як є насправді… розказує засновник школи «Prime Class PF», серед корпоративних клієнтів якої  телеканал «1+1», «Укрсоцбанк», «Фінексбанк», «Erste Bank» та інші:

 «Студентам я можу запропонувати посаду викладача іноземної мови. В основному, в нашій компанії працювали і працюють студенти. Про конкретну кількість сказати не можу, бо все залежить від кількості груп, в яких вони можуть викладати.
На жаль, цей бізнес не дуже стабільний, і групи можуть розпадатися або створюватися.  На студентів у нашій фірмі завжди чекає дружелюбна атмосфера.  Вимагається лише належне виконання своїх обов’язків викладача, при цьому надається повна свобода для творчості та експериментів. Головне - щоб був задоволений клієнт.
 Волонтерських проектів у нас немає, а стажування студенти можуть проходити. Безумовно, що при необхідності ми надаємо рекомендації. Резюме не обов’язкове. Може бути усна рекомендація.
Якщо студент бере групу, а через кілька занять клієнт не бажає навчатися в нашій компанії з вини викладача, то з ним ми не співпрацюємо. Як я вже сказав, цей бізнес не є стабільним, і люди намагаються знайти більш надійну роботу, аніж викладацька. Але багато хто, знайшовши постійне місце, продовжує співпрацювати з нашої компанією».

«Алло-алло, pronto-pronto

Робота в call-центрі , за класифікацією моєї подруги, з таких , «про які не говорять у великій компанії», але вона приносить реальний заробіток. Ми не будемо чіпляти ярликів, зауважимо тільки, що найкраще цей приробіток підійде студентам першої зміни, насамперед через графік роботи більшості таких компаній. Для невпевненого у своїх силах студента-філолога подібна робота може мати ще й реальну користь: велика доля дзвінків – за кордон (тож набирають людей з непоганим знанням мови). Звісно, подібні речі не можна порівнювати з повноцінним спілкуванням із носіями, але вони вчать швидкій реакції. Більшість таких компаній остерігаються перевірок та ревізорів. А декого з моїх друзів навіть просили підписати договір про не розголос, тож ми «анонімно» розповідаємо вам, що…

-          Більшість працівників у call-центрі - саме студенти, тож атмосфера досить весела і приємна.
-          На роботу приймають студентів різних спеціальностей. Переваг нікому не надають, все залежить від вміння та бажання працювати.
-          Працюють у таких компаніях позмінно, дві чи три зміни на добу (від цього і залежить тривалість робочого дня). Для тих, у кого гарно виходить і хто має таке бажання, є можливість працювати по дві зміни на добу. Тобто, отримувати в два рази більше грошей.
-          Стажувань чи волонтерських програм в компаніях цього типу не існує, проте перед початком роботи вас будуть навчати правильній поведінці з клієнтами та різним нюансам (у середньому десь два тижні, інколи оплачувані). Проте регулярно проводяться тренінги, за результатами яких працівник може отримати грошовий бонус або підвищення.
-          Якщо робітники звертаються з проханням про рекомендації, то вони їм надаються.
-          Резюме потрібно мати обов’язково, адже без нього вас не запросять на співбесіду. Але воно не має бути надприроднім, лише стандартні пункти.
-          В одній компанії, з якою я радилася під час написання статті, мені сказали, що у їхніх робітників стаж обов’язково іде в трудову книжку. Але практика моїх друзів показує зворотне: текучість кадрів така велика, що з трудовою просто не встигають.
                
«До друку!»

 Ті з філологів, хто відчуває у собі хист до публіцистики, ідуть у журналісти. Треба, правда, мати на увазі, що в цій роботі рівень платні залежить від досвіду. Для цього більшість видань пропонують стажування для студентів, і, що вже таїти, студенти залишаються працювати там надовго. Зі мною поспілкувався Гайовий Максим, засновник сайту www.sportweek.com.ua. І хоча дівчат у спортивній журналістиці вкрай мало, все ж це є гарним прикладом співпраці з он-лайн ресурсом.


«Ми пропонуємо посади спортивних журналістів (бокс, баскетбол, хокей…). Хоча ми і налаштовані більше на тих, хто вчиться на журфаці, до філологів теж ставимося гарно.
Майже всі співробітники видання є студентами. Поки що все, що ми можемо запропонувати - набуття досвіду, можливість публікуватися, акредитації на різних заходах. Тож фактично вся наша робота на даному етапі є стажуванням, так як вона не оплачується. Залишаємо рекомендаці, якщо є необхідністьї. Резюме мати не обов'язково».

«Впевнений користувач»

Є робота і для тих, хто вміє швидко друкувати та знається на комп’ютерах. Якщо це про вас – то вам сюди! Зі мною зв’язався Рябих Денис, провідний фахівець баз даних компанії «Маріон», розказав про їхні умови роботи для студентів:

«До нас можна влаштуватись оператором ПК.
У компанії вже працює близько 20 студентів різних спеціальностей, адже посада потребує лише початкового рівня користування комп’ютером, гарної дикції, а також грамотності. Тож студенти-філологи, які вміють працювати з ПК нам потрібні!
Зі свого боку обіцяємо гнучкий позмінний графік (дві зміни: з 8.00 до 14.00, та з 14.00 до 20.00, з годинною перервою), гідну та своєчасну зарплатню. Існує практика стажувань перед влаштуванням на роботу, стажування оплачуються і тривають місяць.
Якщо ми бачимо, що ви справляєтеся з обов’язками добре – заключаємо трудовий договір. Стаж іде у трудову книжку, ви отримуєте відпустку раз на рік і т.д.
Висилайте своє резюме, воно повинно мати стандартні пункти. Приємно, що дуже часто, якщо у людини гарно виходить її робота, то вона залишається з нами надовго.
Є можливість кар’єрного зростання».

«Рахунок, будь ласка!»

Хто з вас не бачив голлівудських фільмів про гарних, струнких дівчат у білих фартушках з підносом у руках, які привітно посміхаються у камеру? Їх люблять відвідувачі, залишають гарні чайові… Картинка, яка у своїй привабливості поступається тільки тим самим голлівудським фільмам про стюардес. Але як воно насправді? Всюди по-різному, але у «Варенічній «Победа» так:

«Багато студентів ідуть працювати офіціантами, тож у нас майже тільки молодь. Особистих побажань щодо того, з яких університетів чи спеціальностей повинні бути наші робітники не маємо. Студентів КНУ, звісно, поважаємо і очікуємо від них гарної роботи.
Ніяких стажувань чи волонтерських проектів не маємо, студентів, думаю, приваблює веселий колектив і гідна оплата праці.
Стаж у трудову книжку ми не пишемо, рекомендацій теж, зазвичай, не залишаємо. Резюме для посади офіціанта не потрібне.
Працюють у нас позмінно, 4 дні робочих, 4 вихідних. Студенти не часто залишаються на постійну роботу, адже це для них тільки сезонний заробіток: під час канікул, абощо».

Якось дуже швидко вичерпався мій список місць, де можна заробити студенту… Та сама моя подруга, авторка вищезгаданої класифікації, впевнена, що на шляху до «Роботи Своєї Мрії» треба шукати досвіду в інших місцях. І на інших вакансіях.
«Люба моя, - каже вона – ніхто не візьме тебе на Роботу Твоєї Мрії, поки ти не навчишся працювати!». Не навчишся поводитися в робочому колективі, спілкуватися з керівництвом, вирішувати швидко важкі питання, брати на себе відповідальність, бути пунктуальною, встигати робити багато справ одночасно, реально розраховувати свій час та сили. Цьому можна і треба вчитись на будь-якій посаді.

Христина Довгаль

Немає коментарів:

Дописати коментар