31 бер. 2012 р.

Хочеш їсти калачі - не сиди на печі

Що може знайти для себе філолог на сучасному ринку праці? Яким чином використовувати свої знання для того, щоб бути успішною людиною? Куди спрямувати сили, енергію, час  і з чого розпочати свою діяльність? Кожен з нас хоч раз замислювався над цими питаннями. Невже сьогодні філологічних фах безперспективний? Спокійно, не варто розчаровуватися навіть попри те, що ви поки що не бачите куди піти і що робити.

Поради щодо порятунку із цієї халепи були озвучені на круглому столі 13 березня в Інституті філології КНУ ім. Тараса Шевченка, де наші з вами успішні колеги-випускники допомагали розібратися з темою «Сучасні перспективи філології як освіти та фаху». На цю подію були запрошені випускники ІФу,  КПІ та представник департаменту працевлаштування Студентського парламенту Червоного корпусу.

 Першим виступив випускник російської філології ІФу Олександр Михед. Здавалося б філолог, а працює в PinchukArtCentre як культуролог, модератор дискусій і куратор Літературної програми PinchukArtCentre.  Виступ Олександр розпочав з заяви, що чарівного секрету досягнення успіху немає, а є основні поради як, коли, з чого починати свою діяльність. 

Найголовніше – треба завчасно думати про майбутнє. Щоб досягти успіху у певній сфері, потрібно 7 років наполегливої праці.  Вже з 2 або 3 курсу варто шукати роботу, аби раніше зрозуміти що для вас цікаво. Олександр зауважив, що ІФ дав йому вміння говорити на публіку, аналізувати тексти, події, явища, що дуже корисно для його роботи.

Юний філолог не має цінних навичок редагування тексту - негативна сторона нашої професії. Друзі, зважайте на практику роботи із текстами. Для того щоб краще почуватися на ринку праці, потрібно удосконалювати свої навички, не переставати цікавитися іншими спеціальностями.
Віра Ковтиха закінчила ІФ за спеціальністю «літературні творчість», а реалізувалася у якості психотерапевта. Вона починала із журналістики, таким чином заробляючи собі на прожиття. Наша гостя, як і Олександр, наголосила на тому, що потрібно раніше починати працювати, аби зрозуміти, чи підходить вам обрана професія: «Завжди хотіла позбавити ілюзії людей,  а в журналістиці, на жаль, все навпаки». Філологові притаманне вміння тримати в голові великий обсяг матеріалу і не забувати про деталі -  ці навички знадобляться на будь-якій роботі. Вона поділилася тим, що коли почала працювати  дитячим психологом, їй знадобилися знання з… фольклору.  

Всім дуже було цікаво, що ж скаже гість із КПІ, адже сьогодні спеціалісти  у  сфері ІТ-технологій - одні з назатребуваніших на ринку праці. Сергій Титенко сказав, що наш козир - це знання мови. Реалізуватися у сфері ІТ можна в таких напрямках, як контент-менеджмент, спеціалізований переклад (переклад технічної лексики і документації), копірайтинг.

Володимир Швець, голова департаменту працевлаштування Студпарламенту Червоного корпусу, порадив зробити план побудови кар’єри, а на співбесідах завжди тримати хвіст пістолетом і презентувати себе з найкращої сторони. Під кінець він запросив всіх охочих до центру працевлаштування КНУ. Також була висловлена ідея проводити день кар’єри філолога , аби інформацію про наші можливості почули всі.

Робота неповний робочий день, сезонна робота, волонтерство, фріланс, робота в громадських організаціях – це ваші можливості для отримання цінного досвіду. Отже, не проґавте свій шанс, починайте працювати, знайдіть себе, будьте оригінальними, розвивайтесь інтелектуально, нестримно рухайтесь до своєї мети, тоді все у вас буде в шоколаді.

Текст: Інна Коломисюк
Фото: Валерій Попов

Немає коментарів:

Дописати коментар