31 бер. 2012 р.

Спіть на здоров’я!





«Місто спить, голова болить, і летять пусті години…». У навушниках грає ОЕ, на годиннику 02:15 ночі. Я якраз починаю писати статтю про важливість повноцінного, здорового сну.

Закінчу я її, певно, коли буде вже ранок. (Редактор вже починає підшукувати собі затишну тюремну камеру, в яку її посадять за знущання над людьми, - прим. ред.)

Усім відомий факт, що навесні тривалість ночей поступово зменшується.  Але закони природи аж ніяк не впливають на закони студентського життя, в якому ночі, як правило, і без того є дуже короткими в будь-яку пору навчального року. Важко знайти студента, який би не мріяв про м’яке, тепле ліжко і щонайменше 10 годин солодкого сну. Всі намагаються використати будь-яку можливість, щоб компенсувати недоспані години – енергетичні напої, ранкові хвилини поїздок у метро та, безперечно, спроби поспати на задніх рядах аудиторій під час лекцій. Але наскільки результативними є такі намагання? До яких наслідків може привести такий спосіб життя? І що ж, врешті-решт, є причиною відсутності повноцінного сну в житті майже усіх студентів? Спробуємо розібратись.


Більшість студентів керується досить хитрою логікою: «Не висплюсь у навчальні дні – наверстаю у вихідні». Щоранку по кілька разів наївно переводимо будильник на 5 хвилин пізніше в надії доспати за цей час добову норму. Логічно, що в результаті у довгоочікувані суботу та неділю замість того, щоб по-справжньому відпочити у своє задоволення, студенти сплять до обіду. День починається пізно, тому проходить швидко і марно, але ненависна втома від нестачі сну так і не зникає до кінця. А справа у тому, що хронічне недосипання неможливо компенсувати надмірним сном один чи два дні на тиждень. Звідси і перевтома, і поганий настрій, і роздратованість, і важкість сприйняття нової інформації. Усе це вкупі заважає насолоджуватися простими радостями життя. Також лікарі наголошують, що ті, хто економить на сні, скорочують своє життя в 1,6 рази. Все це – наслідки недостатньої тривалості сну. Що ж тоді говорити про відсутність його протягом кількох діб?



Рекорд з найдовшої відсутності сну за всю історію складає 18 днів, 21 годину і 40 хвилин. Серед звичайних студентів ця цифра є дещо меншою – 2-3 доби максимум. Але я б не радила нікому намагатися наближатися до світового рекорду, адже і наші власні дуже скоро дають про себе знати неприємними наслідками.

Цікаво, що тривалість сну для кожної людини є індивідуальною. Наполеону вистачало 5 годин на добу, а Енштейну було необхідно як мінімум 12. Проте, умови насиченого студентського життя не залишають великого вибору.

Проведене мною серед студентів різних курсів опитування показало, що близько 40% з них сплять в середньому 4-5 годин на добу і такий самий відсоток людей спить 6-7, 8 і більше годин у сні проводять 20% опитаних студентів. Останній показник – найменший, але саме цю цифру медики називають оптимальною для нормального відпочинку, фізичного та розумового здоров’я.

Так чому ж переважній більшості студентів не вистачає часу на повноцінний сон? Можливо, більшість із них до кінця не усвідомлює важливості цього? Чи просто не вміє правильно розпоряджатися своїм часом?

Цікаво, що з самого першого курсу в нашому університеті постійно чути розмови студентів першої зміни про те, що краще живеться та довше спиться їхнім колегам з другої зміни, у якій в свою чергу панує ця ж думка, але з точністю навпаки. Мабуть, прийшов, нарешті, час встановити реальну картину речей і з’ясувати, кому ж з них пощастило більше.

Опитування серед студентів показало, що ті, хто навчаються на першій зміні, сплять 5-6 годин, за цей час не встигають відпочити та вважають, що для них було б достатньо 8 годин сну на добу.


Студенти другої зміни сплять в середньому 8 годин, за цей час, на їхню думку, встигають відновити свої сили, а нормальною тривалістю сну для себе вважають 10-11 годин. Проте цікаво, що більшість опитаних задоволені своєю зміною і змінити її на іншу не хотіли б.

На думку експертів, головний руйнівник повноцінного сну – це цілодобовий доступ до Інтернету. І дійсно, більшість студентів визнають, що в середньому витрачають 5 годин на день марно, головним чином на соціальні мережі. Як кажуть, чим більше вільного часу – тим тупіше ми його проводимо. На другому місці серед причин недосипань стоїть все-таки навчання, яке, як відомо, більшість студентів відкладає на пізній вечір, а те і на ніч. Очевидно, що саме невміння правильно розпоряджатися часом спричиняє одвічну проблему нестачі його для нормального сну. Причому це проблема майже усіх студентів, незалежно від того, на якій зміні вони навчаються.

Тож, можливо, слід переглянути свій режим дня? Якщо  необхідно рано вставати на навчання – доведеться привчати себе раніше лягати. Необхідно позбавлятися застарілих звичок, через які ми щоранку приречені ненавидіти самих себе та все навколо, починаючи від пісні на будильнику і закінчуючи сусідками по кімнаті. Адже прокидатися вранці з посмішкою новому дню набагато краще!

Текст і фото: Марина Головньова

Немає коментарів:

Дописати коментар