20 квіт. 2014 р.

«Зробимо Україну чистою-2014!» або як 250 тисяч українців свої міста прибирали

12 квітня чи не вся Україна об'єдналась в одній
спільній справі – зробити наше довкілля чистішим.

У рамках Четвертої Всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою!» пройшли суботники в понад 800 містах і селищах у всіх областях України. Цьогоріч акція відбулась у форматі екологічного фестивалю і зібрала понад 250 000 учасників. Лише в Києві волонтери прибирали одразу 97 місць відпочинку.
 
«Ідея організувати подібну акцію з’явилася ще в 2009 році, - розповідає один із організаторів, Юрій Пивоваренко, - коли я став розуміти, що мій рідний парк Партизанської слави – надто засмічений, щоб в ньому відпочивати, що стосується й інших зелених зон міста, і з цим потрібно щось робити. Отже, тоді й відбулася перша київська акція. Думаю, що подібні заходи потрібно проводити до того часу, коли люди перестануть смітити. Це мають бути не тільки масові прибирання, а й інші способи впливу на киян, щоб вони зрозуміли – сміття має бути в урнах».
 
 
«Щодо введення штрафів за засмічування міста, можу сказати, що, перш за все, людина повинна мати вибір – або заплатити штраф, або викинути непотріб в спеціальні контейнери. На мою думку, це неможливо до того часу, коли не з’явиться потрібна кількість таких урн на вулицях і в парках Києва, адже зараз їх, на жаль, замало. Акція – це певний результат, вияв волі тих людей, які є свідомі, та своїми діями хочуть покращити життя у рідному місті. Я більш, ніж упевнений, що людина, котра вчора вийшла на прибирання, не кине сміття на вулиці сьогодні. Ми хочемо змінити свідомість людей, а значить - зробити українців кращими», – додав Ю. Пивоваренко.
 

Головною подією акції став Всеукраїнський флешмоб, який полягав у збиранні найбільшої кількості сміття за одну секунду – жителі семи міст одночасно підняли найбільшу кількість сміття в історії України. Це дійство можна було побачити в прямому ефірі одного з популярних телеканалів.
Студенти соціального департаменту Студентського парламенту КНУ імені Тараса Шевченка не залишалися осторонь цієї благородної справи: стали координаторами головної локації Києва – на  ВДНГ.
 
 
У рамках акції, окрім прибирання, відбувались різноманітні майстер класи, як для дітей, так і для дорослих. Всі вони так чи інакше стосувались екології. Наприклад, учасникам пропонували зробити чудову квітку з порожньої пластикової пляшки або вирізати з картону та скласти власноруч макет урни для сміття. Найбільшою популярністю користувався майстер клас із виготовлення будиночка для пташок за допомогою міцних шнурів, клею та... звичайної повітряної кульки.

 
Розважали маленьких гостей і члени цирку "Кобзов", які в ігровому форматі розказували діткам про те, що навіть необачно викинутий на узбіччя папірець шкодить довкіллю. До слова, чи не вся команда цирку активно взяла участь у акції та навіть прибирала територію ВДНГ разом з іншими компаніями-учасниками.
Акція є частиною всесвітнього руху "Let`s do it, world" і її учасниками вже стали понад 9 мільйонів людей в 111 країнах світу, які щорічно в обраний день виходять на прибирання в своїх містах.


В Україні рух "Let`s do it!" започаткували Катерина Стрипко та Володимир Гаркуша. Вони організували першу акцію-прибирання на Осокорках. Вже восени 2009 року до них приєднався й Юрій Пивоваренко. Щороку команда "Let`s do it, Ukraine!" розширюється, долучаючи до проектувсе більше молодих професіоналів.



Як показує статистика, щороку кількість волонтерів-учасників акції збільшується у кілька разів. Так само зростає й число населених пунктів, які долучаються до проекту. Так, в 2011 році в акції взяло участь 22 000 чоловік з 53 міст України, в 2012 – 51 000 жителів з 110 населених пунктів. В 2013 число учасників зросло до 143 000 волонтерів з 374 міст.


В Україні акція відбувається традиційно один раз на рік, зазвичай у суботу за тиждень до Великодня. Але це не заважає звичайним людям частіше організовувати подібні міні-акції в парках своїх міст.


 
P.S.  Наостанок, хотілося б навести цитату, яка могла б стати чудовим девізом для кожної сучасної людини: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!». Тож, любі мої, долучатись до подібних акцій необхідно, але ще важливіше – слідкувати за чистотою свого міста щодня. Адже, якщо кожен візьме за правило викидати сміття виключно в урну, це стане маленькою перемогою для вас і великою користю для довкілля.

 
Текст: Світлана Попова
Фото: Світлана Попова, Максим Скігар

Немає коментарів:

Дописати коментар