31 бер. 2011 р.

Працюйте в задоволення!

   Статистика свідчить, що студентські роки для переважної більшості людей ставали та стають тим часом, коли набридає випрошувати у батьків кілька десятків гривень на похід в кіно чи піцерію. Важко суперечити, що перші самостійно зароблені гроші на своїй першій-в-житті-роботі змінюють ставлення до багатьох речей.  

   Пропоную вам головні істини студента, який працює або збирається. Сподіваюся, вони допоможуть вам впевнено курсувати двома шляхами: навчання та кар’єри. 

    10 заповідей студента, який працює

1. Пам’ятайте, що між оптимізмом і дурістю дуже тонка межа. Тому забудьте про оптимістичні погляди, коли йдеться про роботу. Взяти на себе море обов’язків, звичайно, можна, а от справлятися з ними – вже інше питання. Часто, коли студенти переоцінюють свої можливості, страждає і навчання, і його нервова система.

2. Не порівнюйте роботу та навчання, адже це абсолютно різні види діяльності, спрямовані для досягнення різної мети. І казати «мені не потрібна п’ятірка, бо за неї ніхто не заплатить» неправильно. Також порівнювати те, скільки часу забирає навчання і робота, теж не треба.

3. Не пропускайте пари заради того, щоб заробити зайву «копійку». Коли зробите це раз, то звичка увійде в систему і стане щоденним явищем, яке продовжуватиметься до того часу, поки вас не попередять про виключення з університету.

4. Ніколи не шкодуйте часу для виконання того, що пообіцяли. Після того, як навчитеся дотримуватися свого слова, вб’єте цим двох зайців одразу: не страждатимете, коли одного дня на вашу голову звалиться купа справ, які необхідно було залагодити раніше, а також ні у кого з ваших знайомих не складеться про вас поганої думки.

5. Робота – це не виправдання перед викладачем, який запитує у вас про невиконане домашнє завдання. Робота – це паралельний навчанню шлях самореалізації. Якщо не можете ним рухатися у нормальному темпі, то зійдіть на узбіччя! 

6. Вчіться безболісно йти на жертви. Так, я розумію, що вчити уроки після роботи у теплий осінній вечір, коли всі навколо йдуть у кіно, дуже складно. Однак пересильте себе, згадайте, як і для чого ви хотіли працювати, знайдіть у архіві своєї пам’яті той вир радісних емоцій, який охопив вас після посвяти у студенти… І, врешті-решт, подумайте про плани на майбутнє: що ви зможете дозволити собі за власні гроші.

7. Не культивуйте гроші, бо це зовсім не свобода, це – нова залежність.

8. Пам’ятайте, що вам близько 20 із лишком років, не забувайте друзів і, звичайно, організовуйте свій графік так, щоб залишався час і для витрати чесно зароблених кольорових купюр.

9. Не ставте себе вище тих своїх однокурсників, які не працюють. Робота часто – це явище тимчасове. Гордощі та пиха в цьому випадку недоречні.

10. Пам’ятайте, що безвихідних ситуацій не буває, і знайте, що в будь-якому випадку все буде добре!

10 корисних порад для студентів, які шукають роботу

1. Якщо шукаєте роботу в Інтернеті, намагайтеся уникати її пошуку в розділі «Робота для студентів», адже найчастіше там розміщені пропозиції або із надто заниженою зарплатнею, або із сумнівним характером.

2. Завжди вказуйте у своєму резюме, що ви студент, бо коли цього не буде, роботодавець може подумати, що ви маєте змогу працювати весь день. Краще не гаяти ні його часу, ні вашого й вказувати все одразу.

3. Коли ви вже визначилися із професією, то добряче зважте всі «за» та «проти», адже до будь-якого фаху має лежати не лише жага до грошей, а ще й бажання робити те, що вам подобається. Якщо, наприклад, ви людина некомунікабельна, то не радив би вам шукати місце секретаря, консультанта чи офіціанта. 

4. Якщо ви остаточно зупинилися на кількох привабливих для вас вакансіях, то обов’язково пошукайте в Інтернеті різного роду інформацію про підприємство чи фірму, на виборі якої ви зупинилися. Нині кожна серйозна установа має свій сайт, хоча з іншого боку, сторінка в глобальній мережі теж не може бути гарантом порядності установи.

5. Коли після успішного проходження співбесіди вас просять за щось заплатити чи внести «благодійний внесок», не затримуйтесь там і на хвилину. Це одна з головних ознак «лохотрону». 

6. До проходження співбесіди в будь-якому випадку треба ставитися серйозно. Звечора слід підготувати одяг (він не має бути дуже гламурним чи таким, що не надто підкреслює всю красу вашого тіла), блокнот, трудову книжку (якщо вона у вас є) і лягти раніше спати. На співбесіду бажано прийти за п’ятнадцять – двадцять хвилин, бо місце може виявитися для вас незнайомим, і вам доведеться трохи поблукати.

7. На співбесіді маєте показати роботодавцеві, що ви неконфліктна людина, швидко вчитеся і знаєте собі ціну. Ніколи не соромтеся запитувати у того, хто бере вас на роботу, про три основні аспекти: розмір зарплатні, обов’язки, відомості про фірму. Часто студентам здається, що питати про гроші – трохи некоректно. Однак це неправильний підхід, адже ваша необізнаність із приводу зарплатні може зіграти на користь недобросовісного роботодавця.

8. Уважно читайте всі документи, які подають вам на підпис. Якщо вас «підганяють», то вимагайте часу для ознайомлення. Особливу увагу звертайте на такі пункти договору: «обов’язки», «штрафні санкції», «умови розірвання угоди». 

9. Якщо туманне формулювання певного пункту угоди вам пояснюють тим, що, мовляв, у цьому випадку дублюється обов’язкове положення, прийняте якимось із міністерств, то не вірте. Такі договори (як і конкретні пункти) ніколи не були обов’язковими, існують лише рекомендації. Коли обставини складаються так, що ви жодним чином не маєте можливості осмислити все написане у документі, то пишіть у спеціальній графі не «погоджуюсь», а «ознайомлений(а)».

10. Робота – це перший крок до самостійного життя. Тому до вибору професії (навіть, якщо вона буде тимчасовою) ставтесь відповідально. А якщо вам не пощастить, то не засмучуйтесь, це означає, що так потрібно, що ви заслуговуєте більшого!  

   Намагайтеся знайти таку роботу, де вам буде цікаво, де зможете проявити себе. А якщо поки не виходить знайти таке місце, то не пришвидшуйте події, не ставте кар’єру на перше місце. Робіт та заробітків може бути багато, їх можна міняти кожного року, а студентські роки бувають раз у житті.

   Володимир Мукан

Немає коментарів:

Дописати коментар