1 бер. 2011 р.

Стипендія для обраних?


Не встигли студенти вишів «перетравити» звістку про підвищення тарифів на проживання в гуртожитках, як їх знову спіткала несподіванка.

25-26 лютого в Червоному корпусі КНУ відбулася ХХІІ колегія Всеукраїнської студентської ради, дорадчого органу, створеного при Міністерстві освіти і науки. У з’їзді взяли участь перший заступник міністра освіти Євген Сулима, ректор Київського національного університету Леонід Губерський та близько півсотні лідерів студентського самоуправління України. Серед нагальних питань одним із найгостріших стало обговорення «матеріального стимулювання» студентів.

28 лютого газета «КоммерсантЪ-Украина» опублікувала статтю «Добровольное пожертвование», в якій приводилися витримки із обговорень. З наведеного ставало зрозуміло, що при Міністерстві щиро переконані в тому, що стипендія повинна стати засобом преміювання лише «обдарованої молоді та пільгових категорій студентів». В центрі скандалу також опинилася ВУСР, яка начебто поступилася інтересами студентів під тиском адміністрацій ВНЗ та чиновників МОНу.

Публікація викликала широкий резонанс в студентських колах. І хоча через кілька днів прес-служба Міністерства спростувала інформацію про скасування стипендій, неприємний осад лишився.

Інформатор Z, наближений до ВУСР, також виступив з запереченням, розповівши, що Студентська рада не виступала за скасування стипендій для основних категорій студентів, а лише запропонувала підняти середній бал її нарахування з 4,0-4,99 до 4,2-4,99. Акцент  був зроблений на тому, що на виплату стипендій вже виділені кошти з державного бюджету до кінця року.
. Перспектива скасування видатків студентам була названа малоймовірною:
«Чиновники ще не з’їхали з глузду щоб відмінити стипендії. Лише уявіть, які протести це викличе».
Нам також вдалося поспілкуватись з кореспондентом газети «КоммерсантЪ-Украина» Юлією Рябчун, яка наполягла на тому, що подана нею інформація є повністю об’єктивною.

«Якщо ВУСР хоче відбілити свою репутацію, логічним кроком стало б розміщення протоколу засідання у відкритому доступі, щоб кожен бажаючий міг ознайомитись з ним. Не зважаючи на те, що під час засідання велися записи, на сьогоднішній день вони ніде не представлені».


Оригінал статті:
http://www.kommersant.ua/doc.html?docId=1593090


Дар’я Ігнатенко

Немає коментарів:

Дописати коментар