8 бер. 2013 р.

СЛОВО РЕДАКТОРА


      І ось прийшла Вона… Тендітна і сором’язлива. Ідемо на зустріч їй хутчіш? J Весно, ми вже з тобою!
       Говорять, що весна – це стан душі. І з цим неможливо не погодитись. Ідучи по вулиці, відчуваєш, як ласкаві промінчики сонця зваблюють землю, вкривають її своїм золотим кольором, виривають із тенет Дрімоти.
Пташки – передвісники вже почали нові концерти і спектаклі. В «зеленому корпусі» з легкістю помічаєш грайливу білочку (головне обличчя «Snickers» J ). Здається, що навіть вода з крану забила ключем. Очі, незвиклі до кольорового сонячного дня, сяють від радощів. Хочеться іти по вулиці і просто посміхатись людям! Просто радіти, просто кохати, просто вдихати цей спокій, що поруч з тобою…Весна…
     А ти вже зустрів королеву Весну? Якщо ні – читайте новий «Абzац»! Пізнай цю сезонну красуню разом з нами! Насолоджуйтесь, любі читачі!

З повагою, Міхєєва Станіслава 

Фотограф: Лев Нікітін

ПРИВІТАННЯ З 8 БЕРЕЗНЯ ВІД СЕРГІЯ МИХАЙЛОВИЧА РІЗНИКА


Дорогі філологині, Дами наших сердець!

  Від усіх лицарів нашого філологічного царства вітаю вас зі Святом весни, кохання і жіночої чарівності!
      Нехай весна прийде у ваші серця теплою хвилею ніжності,лагідним промінчиком надії і свіжим подихом успіху! Хай Доля дарує вам радість від спілкування з рідними, коханими людьми, добрими й вірними друзями, цікавими й надійними колегами! Як на тонкій вишневій гілці від весняного дива розпускається ніжний цвіт, так і в ваших серцях хай розростається і квітне світле і міцне почуття – справжнього щирого кохання! Хай це почуття осяває вашу жіночу красу на подив усім, хто уміє її цінувати.
    Будьте завжди радісними, коханими і успішними!

З любов’ю і шаною – Сергій Різник


ПРИВІТАННЯ ВІД ЦАРІВ ІФ


              Любі жінки !
       Щиро вітаю всіх вас із початком весни та головним її святом – 8 березня! В цей час оновлення природи, збагачення свіжим повівом вітру, появи зеленого, жовтого, блакитного кольорів навколо бажаю такої ж легкості, мрійливості, чарівливості у ваших душах!

Нехай ваше обличчя постійно буде позначено осяйною посмішкою як природною реакцією на події, приємні, очікувані (а може, й непередбачувані ) та радісні, що дозволять вам перебувати в позитивному вимірі оточуючого вас світу. Це, безумовно, сприятиме витворенню естетизованого контексту пізнання об’єктивної дійсності: ідеться, передусім, про різнокольорове, різнобарвне, цікаве, сповнене позитивними емоціями, незабутнім досвідом динамічне життя.

      Бажаю бути гордими з того, що ви посміхаєтеся, даруєте близьким людям свій розкішний настрій, красу, блиск очей, повних кохання, пристрасті, і робите нас, чоловіків, ще більш щасливими, радісними та переконаними в тому, що таки справді краса врятує світ.
   Дуже хочу, аби вам завжди посміхалася доля, була прихильною до вас, ваших рідних, здоров’я було налаштоване на змагання за свою першість, а душа завжди перебувала на емоційному Олімпі, в гармонії з природою! Тому хай ваше серце прагне любові, а тіло, отже, рветься до гріха…


З любов'ю, ваш Душка-Іванов Артем





    Любі берегині Інституту філології!


  Разом із першими пролісками – провісниками весни, скреслою кригою, яка символізує пробудження природи від зимового сну, першими співами пташок і дзюрчанням струмочків на землю прийшло найніжніше свято – 8 Березня. 
   Воно має надзвичайну вагу для філологічної родини, що наповнена, немов квітник добірними ґатунками троянд, представницями прекрасної половини людства. Нам, хлопцям, залишається дякувати Богові за те, що і будні, і свята університетського життя проводимо в оточенні чарівних філологинь, що години ревного навчання й захопливого дозвілля проходять серед безпрецедентної краси і вроди, поєднаної з витонченим розумом і винятковими чеснотами наших дівчат.

   Нехай весняний настрій окрилює вас на нові досягнення й успіхи, хай потік щирих і люб’язних слів зігріває ваші душі, а серця будуть сповнені жагучого кохання та відданої любові, нехай міцна чоловіча підтримка вселяє впевненість у реалізації всіх мрій і задумів! Зі святом!



Володимир Тесленко, студент ІІ курсу магістратури






      Дорогие филологини! В этот день желаю Вам любви, уверенности, надежды, а главное - счастья и здоровья. Насладитесь этим днем вместе с родными, с любимыми, и оставайтесь такими же искренними, добрыми, какие Вы есть. 
  С Днем 8 Марта! С праздником весенним!


Нгуен Винь Тхань














       Вітаю усіх жінок із днем 8 березня! Бажаю щоб сюжетна лінія Вашого життєвого роману була небом безмежним і чистим, вільним для Вашого польоту, поєднувала в собі пригодницькі авантюри, сповнені екстриму та героїчності, спокійну розміреність філософської прози, неймовірність фантастики і ніжний ліризм поезії. Хай у ньому не буде місця драматичним сценам, натомість з'являється більше яскравих ілюстрацій. 
    Нехай ніякі вітри не будуть для Вас перешкодою...долайте їх впевненно і сміливо. Якщо будуть дощі - знайте - після них з'являється веселка. Вдень нехай світить сонце і зігріває теплом, коли ж воно сяде, на зміну з'являться зорі, які вкажуть правильний шлях, а три зірки обов'язково впадуть у Ваші долоні. Це буде здоров'я, кохання та щастя! Кохайте та будьте коханими! 




Ваш Любомир :)










      Усім відомо, що найкращі дівчата вчаться саме в Інституті Філології. Усім відомо, що ніде ще не знайти таких дівчат, як тут. Сьогодні – ваш день. Нехай ваші бажання збуваються, а нечисленні хлопці, що ділять з вами місця за партами, роблять кожний день святом для вас. Нехай ваші обличчя частіше посміхаються, а ваші серця не знатимуть смутку. З Восьмим Березня!




Андрій Грінко








Фотограф: Аліна Літая (Матюшенко)





НАЙНІЖНІШІ СЛОВА ДЛЯ РІДНИХ
НАШОМУ СЕРЦЮ ЖІНОК…


Привіт, мамусь!
Пишу тобі я з поїзду. Так, і не посміхайся ти там! Я і сама знаю, що ми тільки-но розмовляли з тобою по телефону J Але не можу втриматись!
Поїзд «Київ – Сімферополь». У Дніпропетровську буду вже через 3 години. Але знай, що моє серце лине, виривається, б’ється до тебе вже з того дня, коли ти мене привезла до гуртожитку…
Я так пишаюся тобою, мам! Ти – моя незгасна зірка: ведеш мене, як човен до кращої долі.
Ти – мій герой, моя Жанна д’Арк, Єва Браун, Маргарет Тетчер вкупі! Мамусь, ти - моє сонечко, ти – мій ранок, ти – все моє життя!
Хоч ми далеко одна від одної, мій ранок розпочинається з тобою! І хоч я ненавиджу свій надокучливий телефон, але чути від тебе «Прокидайся, сонечко! Вже 6.05» - це найвеличніша благодать мого серця!
І звідки в тебе стільки порад, стільки думок ? Без тебе я б давно впала, опустила руки…Все, що в мене є, всі мої досягнення – все це тільки твоя заслуга!
Ти віриш в мене завжди, і твоя віра, як ангельські крила, підіймають мене все вище!
Дякую тобі за те, що ти завжди поруч! З 8 березня, мамусь! Посміхайся завжди, як зараз! Знай, моє серце тільки з тобою!
Твоя Стася..




     Стоячи перед дзеркалом рано-вранці, ти наводиш красу: накладаєш макіяж, розчісуєш волосся. Раптом, підмальовуючи губи ти бачиш в дзеркалі добре знайому людину. Ось її овал лиця, ось брови, ось цей погляд, в якому і теплота, і строгість. І крізь непомітний шар тонального крему, дуже помітно й виразно бачиш ту, яка є початком тебе.
      Мами. Ви, тільки ви, і є тими справжніми жінками. Тими, в честь кого можна вічно писати оди і усмішки яких пробиваються крізь вічність. Лише мами мають те тепло в очах, те розуміння в голосі, яке робить їх більше, ніж просто людьми. Ви наші вічні янголи,  які піднімають нас своїм невидимим світлом, ви ластівки, які обіймають нас своїми ніжними повітряними крильми.       
       Ви та любов, яка дає нам сили прокидатися ранком, йти вперед, і обертатись назад тільки з великою вдячністю. Ви той голос, який потрібно чути в телефоні, коли голоси в голові спантеличують. Ви та сила, яка керує нами, ненав’язливо направляючи своєю м’якою рукою.
І ось, закінчивши ранкову сесію мейк-апу, поспішаючи в рідний інститут, не забудь набрати ту, якій завдячуєш всім.
                                                                                                                                                                             Іваночко Ксенія





         Неідеальній
Моя мама не англійська королева Єлизавета, що одружилася з Англією. Але вона вийшла заміж за мого тата. Так з’явилася на світ я.
Моя мама не Анджеліна Джолі, яка опікується голодними дітьми Африки. Але вона піклується про мене. 

Моя мама не Олена Франчук, що бореться зі СНІДом. Але вона бореться з моїми дивними комплексами.
Моя мама не Анна Ярославна, яка вивезла Реймське Євангеліє у Францію. Але вона дала Біблію мені в руки. 
Неідеальна, чи не так? Але нехай той, хто знає досконалих людей, першим кине камінь у мою спину. І коли мене запитають, ким працює моя матір, я з гордістю відповім: «Найкращою мамою у світі!» А як ви знаєте, найкращим і найріднішим завжди хочеться робити приємне. Тож з восьмим березня, моя люба! 

Анастасія Кучеренко





         Неоціненним скарбом для кожного з нас є рідні близькі люди. Завдяки їм ми не відчуваємо себе самотніми , вони вносять у наше життя той особливий  незамінний шматочок щастя. І хоч інколи ми не можемо бачити їх так часто,як би того хотіли, їх присутність відчувається у наших серцях…
         Мої вітання адресуються одній чудовій людині,чиє місце у моєму житті досить вагоме попри сотні тисяч кілометрів,що нас розділяють, і значну різницю в часі. Ми бачимось дуже рідко,спілкуємось здебільшого в соціальних мережах ,але це зовсім не заважає  їй бути для мене прикладом і авторитетом. Мова йде про мою старшу сестричку і найкращу подругу водночас.
         З приходом весни оживає природа, все навкруги набуває зовсім іншого вигляду і значення. Якось по-іншому сприймаються такі ще вчора буденні речі.
         Пам’ятаєш, ти завжди говорила мені,що  все можливо,варто лиш захотіти ,мрії збуваються,варто лиш повірити. Ці слова стали для мене життєвим кредом і суттєво змінили мій світ. Інночко,дякую тобі за все і просто за те,що ти є. Вітаю Тебе з 8 березня і хочу загадати декілька бажань. Перш за все ,я бажаю ,щоб ця весна була для тебе особливою і,як ніколи, щасливою. Нехай сонце дарує своє несміливе тепло саме для тебе і промінням крізь шибки навідується щоранку ,аби наповнити кожен день світлом та відчуттям затишку. Ще досить холодний вітер доносить аромат весни і квітів з легким відтінком радості . Кожен твій день буде наповнений гарним настроєм,радісними подіями і теплими усмішками хороших людей. Хай успіх і удача супроводжують в усьому, а фортуна, час від часу, робить приємні сюрпризи. Будь завжди чарівною,коханою і радісною,а маленькі дива тим часом робитимуть твої будні казкою. З 8 березня,сестричко!
      
Анна Мосюженко



ІСТОРІЯ 8-ГО БЕРЕЗНЯ


8 березня: з історії свята

      8 березня - дата, коли чи не вся планета святкує Міжнародний жіночий день. Але мало хто знає, з чого почалась ця традиція й чому саме це число стало червоним в календарі. Тож, друзі, пропоную трішки зануритись в історію!
Виявляється, це свято мало свої аналоги й в більш давні часи! Наприклад, слов’яни дуже поважали жінок і щонайменше два дні щотижня (а не раз на рік!) були “жіночими”. Наші предки в літні місяці святкували своєрідний “жіночий” тиждень, який завершувався святом “брикси” – у цей день жінкам було можна “брикатися”, тобто висувати найнеймовірніші забаганки, які їхні лада мали виконувати. Проводилися ігри, в часі яких чоловік мав носити жінку на спині чи карку, і яка пара найдовше витримає, то визнавалася найкращою в громаді.
      Пізніше у слов’ян вкоренилась інша традиція - святкувати День матері (який, до речі, нині активно пропонують нам як альтернативу свята 8 березня). У ті далекі часи жінки навіть подумати не могли, що обмежуються їхні права. А права слабкої половини людства тоді, як відомо, зводилися виключно до обов’язків материнства та збереження домашнього вогнища.
      Згодом і ці традиції відійшли у минуле. 8 березня 1857 року кілька сотень робітниць текстильних та взуттєвих фабрик Нью-Йорку провели страйк і демонстрацію - вони вимагали 10-годинного робочого дня, поліпшення умов праці й однакової з чоловіками заробітної платні. Як і передбачалося, поліція розігнала демонстранток. Що в цьому дивного?! Однак страйкарі й не думали здаватись - об’єдналися в профспілку. І вже через півстоліття, на честь цих подій на ІІ Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені 1910 року виступила Клара Цеткін (діячка німецького та міжнародного робітничого руху). На її пропозицію, учасниці конференції вирішили щороку у березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права, тобто - своєрідний символ боротьби за права жінок.
       Вперше "Міжнародний Жіночий День" був проведений 19 березня 1911 року в Німеччині, Австрії, Данії і деяких інших європейських країнах. Ця дата була вибрана жінками Німеччини, тому що цього дня в 1848 році король Пруссії перед загрозою озброєного повстання дав обіцянку провести реформи, зокрема введення виборчого права для жінок.
       В 1912 році цей день жінки відзначили уже 12 травня.
       І лише з 1914 року цей день стихійно стали відзначати чомусь 8 березня(можливо, через початок Першої світової війни, яка відсунула вбік щорічно визначення дати Міжнародного жіночого дня).
       А з 1966 року цей день офіційно проголосили вихідним, тобто, вже по-справжньому святковим днем.
       Незважаючи на витки історії, Міжнародний жіночий день – перш за все, свято, що викликає найкращі почуття в людей. Тож в цей день зовсім не буде зайвим привітати представниць прекрасної половини людства, приділити їм більше уваги, не скупитися на ніжність. Щоб наші українські жінки були не тільки найкрасивішими, а й найщасливішими у світі!


Світлана Попова

День Рідної мови


Українська без ГМО

     «Як парость виноградної лози, Плекайте мову» - під таким девізом у стінах Інституту філології відзначали День рідної мови.
Уже другий рік поспіль 21-22 лютого триває мовний експеримент – українська «нон-стоп» –   протягом 24 годин –  в університеті, у магазині, у громадському транспорті, вдома з батьками. Акція розрахована насамперед на російськомовних студентів, проте в цьому році практика 
показала, що частіше до неї долучаються  й студенти, які вважають свою українську недосконалою, наприклад, спілкуються в побуті суржиком. Даний експеримент – чудова нагода зламати всілякі стереотипи щодо другосортності української мови. Упродовж всього заходу учасники фіксували свої враження та відчуття в анкетах. Статистика анкет-щоденників показала, що для більшості саме перші години акції виявилися важкими, так як учасники автоматично забували, що треба спілкуватися виключно українською або ж не могли знайти відповідники до слів.  Але в цілому захід викликав позитивні емоції у студентів і схвалення викладачів. Приємно, що більшість  хочуть взяти участь і в наступному році.  
  Усім учасникам акції, присвяченій Міжнародному дню рідної мови, дарували спеціальні значки з написом "24 години українською", а також цукерки під девізом "Українська без ГМО".
       До того ж усі охочі мали нагоду перевірити свої знання рідної мови, пройшовши тест. І в Інституті філології є  люди, які дійсно знають українську мову не лише на практиці, а й в теорії.  Вітаємо переможниць:
          1 місце – Матлах Мар’яна ( «Польська мова, л-ра»);
          2 місце – Павлик Оксана ( «Англійська філологія»);
     3 місце розділили дві філологині – Пацула Оксана ( «Українська мова, л-ра, іноземна») та Кавулич Олеся ( «Англійська філологія»).
      Тож, хлопчики й дівчатка, всі залучаємося до акції в наступному році, адже такі експерименти показують, що в майбутньому ми маємо  реальний шанс створити бренд та моду на українську мову.
                                                                                               
Жибер Юлія


        Розплітаючи серцю коси         

     Знаєте, кажуть, що вічно можна дивитися на те, як горить вогонь, тече вода. Але дозволю собі таке зухвальство не погодитися, бо хіба ж це дійсно ті речі, які ми, люди, могли б робити безупину? Не знаю, як ви, особисто я б обрала заняття більш-менш ближче моїй романтичній натурі. І таки я його знайшла. Не в оперному театрі, не на побаченні при свічах і навіть не на узбережжі Північного моря під час штилю, а в 63 аудиторії жовтого корпусу,  де 21 лютого завдяки Іванні Ткачук відбувся літературний вечір.
     Тому вічно я б слухала українську музику і поезію. Поезію класиків, метрів й студентів-аматорів із КНУ, КПІ і НаУКМА. Вважайте, то був вечір «для своїх», у теплому дружньому колі. Навіть гості з інших університетів почували себе дуже комфортно.  Я могла би розкидатися іменами тих, хто словами тривожив душу, розплітав серцю коси, малював у наших уявах світові орбіти, але чи то не хочеться когось обділити, чи то не бажаю вас змушувати перечитувати цю «поетичну ієрархію», тому буду керуватися висловом: «Стислість – сестра таланту». 
        Мабуть, варто сказати, що це була своєрідна зустріч поколінь. В одній залі зібралися студенти 21 століття і поети минулих віків. Оживали в той вечір ліричний Микола Вінграновський, футуристичний Михайль Семенко – і могли ми почути, як колись билися їхні серця. А ми в унісон з ними переспівували Плач Єремії з їхньою «Лиш Вона…», СКАЙівське «Тебе це може вбити», «Дівчина з горіха зерня» на слова геніального Івана Франка.
    Навряд чи словами мені вдалося вам подарувати хоча б шматочок тієї дивовижної атмосфери, але  сподіваюся, наступного разу ви також захочете завітати, і що більше – взяти участь у цьому дійстві. Бо якщо не ми, так би мовити, «постмодерністи», то хто буде творити культурну епоху нового часу? Звертаючись до витоків, впроваджуючи своє, намалюємо нову галактику, де будуть горіти тисячі й мільйони свіжих і яскравих зірок. Ну хіба ж ми не гідні?:)
                                                                                      
   Кучеренко Анастасія
Фотограф: Марина Головньова

1 березня - День котів!


Котики-муркотики

     1 березня весь світ відмічає день котів. Хоч свято нове для нас, та любов до братів наших менших залишилася ще з давніх-давен. У переддень свята в аптеках відбулось активне пожвавлення купівлі валер’янки, тому немає ніяких сумнівів у тому, що своє законне свято котики відмітили, поринаючи у вир екстазу.

    Давні єгиптяни, між іншим, саме вони приручили волелюбну тварину, колись поклонялися котам. Вони вважали, що коти – божество, наділене силою плодючості та мудрості. Був створений цілий культ кішки. Єгиптяни робили усілякі  жертвоприношення, будували гробниці, та навіть наймали рабів-охоронців для своїх маленьких живих божеств. Сьогодні, звичайно, Єгипет вже не той і часи правління котиків-богів пройшли. Але подейкують, що це все конспірація. Кажуть, коти перейшли у підпілля, і зараз слідкують за нами, ба, навіть, переписуються з нами. Колишнє поклоніння котам трансформувалося, в 21 столітті все перейшло у віртуальний світ. Друзі, коти заполонили безмежні простори інтернету. Вони там справжні улюбленці, їхні фотографії всюди. До речі, так звані піддані цих норовливих тварин створили їм власну соціальну мережу, що називається Catmoji. Тут котики 
обмінюються милими та кумедними зображеннями, паралельно шукаючи своє кохання. Отож, поки ви десь працюєте, не покладаючи своїх сил, ваш котик у цей час веселиться вдома.
     Звичайно, не всім, котам щастить потрапити в хороші руки. Іноді вони змушені блукати холодними вулицями міст в пошуках гризунів, чи то залишків їжі. Сподіваємось, що ці безхатченки потраплять до хороших людей. А щодо свята, то відомо,  що в це й день котам приділяється не тільки велика увага з боку їх власників, але й увага з боку підприємців, які залюбки запропонують вам широкий спектр послуг для вашого улюбленця. Тут вам і ресторанчик відкриють на день, суто для котів, як от робили в Японії. На деяких підприємствах співробітники брали на роботу своїх улюбленці, що неабияк покращувало настрій робітникам.
     Американці не чекали дня кота, а вже давно зробили надзвичайний подарунок для свого улюбленого котика Фредді. Вони зробили його почесним мером міста. Все це відбулося у маленькому містечку Шарон, що знаходиться у штаті Вісконсін. Спочатку маленьке кошеня підкормлювала робітниця міської мерії, яка називала його своїм щасливим талісманом. Люди примітили, що після зустрічі з чудесним котиком всім щастило. Зрештою, милий безхатченко так зачарував містян, що вони одноголосно вирішили зробити його мером. 
Тепер сидить новий мер та й ковбаску їсть, а ось його заступник працює як білка в колесі. Отака вона всенародна любов до котів.
    Біля мого дому є маленький магазинчик, колись там прихистили маленьке чорнесеньке кошеня. Зараз це величезний кіт, який  повністю заволодів тим магазином, принаймні увагою покупців він точно не обділений. Чорний кіт то сяде собі на підвіконні, вдивляючись на засніжену вулицю, то залізе на вітрину, оглядаючи весь асортимент молочних продуктів. Отак зайдеш купити молока, а він на тебе як гляне своїми жалісливими оченятами, точно Кіт із Шрека, що після такого погляду не можеш не купити йому чогось смачненького. У цьому магазині завжди повно людей, які його весь час підгодовують. Хитрий кіт настільки великий, що можна подумати він кожен день святкує день кота.
     Отож, якщо маєте котиків, то не забувай зайвий раз дати їм поласувати чимось смачненьким, за вашу доброту котенятко обов’язково замуркоче будь-яку депресію й вилікує вас від смутку.  





Коломисюк Інна

7 березня - День розуму!


Розумники в моді

           Якщо ще десять років тому назад, розумників обзивали ботанами та заучками, то сьогодні часи змінилися. На зміну хлопцям з «нашого» району прийшли молоді ерудовані люди. Тепер модно бути розумним. Про це свідчить запровадження дня розуму, який відмічають 7 березня. Вивчати мови, розумітися в техніці, активно відпочивати, цікавитись мистецтвом та літературою – це основні риси сучасного розумника. Спеціально до дня розуму, ми вирішили розкрити вам всі таємниці успішних людей. Отже, читайте та вдосконалюйтесь:

1.         Книги. Старий, але ефективний спосіб підвищити свою грамотність, обізнаність, збагатити та розвинути фантазію. Світова та вітчизняна література пропонує нам безмежну кількість творів, для кожного знайдеться щось особливе. Читання цікавої книжки – це найкращий спосіб розвинути мову. До того ж, ви завжди зможете знайти спільну тему для розмови.

2.         Займайтесь спортом. Здавалося б де спорт, а де знання, але ж ні! Фізичний стан людини сильно впливає на її ментальні можливості. Якщо ви не робите зарядку, не займаєтесь спортом, а переважно сидите за комп’ютером, то вам важко буде сприймати новий матеріал. Під час фізичної діяльності наш мозок відпочиває від розумових навантажень, таким чином інформація послідовно засвоюється організмом і ми не перевантажуємо себе.
Ілюстратор: Тоня Юхименко

3.         Їжте корисні продукти. Студент завжди голодний. До стипендії тиждень, а грошей вже нема. Що ж робити у такій ситуації? На жаль, методи чарівного збільшення стипендії нам поки що не відомі, єдине що вас у цій ситуації врятує, так це або підробіток, або добрі сусіди, або батьки. Коли ж прийде стипендія не женіться в магазини, скуповуючи  все підряд. Головне все прорахувати та не забути придбати такі корисні продукти для вашої пам’яті, як от: горіхи, овочі, коричневий рис, чорниця, чорна смородина, риба, броколі, гарбузове насіння.

4.         Подорожуйте. Намагайтесь проводити свої канікули, подорожуючи світом. Скільки цікавих місць в нашій країні і скільки не розказаних історій ще чекають на свого слухача. Ви завжди зможете поділитись своїми враженнями з друзями та порадити якесь чудове місце для відпочинку.

5.         Знайдіть собі хобі. Чи то в’язання, чи то мистецтво боротьби, ніщо зайвим не буде. Вчені довели, що людина яка навчається грі на музичному інструменті, за рік підвищує свій iq на декілька рівнів. Сама граю на фортепіано і знаю, що музика не тільки ментально розвиває людину, але й прекрасно знімає стрес.

6.         Спілкуйтесь. І чим більше, тим краще. Сучасні технології здійснюють неможливі речі.
За допомогою чудової програми Skype ви можете спілкуватися з людиною, яка знаходиться на іншому кінці світу!

7.         Вчіть мови. Вивчення мов, допомагає розвинути нашу пам’ять. Ви завжди зможете допомогти бідному іноземцю, скерувавши його на вірний шлях. Знаючи мови, ви не пропадете і роботодавець з руками і ногами вас забере до себе на роботу.

8.         Розраховуйте свій час. Всі мої знайомі, котрі вміють розраховувати свій час, дуже розумні. Вони завжди зібрані, не так втомлюються, успішні в навчанні. Звичайно, важко відразу взяти і вчасно лягати спати, чи то вчасно закінчувати робити якусь домашню роботу. Але для вашого здоров’я буде краще, якщо ви все-таки почнете слідкувати за своїм режимом. Спробуйте планувати свої справи заздалегідь і не залишайте все на останній день.

Коломисюк Інна

Поетичні почуття..


Душа поета серед глибин важкого світу… Молодий, талановитий, відвертий та закоханий Вадим Лабенський, студент 1-го курсу україністики, відкрив найпотаємніші куточки своєї душі читачам «Абzац».


Вадим Лабенський
Во все часы, во все минуты                                         
Попробуй выбрать перламутры
Средь тех людей, и лиц, и мнений
Ведь большинство - лишь просто тени

Лишь след банальности и снов
Лишь тусклый свет, мрак маяков.
Как можно искренней искать -
И натыкатся вновь, опять.

На тех беспомощных, что ночью
Не верят в день и в свет воочью.
А стоит только солнцу взмыть - 
Они во тьме не смогут быть.

И вот он я... Как той монете,
мне нужен блеск хоть в тусклом свете
Чтоб я нашел Тебя в мирах
столь отдаленных, как и в снах.

Сверкай, прошу... В огонь безсмертный
я обращу твой блеск заветный.
Мы не сгорим - мы будем грется,
поверь лишь мне, второе сердце.


                         ***
Чомусь у вуха шум вселився дивний
В навушниках, і в голосах чужих.
Що то за шум? Він вже непереривний.
І вуха вже стомились - йде крізь них.

Не заважа, але відволікає
Неначе не нервує, але ж є!
І ні на мить сповна не замовкає
Зночі шумить, і зранку мені б'є.

І з кожним днем сильніш мене ковтає
Той шум, неначе спраглого в мольбі.
Я знаю: то так серце калатає
Коли воно не б'ється по тобі.

                         ***
З дитинства я мучивсь: чи маги існують?
Чи відьми на мітлах літають вночі?
Тепер ці думки в голові не вирують,
Хоч світ переконує: краще мовчи.

Повірте, є й маги між нас та усюди,
Є й відьми, не хижі чаклунки сердець.
Звичайно, вони й зараз є поміж люди,
І носять вони від Фортуни вінець.

І Секрет їх простий, їм не треба ховатись
Бо вони віднайшли той Грааль, двері в рай.
І для нас, поки сил у життя стане гратись,
Залишили завіт: «Іж. Молись. І кохай»

                        ***
Upon a time in someone else's mind
One Love was born and feed in someone's heart
It wasn't perfect Love, but it was kind
It wasn't angel saint, but it was guard

And someone told that it would make a trip
To purest and the most attractive soul
But Love has seen that everyone can sleep
Without a dream, that human's just a doll.

I saw that Love, it was insane and dry
I couldn't miss it by and left in death
And now it lives in me, and I can't lie
That we're not waiting now for someone else.

                        ***
Енергія. Душа. Моя любов.
Пітьма. Сліпий. Беззахисний. Убитий.
Мій порятунок. Рани. Рани. Кров.
Душа. Болить. Це пекло. Оповитий.

Життя. Не сон. Реалії. І люди.
Емоція. Не хочу. Відійди.
Диявол мій. Знов рана. Біль у груди.
День. Смерть. Не муч. Не муч. Веди. Веди.

Ненавиджу. Люблю. Люблю. Байдужий.
Врятуй. Залиш. Благослови. Кляни.
За що? Біжи. Забудь мене. Одужуй.
Залишся. Бий. Цілуй. Кидай. П'яни.