31 бер. 2011 р.

Перше квітня - брехня всесвітня!

   Перший день квітня у більшості асоціюється зі сміхом, розіграшами, жартами й, звичайно ж, із неймовірно веселим настроєм. Це свято походить ще з тих часів, коли греки воювали за Трою, коли жив Гомер (не той, що у «Сімпсонах», а інший) і коли починала розквітати Римська імперія. У цей нелегкий час винахідливий папуас Педро привіз до Риму велетенську мавпу, гастролюючи з якою, він заробляв гроші. На один із таких виступів прийшов імператор Юлій ІІ, але мавпа стала некерованою, вона вирвалась із рук Педро і засунула свій банан прямо у вухо імператору... Що, повірили?! З першим квітня! Про справжню історію виникнення цього свята читайте далі.  

    Витоки свята

    Ніхто не знає точно, коли почали відзначати перше квітня, але існує багато версій. Наприклад, є гіпотеза, що свято прийшло до нас із далекої Індії, де люди розігрували одне одного веселими жартами, щоб цим задобрити природу. Це свято індуси назвали Днем жартів.  

    Деякі джерела свідчать, що зародження свята було ще в Давньому Римі, де в середині лютого відзначали Свято дурнів. У цей день всі вітання приймалися у вигляді розіграшів і жартів. Хто не покепкує над кимось, тому малювали зірку на лобі та відтинали руки й ноги. Та жартую, не карали так! Вважається, що першоквітнева брехня або жарт пов’язані зі святом на честь бога сміху.  

    Існує також гіпотеза про неаполітанського короля Монтерея, якому на честь закінчення землетрусу подали на обід незвичайну рибу. Через рік правитель почав вимагати таку саму рибину, але, звичайно, такої ж не знайшли. Дійсно, де ж її знайдеш, коли король ще рік тому її ум’яв, кухар приготував іншу, дуже схожу на ту, що сподобалася королю, але Монтерей, побачивши, що рибина не така, не розгнівався, а навпаки, розвеселився. З тих пір увійшли у звичай першоквітневі розіграші. 

    Найбільш поширеною теорією походження святкування Дня дурнів є гіпотеза, що стосується заміни календаря. Ось про що в ній йдеться: 1582 року Франція стала однією із перших держав, яка змінила календар із Юліанського на Григоріанський, що був складений церковним собором у Тренті 1563 року. Це нововведення передбачало й те, що рік починався не з кінця березня, а з початку січня. Над тими, хто вперто не хотів помічати цієї заміни та продовжував відзначати Новий рік за старим стилем, жартували та брали на кпини. Наприклад, одним із найпопулярніших розіграшів було приклеювання до спини прихильника старого календаря паперової риби. Жертвам цього розіграшу давалося ім’я Poisson d’Avril (квітнева риба). Чому саме риба? Та тому, що сонце в той час знаходилося у сузір’ї Риби.  

   

   Найгучніші розіграші планети

   Те, що перше квітня - це дійсно незвичайне свято, свідчить кількість розіграшів, повязаних саме з цим днем. Деякі з них навіть увійшли в історію.  

   Війна світів  

   1938 року в місті Нью-Йорк 23-річний актор Орсон Уелс вирішив спробувати себе в режисурі. Для дебюту він обрав відомий роман свого британського однофамільця Герберта Уелса “Війна світів” і швидко адаптував його для радіовистави. Передачу транслювали на всю країну. Спочатку автор-актор описував життя міських жителів, але раптом цю розповідь було перервано трансляцією симфонічної музики (так задумав Орсон). Потім, різко перервавши музику, повідомили, що професор Фюррел із чикагської обсерваторії “Маунт-Джаннінгс” помітив, як із планети Марс стартують у бік Землі марсіанські кораблі. Після низки акторських трюків надійшло повідомлення про те, що на Землю сів перший НЛО. Далі актор інсценував ключові епізоди роману. У США на ті роки нараховувалося близько 6 мільйонів постійних радіослухачів. І далеко не всі з них зрозуміли, що це – вистава. Витівки Уелса викликали неймовірну хвилю панічного страху та метушні у всій країні. Деякі впевнено стверджували, що бачили з даху свого будинку вибухи, інші казали, що помітили, як біля них пронісся марсіанський снаряд, а дехто переконував у тому, що чув переможний сміх марсіан. Ось що може зробити гра талановитого актора!  

    Врожаї спагеті в Швейцарії  

    1957 року в популярній інформаційній передачі “Панорама” прозвучало таке повідомлення: “Завдяки теплій зимі й знищенню шкідників – макаронних довгоносиків – швейцарські фермери зібрали рекордні врожаї спагеті.” Текст супроводжувався кадрами, де швейцарські селяни збирають із дерев макаронні вироби. Велика кількість глядачів не зрозуміла жарту. Люди почали телефонувати в студію і запитувати, як їм виростити спагеті. Телеведучі радили помістити спагеті в банку із соусом і сподіватися на краще.  

   Кольорове телебачення  

   1962 року в Швеції був лише один канал телебачення, який, звичайно, подавав сигнал чорно-білого відео. В одному з випусків новин виступив технічний спеціаліст каналу, який повідомив, що завдяки сучасній технології, всі глядачі зможуть швидко зробити так, щоб їхні телевізори стали кольоровими. Все, що треба зробити, – це лише натягнути панчоху на екран. Купилося на цей розіграш близько 200 тисяч телеглядачів. А насправді кольорове телебачення з’явилося у Швеції через вісім років, у 1970.  

    Сила тяжіння зменшилась!  

   1976 року англійський астроном Патрік Мур оголосив по радіо у випуску новин, що о 9:47 ранку планета Плутон пройде за Юпітером. Це викличе гравітаційну взаємодію, що вступить у протидію із силою тяжіння Землі й вона (сила тяжіння) зменшиться. Мур сказав слухачам, що якщо вони стрибнуть, то відчують щось схоже на політ. Коли пробило 9:47, у студію надійшло багато телефонних дзвінків. Це телефонували люди, які стверджували, що відчули ці зміни. Одна пані навіть розповідала, що вона та її 11 друзів змогли політати всією квартирою.

    Біг Бен оцифрують 

    1980 року британська служба новин повідомила, що лондонський Біг Бен буде модернізовано: щоб іти в ногу з часом, його циферблат буде замінено електронним. Після такого повідомлення радіослухачі та телеглядачі почали просто штурмувати телефонними дзвінками засоби масової інформації і виражати своє невдоволення. Цей розіграш докотився до самої Японії, служба новин цієї країни теж вирішила як слід відзначити 1 квітня і повідомила, що стрілки годинника будуть продані першим чотирьом слухачам, які зателефонують у студію. Першим, хто захотів придбати стрілки легендарного Біг Бена, виявився один японський рибалка, що знаходився десь посеред Атлантики.

    Не турбуйте білок  

    1993 року німецька радіостанція Westdeutsche Rundfunk повідомила, що влада Кельна прийняла таке розпорядження: спортсмени, які бігають парками, а також велосипедисти повинні пересуватися зі швидкістю не більше ніж 9 км/год. Представники влади пояснили, що біг (їзда) із більшою швидкістю, ніж 9 км/год, буде тривожити білок, у яких почався шлюбний період. Спортсменам таке рішення не сподобалося, і вони влаштували акцію протесту в центрі міста. Акція закінчилась тим, що до мітингуючих вийшов один із дикторів Westdeutsche Rundfunk і сказав: “З першим квітня, панове! Це був жарт!”  

    Шкарпетки для гладких 

    2000 року британська газета «Daily Mail» оголосила про те, що компанія Esporta Health Clubs почала виробництво шкарпеток нового типу, призначених для схуднення. Новий товар одержав назву «шкарпетки для жиру», або FatSox. Шкарпетки діяли нібито в такий спосіб: у міру зростання температури людського тіла і розширення кровоносних судин «витягали зайвий жир із тіла разом із потом». Охочих придбати диво-засіб для схуднення виявилося більше 10 тисяч!  

1 квітня в історії людства

1579 — засновано університет у Вільно, перший вищий навчальний заклад на території Великого князівства Литовського.

1778 – бізнесмен із Нью-Орлеана (США) Олівер Поллок придумав знак долара $.

1853 – Цинцинатті (США) стало першим містом, в якому пожежникам почали виплачувати регулярну зарплатню. До цього у ролі пожежників виступали кожного разу інші найманці, що отримували гроші після гасіння пожежі. Потім їх розпускали. 

1875 — британська газета «Таймс» стала першим у світі виданням, де опублікували тижневий прогноз погоди.

1906 – підписано Міжнародну конвенцію про охорону птахів. Зараз цей день відзначається як Міжнародній день птахів.

1803 – французький уряд заборонив на території Франції давати дітям імена, яких немає в католицькому церковному календарі. 

1808 — російський імператор Олександр І проголосив «довічне» приєднання Фінляндії до Росії.

1809 – народився видатний український письменник Микола Гоголь.

1889 – у Чикаго (США) з'явилася у продажу перша посудомийна машина, створена Джозефіною Кокрейн. 

1890 – бельгійський емігрант у США Шарль Ван Деполь отримав патент на перший тролейбус. 

1917 — у Петрограді (Росія) створено Українську Національну Раду.

1919 — Асканію-Нову оголошено державним заповідником.

1936 – курс радянського карбованця переорієнтовують на європейські валюти.

1937 — Бірма від’єдналася від Індії.

1940 – у Нью-Джерсі (США) вперше демонструють електронний мікроскоп. 

1944 – американська авіація помилково розбомбила швейцарське місто Шафхаузен, загинуло близько 50 мирних мешканців.

1946 – в СРСР створено таємний центр із розробки ядерної зброї «Арзамас-16».

1961 – дніпропетровський електровозобудівний завод випустив свою першу продукцію — промисловий електровоз «Д-100».

1969 – ІX з'їзд компартії Китаю оголошує про закінчення «культурної революції». 

1976 — засновано американську комп'ютерну корпорацію Apple, одну з найкрупніших фірм світу цього сегменту. 

1979 – за підсумками всенародного референдуму, проведеного в кінці березня, Аятолла Хомейні проголосив Іран ісламською республікою. Референдуму та проголошенню республіки передували ісламські суди над прихильниками поваленого раніше шаха Мохаммеда Реза Пехльові, в результаті яких були страчені сотні людей. На зміну одній диктатурі прийшла інша. 

1987 – американець Стівен Ньюмен із міста Бетел (США) завершив почату рівно чотири роки тому навколосвітню подорож, подолавши пішки за цей час відстань у 36 200 км і побувавши в 20 країнах на п'яти континентах. 

1989 – набрала чинності резолюція №435 Ради Безпеки ООН про деколонізацію Намібії — останньої колонії на Африканському континенті.

1992 – у Києві створено Фонд фундаментальних досліджень.

1991 — відбувся розпад Організації Варшавського договору.

2011 – сайт «Абзац» став першим в Україні електронним журналом, який за відвідуваністю перегнав сайт "В контакте" (за даними «Преса-ТРАЖ»)

    Сценарії до Всесвітнього дня сміху :)

    Якщо ви обожнюєте чудовий гумор, маєте веселих друзів і вмієте жартувати, то вам обов’язково потрібно добряче розважитись 1 квітня! Ось кілька сценаріїв, які подарують вам чудовий настрій і дадуть зайвий привід посміятися!

   «Годинник»

   Ви живете в гуртожитку?! Ще й в 17-му?! Тоді це становище обов’язково треба використати, щоб почати день із жартів… Просто переведіть всі годинники свого сусіда на годину вперед, щоб він ненароком не запізнився на пари. Ох, і сміху буде, коли ваш товариш, прийшовши до навчального закладу, зрозуміє, що над ним покепкували.

    «Водій»

    Для цього жарту має бути компанія хоча би із трьох осіб (студентів), які повинні вдавати, що вони між собою незнайомі. Спочатку до маршрутки заходить перший студент, він платить за проїзд і займає місце. На наступній зупинці сюди ж заходить інший, який ліниво показує водію свій студентський квиток і проходить далі по салону. Звичайно, водії – народ нервовий, тому реакція на такий вчинок виявиться одразу. Однак студент, який пред’явив студентський квиток, має спокійно підійти до водія і сказати, що з першого числа цього місяця постановою міського голови студенти звільняються від плати за проїзд. А ваш товариш, який зайшов до автобуса на зупинку раніше і заплатив за проїзд, має нервово сіпнутися і кинути у бік водія: «Газети треба читати! Не знає і кричить тут!». Поки все це відбувається, маршрутка під’їжджає до наступної зупинки, де входить третій студент, демонструючи свій студентський квиток…  

    «Робота»

    Цей розіграш вимагає певної підготовки. Головне, за тиждень до 1 квітня обклеїти внутрішні стіни свого навчального закладу оголошеннями про прийом на роботу якоюсь відомою компанією. Наприклад: «Рекламне PR-агентство «Павер» проводить конкурс на заміщення посади копірайтера. Відбір буде проводитись у аудиторії №345. 17 кращим студентам одразу вручать посвідчення та аванс. Для участі в конкурсі потрібно придумати рекламний текст до зубної щітки «Колгейт»». Число заходу писати не треба, краще вказати день тижня і годину (наприклад, перший вівторок квітня, 14:00). Першого квітня, завітавши до вказаної аудиторії у певний час, можна буде побачити 15–20 студентів із аркушами, де розписані найкращі властивості зубної щітки. Їх всіх потрібно буде привітати з Днем сміху. До речі, ви добре бігаєте? Це вам може знадобитися після такого розіграшу.

    «Метро»

    Такий розіграш треба готувати хоча б удвох. Для жарту знадобиться фірмова кепка якогось фаст-фуду (наприклад, «Макдональдзу»), фірмовий пакет із картоплею та «Кока-Кола». Перший студент заходить до одного вагона, а інший – до іншого. Проїхавши кілька станцій, перший жартівник підходить до переговорного пристрою – і голосно та чітко (щоб усі пасажири чули) каже: «Подвійну картоплю, будь ласка, і «Кока-Колу». Вагон №98876 (номер вагона написаний поряд із кнопкою). Дякую». Після цього на наступній станції заходить інший жартівник у фірмовій кепці фаст-фуду із замовленням. Здивуванню пасажирів не буде меж! Однак, незважаючи на це, перший студент швидко бере їжу та розраховується з товаришем, а той встигає вийти. Через кілька хвилин перший студент підходить знову до переговорного пристрою, але на цей раз із іншим проханням: «До кінцевої станції без зупинок, будь ласка». Реакція пасажирів має бути просто невимовною.

    Володимир Мукан

Немає коментарів:

Дописати коментар