30 жовт. 2012 р.

Соціальні мережі – загроза здоров’ю


Чим загрожує соціальна мережа? Чи впливає вона на формування особистості? Такі питання виникають у кожного «здорового» українця. З’ясувати це намагаються всі психологи України та світу. Тому пропоную свій варіант вирішення цієї проблеми. Читайте далі і ви обов’язково почерпнете для себе багато цікавого.

Не секрет, що за останні роки кількість користувачів інтернету збільшилася у десять, ні краще сказати у сто разів (можливо я навіть мінімалізувала сказане). Науковці всього світу намагаються дослідити, як же соціальні мережі впливають на здоров’я людини. З приводу цього існує велика кількість різних думок. Наприклад, за даними, вчених з Університету ім. Стірлінга з Великобританії, участь у таких мережах як Facebook, Vkontakte та Odnoklassniki «нарощують» інтелект людини й активно тренують робочу пам’ять. А от користування такими сервісами як Twitter, YouTube, ICQ навпаки погіршують здатність людини до запам’ятовування. Пояснюється це тим, що на мікроблогах на людину спрямований потік дуже лаконічних повідомлень, над яким не потрібно думати, що скорочує об’єм уваги. Інтенсивний обмін повідомленнями знижує рівень IQ людини, а довготривалий перегляд відео роликів розвиває синдром порушення уваги з гіперактивністю.

 Хіба сучасний користувач про це замислюється? Звичайно ні, адже його засмоктує у віртуальний простір. Реальне ж життя стає для сучасника як фікція (чи краще сказати розумно – як симулякр). Зустрівшись у реальному світі, користувачі розмовляють про віртуальний перебіг подій (хто які виклав фото, що хто комусь написав чи прокоментував…). Ще до появи соціальних мереж (а це було 5-6 років тому) не виникало в людей таких трагічних проблем, як «а чого він не відповів на мій коментар під фоткою» чи «а чого вона не прочитала моє повідомлення» або найстрашніший варіант «видалила/видалив із друзів».... Хочеться сказати, (звичайно без перебільшення) що соціальна мережа стала невід’ємним елементом буденного життя. 

Але які тому причини? Чому більшість віддає перевагу віртуальному життю, а не реальному?
Відповідь проста: бо в мережі кожен створює своє друге Я таким, яким йому хочеться, а не таким, яким він є насправді. Адже щось під корегувати, чи видалити, або завантажити фотку, де ти виглядаєш як на мільйон, можна за секунди. А у реальному житті, коли тебе зустрічають не охайно зачесаною, чи не нафарбованою, а ще гірше вдягненою у будь-що, змінити ситуацію за секунду-дві неможливо. Висновок один: підвищення самооцінки шляхом обманюванням – це простіше, ніж піднімати свій рейтинг роками у реальності. Ось це й приваблює молодь.

У цих роздумуваннях не будемо вдаватися до наведення фактів про уникнення відповідальності у соцмережах та таке інше, бо й так жахіть чимало навколо. Але наголошую, що кримінал в інтернеті процвітає й процвітає.

 Як же бути? Як уникнути залежності від соціальних мереж?  По-перше, варто привчати людей до відповідальності ще з дитинства (функція батьків та освітніх закладів) – будь-то реальний чи віртуальний світи. По-друге, пропонувати їм реальну альтернативу того, як підвищувати свою самооцінку у звичайному спілкуванні. Третього не дано. 

І на останок. Особисто порада від мене: аби соціальні мережі не загрожували вашому здоров’ю, намагайтеся менше спілкуватися віртуально, знайдіть собі реальне хобі (не комп’ютерні ігри чи щось пов’язане з інтернетом), яке зблизить вас з іншими людьми за спільними інтересами, розвивайтеся за допомогою книжок, гуляйте на свіжому повітрі. Одним словом – НАСОЛОДЖУЙТЕСЯ життя реальним, а не віртуальним, адже реальне – цікавіше, хоча в деякій мірі жорсткіше, але воно не дасть вам змоги розслаблятися та спати на ходу. ЖИВІТЬ, А НЕ ІСНУЙТЕ – найголовніша моя вам порада!!!!!!!!!!!

Олександра Борейчук

Примітка: головний редактор не несе жодної відповідальності за мовні недоліки автора статті!

Немає коментарів:

Дописати коментар