30 жовт. 2012 р.

Bienvenido a España!

Маленьким містечкам вздовж узбережжя немає кінця. Ось вулиця вже наче закінчується, а насправді - з’єднує цей населений пункт з іншим. Ніби Крим, але все якось більш цивілізовано. Дорога просто ідеальна! Якщо їдеш автострадою – бачиш лише море. Не так цікаво, але вид – просто приголомшливий. Іспанія, одним словом. Таке перше враження вона справила на моїх співбесідників. Отже, декілька пунктів про те, що не залишається поза увагою туриста.

Вузькі вулички, невисокі будинки, закриті квартали

Дуже дивує те, що багато міських вулиць справді дуже вузькі. Коли стає ш і витягуєш руки в різні боки, то майже дістаєш до стін протилежних будинків. Будівлі ці часто старі, але гарні на вигляд, невисокі – всього в декілька поверхів. В курортних містах і дев’ятиповерхівку знайти майже нереально. Що справді вражає, так це химерні будинки за проектами Гауді в Барселоні. Без гострих кутів, з круглими вікнами, найрізноманітнішими вигинами та дивовижним оздобленням, вони наче з якоїсь паралельної реальності. Навіть здається, що коли зайдеш всередину, то опинишся в іншому вимірі. Багато кварталів «закриті» для транзитного руху транспортних засобів. Згадані вже вузькі вулички та будинки, щільно розміщені вздовж них, просто виключають таку можливість, особливо в невеликих містах.

Сьєра-Бланка: іспанська «Рублёвка»

В одному з міст на березі моря є такий собі елітний район, що дійсно можна назвати місцевою «Рублёвкою», оскільки більше 60% населення тут – вихідці з Росії. Проте дивує тут більше не етнічний склад, а вміння людей «обживати» територію. Всі будинки в Сьєра-Бланка – великі та красиві. У кожному дворі є басейн, місце для гриля і т.п. Одразу ж впадає в око доглянутий газон, де немає ні одної пожовтілої травинки та цвітуть квіти, що також ніколи не всихають. Багато зусиль треба докласти для цього в умовах іспанського клімату. Коли бачиш ще ніким не придбану ділянку – засипану камінням, зарослу бур’янами, всю в ямах та пагорбах – важко навіть припустити, що з часом тут теж з’явиться «палац» з ідеальним газоном, схожий на той, що по сусідству.

Культурний шок

Що справді дивує, то це те, як швидко «вимирають» люди на вулицях в час «сієсти». Ти неначе опиняєшся в якомусь покинутому місті. Крім таких же туристів, як і сам, ти навряд чи кого зустрінеш в цю пору. Адже ні один справжній іспанець не пропустить законно відведений на дрімання час.

А от справжнім культурним шоком для новачків стає корида. Так, цілу програму тореадор «грається» з нещасним биком, махаючи перед ним червоною ганчіркою. А обов’язковим фіналом стає… смерть цього бика! І в той час, коли всі іспанці, радісні та щасливі, аплодують, нещасна українська туристка стоїть, ледве стримуючи сльози, вже й не рада, що потрапила на «шоу».

Формула гарного вигляду
Іспанці часто виглядають молодшими, ніж вони є насправді. Який же рецепт успіху? Клімат, їжа та спорт – ось як визначають його очевидці. Море та сонце звичайно ж не останні чинники. Але треба звернути увагу на працелюбність іспанців: найбільш «цілеспрямованими спортсменами» є ті, кому за 45. Тапас, тортильї, гаспачо, хамон, паелья… Кухня, проста і в той же час вишукана, включає страви з морепродуктів, овочів, риби, яєць, різноманіття приправ. Широко використовується оливкова олія – найкорисніша з усіх жирів.

Будні
Рівень забезпечення в Іспанії, безсумнівно, вищий, ніж в Україні. Якщо ти працюєш, то маєш змогу заробити не лише на таке-сяке прожиття, а й відкласти на автомобіль чи подорож. Побалувати себе, одним словом. Що справді дивує, так це різниця між цінами в Іспанії та Україні. Наприклад не зовсім доступний для простого студента брендовий одяг із «Зари» коштує там як мінімум вдвічі дешевше. Рівень обслуговування у громадських місцях також не витримує конкуренції. Куди б ти не зайшов – усюди чисто і приємно пахне (квітами, а не дезінфікуючим засобом із хлором). Ні разу за весь час перебування у країні не доводилось побачити офіціанта без посмішки на обличчі чи продавця, що от-от нагрубить.

Дитинство – не пора, а стан душі

Для декого це, мабуть, буде здаватися смішним, але ніхто не може пройти повз «нереальні!» парки розваг. І скільки б років тобі не було, завжди притягують увагу ті незнайомі, ніколи не бачені атракціони. «Мертві петлі» на Американських гірках, спуск по псевдо-гірській річці з безліччю каменистих виступів, падіння з неймовірною швидкістю з неймовірної висоти… Мабуть, розрядка для туристів.

Дивують українців і зоопарки в Іспанії: тварини тут не замкнені у клітках, а просто гуляють у горах між скелями. А спостерігачі можуть подивитися на них, долаючи звивисті гірські дороги на автомобілі, що надається зоопарком для таких «екскурсій». До того ж дуже добре продумані заходи безпеки: з одного боку скелі, з іншого – крутий обрив. І ніхто не надумає «зробити сюрприз», підкравшись та встрибнувши в автобус, і в той же час у найбільш допитливих любителів природи не виникне бажання прогулятися пішком і роздивитися все зблизька.

Розказати можна ще багато… Дуже багато! Але хай дещо залишиться сюрпризом. Адже переживати «культурний шок» часом навіть приємно. Так само, як і ставати першовідкривачем у чомусь. Отож, завдання привідкрити завісу успішно виконане. Аdiós!

Інна Фещук

Примітка: головний редактор не несе жодної відповідальності за мовні недоліки автора статті!

Немає коментарів:

Дописати коментар