3 квіт. 2014 р.

«Янголи Майдану» в Інституті філології

1 квітня відбулося закриття виставки Катерини Ткаченко «Ангели Майдану», що проходила в Інституті філології. Організатор виставки – Центр фольклору та етнографії КНУ ім. Тараса Шевченка. На честь закриття виставки відбулась творча зустріч художниці зі студентами ІФ.

Катерина Ткаченко – молода українська художниця, член спілки художників України та учасниця Мистецької сотні Майдану. Її, як і багатьох українців, не можуть залишати байдужою події, які відбуваються в Україні останні півроку. Тому Катерина, як людина мистецтва, ще з перших днів охороняла Майдан духовно. Її головна зброя – пензлик, дощечка та акрилові фарби. Вона впевнена, що кожна людина має вищі сили, які їй допомагають  - це янголи-охоронці. Саме їх вона й зображує на своїх картинах: «Нам потрібні не лише людські сили, а й небесні», – вважає художниця.
 
Майстриня під час творчої зустрічі зі студентами Інституту філології розповіла чимало цікавого про себе, Мистецьку сотню Майдану та, звісно ж, про своїх янголів. На одну картину витрачається приблизно один-два дні: «Я з тих художників, які  працюють швидко. Інколи одного янгола малюю близько тижня, але це не часто». Більшість картин виконані на дошці, лише декілька – на полотні. За словами художниці, дерево – це живий матеріал, а тому дає підказку, якою має бути робота. Наразі серія налічує близько 60 картин, але Катерина Ткаченко не планує на цьому зупинятись, адже боротьба в Україні й досі продовжується. До слова, раніше ця виставка експонувалася в Українському Домі, але через бойові дії картини довелось звідти евакуювати.
 

Студентів цікавило й те, з кого саме художниця малює обличчя для картин, адже вони всі різні. Можливо, вони пов’язані з Небесною сотнею, яка й асоціюється з янголами Майдану?  «Вже коли з’явилася Небесна сотня, я побачила якесь перехрестя цих полеглих янголів зі своїми», - говорить Катерина.  – «Хочу вірити, що і одні, й інші зможуть підтримати нас і допомогти вибороти нове життя для нашої країни. Але, оскільки це янголи, я не хотіла прив’язуватися до облич. Можливо, десь людину побачила, і її риси відобразилися в роботі. Але свідомо малювати конкретні обличчя я не мала на меті».
 
Щодо самої виставки, думки студентів розділились. Більшість сприймає її виключно позитивно, як наприклад першокурсниця Наталія: «Мені дуже сподобались картини-ікони. Сама тема янгола-охоронця України дуже близька для мене. Оскільки ці картини побували на Майдані, то можна відчути, що вони насичені тими подіями й відчуттями, які пережила Україна й кожен свідомий її громадянин». Але були й такі, що критикували художницю: «Тема ангелів – свята. Втілювати її у роботах – це те, що згодом заворожуватиме глядачів. Але я вважаю, що здобувати популярність на такій сердечній темі Майдану, загиблих за Україну – дещо неетично», - коментує побачене студентка Роксоляна.

Сама ж художниця свою виставку представляє так: «Мої «Ангели Майдану» – це віра і надія на перемогу України. Це ми, українці, в різних проявах, з різними долями, об’єднані спільною метою, чиї серця звернені до світла й добра. Мій проект має початок, та не має завершення. Допоки триватиме протистояння Добра зі Злом – ставатимуть в оборону наших душ та України Ангели майданів…», – підсумовує свою концепцію Катерина Ткаченко.
 



 

 
Репортаж підготувала Світлана Попова
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар