1 лист. 2011 р.

Модель ООН: як це було

Зараз ми знаходимось на тому етапі розвитку, коли людство повинно вирішувати велику кількість проблем. Світова криза, депопуляція, недостатня кількість життєво важливих ресурсів менш розвинених країн світу, правопорушення. Усе це -  інша сторона медалі прогресу. Проте, вже маючи проблему, потрібно шукати й її вирішення. І у пошуку альтернативних методів не завжди варто спиратись на думку тих, хто довів світ до такого стану. І саме тому зараз є дуже актуальним залучення молодого покоління до  участі у заходах, які направлені на покращення ситуації.
Отже, що ж саме представляє собою модель?
По-перше – це синтез наукової конференції та рольової гри під час якої студенти та старшокласники відтворюють роботу органів ООН. У ході «гри» студенти вчаться вести переговори, знаходити компроміс, набувають ораторських та дипломатичних навичок. Також,  Модель ООН – це альтернативний спосіб допомогти країнам,що потребують підтримки та молоді,що бажає внести корективи у сучасне існування. Адже нам відомо, що без практики фахівці - не фахівці, а без свіжих ідей прогрес – не прогрес. Молоді фахівці виконують моделювання таких органів :

1)           ЮНІСЕФ

2)           Міжнародний суд ООН
3)           Комітет ООН з прав людини 
4)           Рада Безпеки

5)           Економічна і соціальна рада

6)           Комітет ООН з боротьби з наркотрафіком та злочинністю

Молоді делегати – це люди, які вільно оперують знаннями та усвідомлюють, як саме можна подолати глобальні світові проблеми. Вони збираються протягом трьох днів, висвітлюють проблеми сучасності та паралельно з цим пропонують їх рішення. Висловивши думку та запропонувавши методи подолання тої чи іншої проблеми, студенти діляться на групи та намагаються узгодити усі пропозиції та вивести єдиний, надійний метод, який буде корисним та актуальним. У ході такої роботи дійсно почуваєш себе вагомою часткою країни, яку представляєш, захищаючи її права та намагаючись знайти допомоги у інших делегатів. Важливим аспектом є також підготовка до моделі. Як зазначає Святослав Мариняк, голова ЮНІСЕФу, найважчим етапом була перевірка заяв до участі: « Було досить складно об`єктивно оцінювати роботи учасників, адже кожен додає особисту специфіку виступу… проте, саме тому це найцікавіше:  ще до знайомства з людиною маєш змогу її пізнати.»
Ще одна учасниця проекту – Анастасія Мавріна – представниця ЕКОСОС, зазначила : «Найважчим було те, що я не мала попереднього досвіду участі у таких проектах, тому незнання того, що тебе очікує було найголовнішою проблемою».
Не зважаючи на те, що модель несе у собі характер рольової гри, все ж вона привертає до себе увагу людей, які багато досягли та яким не байдуже наше майбутнє.

Серед високих гостей Моделі варто відмітити Голову комітету Верховної Ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності – Віктора Швеця; заслужену артистку України, Кавалера ордену Святої Марії та Посла миру ООН – Наталю Шелепницьку; Ігоря Данилова, Голову Міжнародного комітету з питань захисту прав людини та багатьох інших офіційних осіб.
Цього року Модель ООН відбулася вже втретє, і однією з визначальних рис її є традиційно  високий рівень проведення. Такий підхід дає змогу учасникам відчути себе часткою ООН та усвідомити всю серйозність заходу та міру відповідальності, яку вони несуть, створюючи нові проекти та рішення.
Отже, зараз можливо твердо заявити, що наша країна багата на світлі голови, в яких вирують лише позитивний настрій та жага до дій. Це - наше майбутнє!
Катя Чередничок

Немає коментарів:

Дописати коментар